“Siyasi baskı Ergene’yi bu hale getirdi”

“Siyasi baskı Ergene’yi bu hale getirdi”

“Siyasi baskı Ergene’yi bu hale getirdi”

“Siyasi baskı Ergene’yi bu hale getirdi”

“Siyasi baskı Ergene’yi bu hale getirdi”
08 Aralık 2009 - 09:41

* Kırklareli İl Genel Meclisi Trakya’nın en büyük sorunlarından biri olan Ergene Nehri kirliliğini ele aldı. Konu ile ilgili çalışma yapan Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Aydın Karakoç yaptıkları çalışmada kamu görevlilerine yapılan siyasi baskının Ergene Nehri’nin bu hale getirdiğini belirtti.

HABER MERKEZİ
Kırklareli İl Genel Meclisi Aralık ayının 1. birleşimini dün saat 10.30’da Kırklareli Valiliği Atatürk Toplantı Salonu’nda gerçekleştirdi. Toplantının gündeminde Ergene Nehri’nin kirliliğinin insan sağlığına ve çevreye verdiği zararın önlenmesi hususunda Çevre ve Sağlık Komisyonu ile Özel İnceleme Komisyonu’nun hazırladığı raporun görüşülmesi yer aldı. Raporu okumak üzere kürsüye gelen Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Aydın Karakoç raporu okumadan önce yaptığı konuşmada; “Ergene kan ağlıyor. Ergene Nehri’nin bugünkü durumundan hepimiz sorumluyuz. Ama yaptığımız çalışmalarda anlaşılıyor ki kamu görevlilerine yapılan siyasi baskı Ergene Nehri’nin bugünkü haline gelmesinin en büyük nedenlerinden biri. Çünkü kamu görevlileri konu ile ilgili olumsuz raporu hazırlarken elleri titriyor. Neden titrediği de açıkça ortada” dedi.
* 400 sayfalık Ergene Nehri Dosyası hazırlandı
Komisyonun hazırladığı raporun yaklaşık 400 sayfa olduğunu belirten Aydın Karakoç yaptıkları çalışmada bu güne kadar Ergene hakkında hazırlanan tüm raporları ve tüm gazete yazılarını değerlendirmeye aldıklarını belirtti. Bu 400 sayfalık çalışmanın özeti olarak 8 sayfayı Meclis Salonu’nda rapor olarak okuyan Karakoç, yaptıkları çalışmada Ergene Nehri hakkında yasal işlem yapmak isteyen kamu görevlilerinin siyasi baskı altında olduklarının altını çizdi. Karakoç, nehrin yavaş yavaş yeraltı suların da kullanılmaz hale getirdiğini, burada bırakın su ürünlerinin yaşamasını etrafındaki topraklarda karıncaların dahi yaşamak istemediğinin yapılan araştırmalarca anlaşıldığını belirtti.
Sonuç olarak ise zararın neresinden dönülse kârdır anlayışı içerisinde olduklarını belirten Karakoç, nehrin kurtulması için tüm siyasi partilerin çıkar gözetmeksizin konu hakkında çalışması gerektiğini belirterek, halkın ve belediyelerin de daha duyarlı olmalarını istedi. Konu ile ilgili bir müdürlük kurulmasının da çok faydalı olacağını kaydetti.
Konu hakkında söz alan Alaeddin Ergin ise; “Bu Ergene Nehri konusu gerçekten çok büyük ve bizi aşan bir konu. Biz yaptığımız çalışmalarla Ergene’yi kurtaramayız. Onun için hazırlanan bu raporları üst mertebelere taşınmasını sağlamalıyız” dedi.
Daha sonra söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Yurdaer Ulus; “Ergene Nehri konusu gerçekten bizi aşan bir konu olabilir. Ama bu yönde bir çalışma yapmamız çok önemliydi. Bende hazırlanan raporların üst makamlara taşınması için elimizden gelen çalışmaları yapacağımızı bildirmek isterim.
Bunun yanı sıra Ergene Nehri’nin kurtulmasında bir Ergene Muhafaza Bölge Müdürlüğü’nün kurulmasının büyük bir fayda sağlayacağını düşünüyorum. Kurulacak olan bu müdürlükte çalışacak kişilerin duyarlı bir şekilde çalışması sonucu Ergene için önemli şeyler yapmış oluruz” dedi.
CHP Babaeski İl Genel Meclis Üyesi Hüseyin Taşkın’da bir konuşma yaparak küresel ısınma nedeni ile dünyanın büyük bir bölümünün su sıkıntısı çekeceğini belirterek yer altı kaynaklarının kullanımının kontrol altına alınması ve yer altı su kaynaklarının kirliliğe karşı korunmasının çok önemli olduğunu belirterek “Kuyu kurumadan suyun kıymeti bilinmez” dedi.
Daha sonra İl Genel Meclisi Başkanı M. Tuna Soykan rapora Ergene Muhafaza Bölge Müdürlüğü’nün de eklenmesini talep etti. Talep kabul edildikten sonra rapor oylamaya sunuldu ve oybirliği ile kabul edildi. Raporun diğer iller ile de paylaşılacağı kaydedildi. (yy)