Şeker'den şeker gibi talep; "Esnaf ve Sanatkarlara özel teşvik ve destek paketi olmalı"

Şeker'den şeker gibi talep; "Esnaf ve Sanatkarlara özel teşvik ve destek paketi olmalı"

Şeker'den şeker gibi talep; "Esnaf ve Sanatkarlara özel teşvik ve destek paketi olmalı"

Şeker'den şeker gibi talep; "Esnaf ve Sanatkarlara özel teşvik ve destek paketi olmalı"

Şeker'den şeker gibi talep;
04 Kasım 2009 - 09:45

Kırklareli Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birlik Başkanı Ali Fuat Şeker yazılı bir açıklama yaparak ülke ekonomisinin canlandırılması için Esnaf ve Sanatkarlara özel teşvik ve destek paketinin hazırlanması gerektiğini belirtti.

 


HABER MERKEZİ



Başkan Ali Fuat Şeker’ yaptığı açıklamasında şunları kaydetti: “Esnaf ve Sanatlarımız ülkemizin ekonomik ve toplumsal hayatında vazgeçilmez öneme sahiptir. KOBİ tanımı içinde yer alan işletmelerin %96,5 ise mikro ölçekli işletmeler olarak adlandırılan 1-9 kişinin çalıştığı işletmelerdir. Bu işletmelerin çoğunluğu Türkiye Esnaf Sanatkarları Konfederasyonu çatısı altında örgütlenen esnaf ve sanatkarlardır. TESK 491 meslek dalında 1 milyon 922 bin 479 üyesi olan bir kuruluştur. Esnaf ve Sanatkarlar camiası yanlarında çalışanlar ve aileleri ile birlikte ülkemizin neredeyse 1/5’ini oluşturmaktadır.
Teşkilatları olarak, esnafımızın ekonomiye sağladıkları katkıyı arttırmak, rekabet gücü kazanmalarını sağlamak 21. yüzyıla taşıyacak kalite ve yeterlilikte eğitim ve danışmanlık destekleri veren kurumlar olmalıyız.
Dünyada ve ülkemizde son yıllarda büyük gelişmeler ve değişmeler yaşanmaktadır. Ancak 2008 ortalarında bu yana ülkeleri etkisi altına alan küresel mali kriz esnaf ve sanatkarlarımızı ciddi anlamda olumsuz etkilemiştir.
Ülkemiz ekonomik, toplumsal ve siyasal hayatında göz ardı edilmeyecek derecede öneme sahip olan esnaf ve sanatkarlarımız söz konusu kriz nedeniyle etkisi giderek ağırlaşan pek çok sorunla karşı karşıyadır.
Esnaf ve sanatkarlar kesimi küreselleşmenin olumsuz etkilerini son birkaç yıldır zaten yoğun bir şekilde yaşanmakta ve artan biçimde kan kaybetmeye devam etmektedir. Esnaf camiasının büyüklüğü düşünüldüğünde esnaf ve sanatkarların yaşadığı ve yaşayacağı olumsuzluklar sadece kendilerini değil toplumun geneline yansıyacaktır. Acilen esnaf ve sanatkarlar kesimini rahatlatacak tedbirlere ihtiyaç duyulmaktadır.
Ülke ekonomisinin canlandırılması için Esnaf ve Sanatkarlara aşağıda yer alan alanlarda özel teşvik ve destek paketi hazırlanmalıdır:
1- Nakliyeci Esnafına indirimli akaryakıt
2- Esnafın yanında çalışanların sosyal güvenlik primlerinde indirim.
3- Kalfaların sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanması.
4- Yeni işyeri açacaklara 5 yıl süreyle vergi indirimi.
5- Enerji fiyatlarında indirime gidilmesi.
6- Halk bankası tarafından kullandırılan Esnaf kredilerinde değişik alternatifler getirilmesi kredilerin %0 dan başlayan faizlerle çeşitlendirilmesi.
7- Şoför, taksici, minibüsçü, kamyoncu, servisçi esnafına bir kereye mahsus KDV ve ÖTV alınmadan araçlarını yenileme imkanı verilmesini.
8- 19 Temmuzd’a uygulamaya konan sigara yasağının kahveci ve lokantacı esnafına kepenk kapama noktasına getirmiştir. Biz sigara yasağına karşı değiliz ancak başka alternatifler bulunarak esnafımızın bu konudaki mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz.
9- Kamu kurum ve kuruluşlarının kantin, lokanta, kafeterya gibi hizmetlerini sadece kendi mensuplarına vermesini arzuluyoruz.
10- Yıllardır Meclis gündemine gelmeyen büyük marketler, mağazalar yasasının bir ön önce çıkarılması.
11- Esnaf ve Sanatkar yaşanan kriz nedeniyle vergi ve sosyal güvenlik prim borcu altında ezilmektedir. Bu borçlara uygulanan faiz %30’dur.Vergi ve Sosyal Güvenlik Prim borçlarının yeniden yapılandırılmasını acil ihtiyaç haline gelmiştir.” (s)
12-KOSGEB tarafından verilecek olan kredilerin Esnaf ve Sanatkar tabanına daha fazla yayılmasını istiyoruz.
13-Sosyal Güvenlik destek primi kesintisinin %10 1ar seviyesinde kalmasını istiyoruz.
14-Emeklilerin Bağ-Kur aylıkları arasındaki farklılıklar giderilmelidir.” (yy)