“Profesyonel ordu şart”

“Profesyonel ordu şart”

“Profesyonel ordu şart”

“Profesyonel ordu şart”

“Profesyonel ordu şart”
23 Haziran 2010 - 09:23


Çetin Group Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Kardak krizinde düşen helikopterden sağ kurtulan tek SAT Komandosu olan Ahmet Çetin; ”Profesyonel ordu kurulmakta çok geç kalındı” dedi

HABER MERKEZİ
Türkiye’nin ilk olarak Kardak Krizi esnasında tanıdığı ve bu olay esnasında da yaralanarak, malulen ordudan ayrılan Ahmet Çetin, daha sonra Trakya’nın en önemli Özel Güvenlik Şirketleri’nden birisini kurmuştu. Ahmet Çetin’e, profesyonel ordu konusundaki görüşlerini sorduk.
* “Profesyonel ordu da gecikildi”
Eski bir SAT Komandosu olarak, ülkemizde son zamanlarda sıkça tartışılmakta olunan profesyonel ordu konusundaki görüşlerini sorduğumuz Ahmet Çetin, aslında bu konuda Türkiye’nin geciktiğini savundu. Çetin: “Öncelikle Güneydoğu’da muharip sınıfı olarak görev yapan askerimizin, bu işi meslek olarak kabul etmiş uzman personelden oluşması gerektiğini düşünüyorum. Ben Vizeli’yim. Bizim Vize’nin köyünde doğup, hayatında mantar tabancası atmamış delikanlıyı, sırf boyuna bosuna bakarak, birkaç ay eğitip, emekleme döneminden itibaren silahla büyüyenlerin karşısına çıkartmak, savunulacak veya onaylanacak bir şey değildir. O görevleri, profesyonel askerlere yaptırmamız lazım. Ha, hiç mi askerlik olmamalı? Derseniz, ona da şöyle bir cevap verebilirim; elbetteki askerlik olmalı. Ancak, amatör olarak askerlik mesleğini öğrenmek içi, örneğin 3 aylık bir kurs şeklinde alınmalı. Silah kullanmayı, savunma sistemlerini öğrenmeyi vermeli orada da. Şimdi biz, senelerce okuyup, mimar, mühendis, doktor olmuş bir gencimizi, aylarca işinden ve toplumdan kopartıyor ve mesela ona mutfakta soğan soyduruyoruz! Duygusal değil, mantıklı davranmalıyız. Soğan soyma işi için de profesyonel personel almalıyız. Mühendise veya hayatında soğan, patates soymamış gencin soyacağı soğan ve patatesten3de hayır gelmez. Zayiatı çok olur. Alacağın bir personel, 10 mühendisin yapacağını hem çabuk, hem de en az hasarla yapar”
* “Terör neden bitirilemedi?”
Terörün bitirilemeyişinin çok farklı sebeplerinin bulunduğunu dile getiren Ahmet Çetin: “Değindiğimiz gibi, öncelikle profesyonel orduya geçeceğiz. Terörden nemalananların yolunu keseceğiz. En önemlisi de; teröre destek veren dış güçleri iyi belirleyip, olayı temelinden bitireceğiz. Sivrisineklerin bulunduğu bataklığı kurutacağız. Başka türlü bitmez bu iş” dedi
* “Özel Güvenlik Yasası güdük kaldı”
Türkiye’deki özel güvenlik yasası ve uygulamalarının istenilen aşamaya gelip gelmediğini, Türkiye ile Avrupa’nın bu konudaki karşılaştırmalarının ne durumda olduğunu sorduğumuz Ahmet Çetin: “Bu yasa ne yazık ki güdük kaldı! Yani, iş rayına oturamadı. Yasa çıkmazdan evvelki durum çok daha iyi denebilir. Şimdi öyle bir hale gelindi ki, mesela belirli bir sayının üzerinde personel çalıştıran kuruluşlara özel güvenlik birimi kurmak veya bunun teminini yapmak zorunlu yapılmadı. Bu tür kuruluşlar güvenlik işlerini bekçi adı altında yapıyorlar. Bekçinin üst araması ve bizdeki imkanları yok olmasına karşılık, hepsini de yapıyor. Suç bu. Ama anlayan, dinleyen yok” dedi.
* “Güvenlik Şirketi kurmak enayilik mi oluyor?”
Bu tür konuların denetimlerinin yapılması için, güvenlik şirketi kuran ve müracaatı yapanlara yönelik yapıldığını belirten Ahmet Çetin: “Sizin bir Güvenlik Firmanız var ise, o zaman sizi çok sıkı denetliyorlar. Yani, yasalsanız, dürüstseniz ve işinizi iyi yapıyorsanız riskleriniz de bol. Ama mesela bekçilik adı altında bir şeyler yapıyorsanız, sadece şikayet olduğunda denetlenebiliyorsunuz. Yani, muazzam bir haksızlık var.”
* “Devlet ihalelerinde sıfır kâr muamması!”
Mevcut şartlarda Türkiye’de özel güvenlik olgusunun layıkı ile yürümesinin zor göründüğünü belirten Ahmet Çetin: “Devlet ihalelerine bakıyorsunuz. Sıfır kar marjı ile ihaleler birilerine gidiyor. Güvenlik elemanının maliyeti, asgari ücret olarak hesaplanıyor. Durum böyle olunca da, ne kalite, ne kaliteli eğitim ve altyapı almayan insanları özel güvenlik sistemi içerisine katıyorsunuz. Bu, batılı anlamdaki özel güvenlik sistemine taban tabana zıt. Öteki türlüsü, yani asgari ücretli olanları, danışma ve yönlendirme elemanından başkaca bir şey olmuyor. Gelin, güvenlik anlayışı nedir, bir de bizim firmamızda görün” dedi. (ş.g.)