Pedina Gölü S.O.S. veriyor

Pedina Gölü S.O.S. veriyor

Pedina Gölü S.O.S. veriyor

Pedina Gölü S.O.S. veriyor

Pedina Gölü S.O.S. veriyor
30 Mart 2015 - 07:21

 Kırklareli’nin Demirköy İlçesi’ne bağlı İğneada Beldesi’nde bulunan 5 büyük gölden biri olan Pedina Gölü bataklığı andıran görüntüsü ile imdat sinyali veriyor haberi ile dikkatleri Pedina Gölü’ne çevirdik. Haber sonrası “Yok öyle bir şey, bu haberlerle siz İğneada’ya zarar veriyorsunuz” tepkileri almıştık. Amacımız burada bir sorun olduğunu kamuoyuna duyurup, yetkililerin bir an önce gerekli önlemleri almasını sağlamaktı. Böyle bir sorunun olduğu ve bilimsel raporla da kanıtlanmış olması bizi haklı çıkardı. Bu tip haberler o yöreye zarar vermez. Aksine sorunların çözüm sürecini hızlandırarak, gelecekteki daha büyük sorunların yaşanmasını engeller.

HABER MERKEZİ


İnternet sayfalarında yer alan haberlere dayalı yaptığımız haberde Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) ve İğneada Doğa Elçileri Sayfası Pedina Gölü’nün kurumaya yüz tuttuğunu yayınlayarak gözlerin buraya çevrilmesini sağladı. Pedina Gölü 2015 Şubat Ayı’nın ilk haftasındaki şiddetli yağışlar nedeniyle doğal seddesi yıkılmış, göl suyu boşalmıştı.


DAYKO Vakfı yöredeki doğa aktivistleri tarafından fotoğraf ve bilgilerin ve basında çıkan haberlerin bölgede etkili olarak çalışan DAYKO Vakfına ulaştırılması ile DKMP (Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü) ve Kırklareli Şube Müdürlüğü’ne konu ile ilgili müracatlarını yaptılar. Konu ile ilgili DAYKO Vakfı Bilim Kurulu bilgilendirildi. DAYKO Vakfı Bilim Kurulu Akademisyenleri Trakya Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çamlıtepe, T.Ü. Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik ABD Yrd. Doç. Dr. Necmettin Güler, T.Ü. Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji ABD Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kaya tarafından hazırlanan rapor DKMP’ye ve Kırklareli Şube Müdürlüğü’ne iletildi. İlgili kurumlar Pedina gölü seddesinde meydana gelen süreci hassasiyetle takip ettiklerini, gelen raporlar doğrultusunda değerlendirmelerin yapılarak gereken çalışmaları yapacaklarını belirttiler.


* Bu rapor haberimizi haklı çıkardı


DAYKO Vakfı Bilim Kurulunca hazırlanan kapsamlı rapor doğrultusunda Pedina Gölü’nde bir sorun olduğu kesinlik kazandı.


DAYKO Vakfı Bilim Kurulunca hazırlanan raporda özetle; “Faunustik açıdan incelendiğinde Pedina Gölü başta su kuşları olmak üzere son derece önemli dinlenme, üretme, beslenme ve barınma alanıdır. Yerleşim alanlarından uzak olması nedeniyle de önemi bir kat daha artmaktadır. Yapılan yanlış uygulamalarla Bulanık Dere kenarındaki ağaçlık alanların temizlenmesi, bu derenin akış hızını arttırmış, etrafını tahrip ederek yıkmasına ve yatağın derinleşmesine neden olmuştur. Bunun sonucu olarak seviyesi yukarıda kalan Pedina Gölü de bundan olumsuz etkilenmiştir. Zamanla artan yağışlarla birlikte sığ olan göl taşkınlarla seti aşındırmaya başlamış ve bu durumun meydana gelebileceği hususunda yetkililer uyarılmıştır. Fakat önlem alınmaması nedeniyle son dönemlerde ki yağışlarla birlikte sonradan oluşan bu kot farkından dolayı set tamamen yarılmış ve sığ olan göl suyunun tamamen boşalmasına neden olmuştur.


* “Zaman geçmeden müdahale edilmesi lazım”


Gölün acilen müdahale edilerek yarılan seddenin onarılması ve gölün su tutmaya başlaması gerekmektedir. Bern türleri arasında yer alan Trapa natans tek yıllık bir otsu bitkidir. İlkbahar aylarında çimlenen tohumlar gelişerek, fazla derin olmayan gölün su seviyesine ulaşan rozetler oluşturur ve bunlar bütün gölü neredeyse kaplar. Sonbaharda ölen bitki kışı tohumla geçirir. Yaklaşan çimlenme dönemi önce su seviyesinin yükselmesi ve kalan toğumların çimlenebileceği alanlar yaratılmalıdır. Ayrıca yüzen adaların bir kısmı tahrip olmasına karşın tamamen ortadan kalkmamıştır. Yüzen adaları oluşturan türlerin büyük bir kısmı rizomlu bitkilerden oluşmakta ve kış dönemini rizomları ile geçirmektedir. İlkbahar ayı ile birlikte rizomlar yeni sürgünler vererek hem adaların büyümesine hem de alanda bulunan faunal elemanlar için üreme alanları oluşturmaktadır. Alana bir an önce müdahale edilmesi su seviyesinin yükselmesini sağlayacak ve bu adaların kurumasını engelleyecektir. 


Ayrıca göl kenarında bulunan ve kızılağaçlardan oluşan Longoz özelliği gösteren şerit de bundan olumsuz etkilenecektir. Su seviyesinin belirli bir seviye yükseltilmesi bu alanların da bozulmasını engelleyecektir.


Sonuç olarak; İnsan hatası sonucu bozulan bu alanın zaman geçirilmeden müdahale edilerek kurtarılması ve meydana gelen zararın en az seviyede olacak şekilde atlatılması için çok acil olarak gölü oluşturan setin eski kotuna getirilecek şekilde onarılması gerekmektedir. Özellikle Mart-Nisan aylarında yağacak yağışların gölü en azından belirli bir dereceye kadar su ile doldurabileceği düşünülmektedir. Bu yüzden acil müdahale son derece önem arz etmektedir” denildi.


DAYKO Vakfı yetkilileri süreci yakından takip edeceklerini ve yetkililer ile her platformda görüşmelerini sürdürdüklerini açıkladılar. (Gülcan Kutlu)