Pancar üretimi için Meclis’ten değişik görüşler çıktı

Pancar üretimi için Meclis’ten değişik görüşler çıktı

Pancar üretimi için Meclis’ten değişik görüşler çıktı

Pancar üretimi için Meclis’ten değişik görüşler çıktı

Pancar üretimi için Meclis’ten değişik görüşler çıktı
09 Ocak 2013 - 09:56

* Kırklareli İl Genel Meclisi tarafından Kırklareli’nin kanayan yarası olarak adlandırılan Pancar Üretimi Meclis’te birçok görüşün ortaya çıkmasına neden oldu. Kimi “Maliyetlerin düşürülmesi” derken kimi de Ergene Nehri’nin kirli olmasına, su kaynaklarının az olmasına, üreticinin ekonomik politikalar dolayısıyla pancar üretimine küstürülmesine bağlarken, bir kişi de miladı dolan ürünlerin üzerinin örtülmesi gerektiğini söyledi.










HABER MERKEZİ


Kırklareli İl Özel İdaresi Meclis Salonu’nda 8 Ocak 2013 Salı günü saat 10.30’da başlayan İl Genel Meclis Toplantısı’nda Kırklareli’de Şeker Pancarı Ekim Alanları’nın Genişletilmesi ile ilgili bir çalışma yapılması konusu görüşüldü.


Tarım ve Hayvancılık Komisyonu tarafından konu ile ilgili hazırlanan Komisyon Raporu’nun okunmasının ardından Meclis Üyesi Alaaddin Ergin; “Ben adını Pancar’dan almış Alpullu’nun Pancarköy Köylüsüyüm” diyerek sözlerine başladı.


Alpullu Şeker Fabrikası’nın geçmişini anlatan Ergin, yıllar öncesinde fabrika ve fabrikaya ait lojmanlarda yaşayan insanların köylüden çok farklı olduğunu söyledi. Sendikaların kurulması ile birlikte Şeker Fabrikası’nda köylü insanların da çalışması ve lojmanlarda oturmasıyla birlikte kültür ayrımcılığının yaşandığını anlatan Ergin;


“Fabrikanın çarkını döndüren çiftçilerdi, sefasını sürende başkaları. Sendikaların kurulması ile birlikte o fabrikada çiftçi arkadaşlarımızda çalışmaya başladı. Hükümet Pancar Üretimi ile ilgili kota uygulayarak çiftçileri Pancar Ekimi’nden soğuttular. Çiftçimizin yeniden Pancar Ekimi yapmasını sağlayabileceğimizi düşünmüyorum. Alpullu Şeker Fabrikası hemen hemen tüm Türkiye’ye yarar sağlayan bir fabrikaydı. Ta ki yılda 15 gün çalıştırılmaya düşürülene ve Pancar Üretimi’ne kota konuluncaya kadar. Fabrika artık atıl hale getirilmeye çalışıyor. Fabrikanın 15 gün çalıştırılmasının bir sebebi de budur” dedi.


* Karakoç Parlamento’ya seslendi; “Pancar toplumsal yarar ilkesi içinde ele alınmalıdır.”


Meclis Üyesi Aydın Karakoç, Pancar’ın Kırklareli çiftçisinin tarihinde çok önemli yer eden bir ürün olduğunu ifade ederek, Kırklareli çiftçisinin pancara getirilen kotadan dolayı pancardan yararlanamadığını söyledi.


Parlamentoya seslenen Karakoç; “Bu sadece Kırklareli bazında tartışıldığında sorunun hiçbir zaman içinden çıkmayız. Sorun sadece Kırklareli’nin değil, uluslararası Dünya Ticaret Örgütü’nün sorunudur. Dünya Ticaret Örgütü uluslararası kotaları belirler. İthalat ve ihracata kotalar koyarlar ve kimse o kotaların dışına çıkamaz. Biz sadece bu sorunu parlamentoya aktarmak ve sıkıntılarımızın giderilmesini sağlamak için görüşebiliriz. Bu sorun uluslararası çözülebilecek bir sorundur. Kırklareli çiftçisi Pancar’dan artık kotalardan dolayı yararlanamıyor. Biz parlamentoya diyoruz ki; “Pancar toplumsal yarar ilkesi içinde ele alınmalıdır” Pancar çok önemli stratejik bir üründür. Bu anlamda hükümetimize bir görev düşüyor. Pancar ile ilgili desteklemeler arttırılmadığı sürece Pancar Üretimi’ni arttıramazsınız.


* “Ergene’de kimyasal azalma yeni olmaya başladı”


Ergene Nehri’ni 3 tane iş adamı helikopter ile fotoğraflarını çektiler. Dikkat edin Ergene Nehri’nin renginde bir açılma var. Fakat renginde açılma hiçbir zaman kimyasal açılma olmadı. Şuana kadar Ergene Nehri’nden alınan numuneler birçok açıdan inceleniyor ve şimdiye kadar hiçbir zaman kimyasal olarak bir azalma yok. Sadece bizim barajlarımızın Ağustos ve Temmuz Ayı’nda hızlı salınmasından dolayı su artışı sağlandı ve buda renk artışını getirdi. Az bir miktarda da oksijen arttı. Kimyasal azalmalar şuanda başladı.” dedi.


Ayrıca Karakoç, Ergene Nehri’ne akıtılan atıklarla ilgili denetimlerin çok sıkı tutulduğunu, şimdiye kadar yaklaşık 1 milyon lira ceza kesildiğini sözlerine ekledi.


* Değişik bakış açısı olumlu karşılanmadı


Meclis Üyesi Tomris Turan, Dünya Savaşları’nın artık su kaynaklarının azalmasından dolayı çıkacağını iddia ederek; “Pancar 2 defa değil birçok kez sulanması gereken bir bitkidir. Pancar toprağı yüksek derecede yorar. Dünya Savaşları bundan sonra su sebebiyle çıkacak. Bu gerçekleri bilirken, ısrarla Pancar ekerek su kaynaklarımızı neden tüketmeye çalışıyoruz. Fabrikanın şuan için ne durumda olduğunu bilmiyorum ama belki de demode olan bir tekniği var. Bu demode teknik ile ne kadar pancar işlenir ve ne kadar kâr elde edilir. Öyleyse bazı ürünlerin miladı dolduysa üzerinin örtülmesi gerekir. Bir başka iş kolu açılabilir ve çiftçiler bu iş koluna yönlendirilebilir. Pancar çiftçisini ille de ihya edelim diye düşünmüyorum açıkçası” şeklinde konuştu.


* “Ergene temizlenirse pancar üretimini arttırmada yardımcı olur”


Nedim Orcan, Ergene Nehri’nin son derece kirli olduğunu ve pancarın en az 3 ya da 4 defa sulanması gerektiğini söyledi. Ergene Nehri’ndeki kimyasalların pancarı toprakta öldürdüğünü belirten Orcan şunları söyledi;


“Alpullu’da çiftçiler pancarlarını Ergene’den sulardı. Ergene kirliliği de pancar üretimini engeller hale geldi. Çünkü pancar en az 3 ya da 4 defa sulanması gereken bir üründür. Kota’nın yanı sıra Ergene’deki kimyasal atıklar pancarın arazide ölmesine neden oldu. Ayrıca sanayinin aşırı su tüketiminden dolayı da bir sıkıntı yaşanır oldu. Bende çiftçilik yaptım ve biz kanalın, derenin olmadığı yerlerde 7-8 metreden su çıkartırdık. Yer altı sularımızda artık fabrikalar dolayısıyla azalmaya başladı. Eskiden 7-8 metreden su çıkarken artık 10 metreden de aşağıda su çıkmaya başladı. Bu gün geçtikçe daha da artacak. Yani Pancar Üretimi’ni arttırmak için sadece Kota’nın arttırılması değil, o bölgede su kaynaklarının da sağlanması gerekiyor. Ergene temizlenir ve kullanılabilir hale getirilirse Pancar Üretimi’nin arttırılmasında kolaylık sağlanacaktır.”


Meclis Başkanı Behçet Şen, yaptığı konuşmasında Tomris Turan’a göndermeye yaparak; “Pancar üretiminde kullanılan su miktarının pancara alternatif ürün olan mısır üretimde 2 yada 3 kat daha fazlası kullanıyor. Ancak suları koruyacağız derseniz mısır üretimi de yapmayacaksınız” dedi.


Ailesinin geçimini çiftçilik ile sağladığını ifade eden Şen, konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Ben çiftçiyim. Ailemin geçimini çiftçilikten sağlıyorum. Esas konumuz Pancar Ekimi’nin arttırılması. Biz bazı konuları havada tartışıyoruz. Bu maliyetler ile isteseniz de siz bu işi yaptıramayacaksınız. Çiftçinin sosyal yaşama kayması ve teknolojiyi de kullanmaya başlaması ürünün üretimindeki kolaylıkların rahatlıkların ortaya çıkması böyle bir konuyu gündeme getirdi. Üretimin arttırılması için pancar üretim maliyetlerinin ciddi derecede aşağıya çekilmesi ver para kazanılır noktaya gelmesi gerekmektedir.”


Şahin Aslan da Bakanlığın diğer ürünlere sağladığı desteklemeleri pancara da sağlarsa mutlaka Pancar Üretimi’nde artış olacağını söyledi. (Ufuk Ertop)