“Pancar ekimini yükseltiriz”

“Pancar ekimini yükseltiriz”

“Pancar ekimini yükseltiriz”

“Pancar ekimini yükseltiriz”

“Pancar ekimini yükseltiriz”
30 Mart 2015 - 07:21

“İyi fiyat, çiftçi ile iyi iletişim ve iyi bir alım politikası sağlanır ise Alpullu Şeker Fabrikası’nı yeniden kazanabiliriz”







*Babaeski Ziraat Odası eski Başkanı Mehmet Atalay, gündemdeki “Alpullu Şeker Fabrikası’nın yeniden eski haline döndürülmesi” konusu ile ilgili olarak önemli önerilerde bulundu. Atalay’ın “Fabrika Kurtarma Reçetesi”ni yetkililerin dikkatine sunuyoruz.


Şenol Goncagül


Özel Haber


Alpullu Şeker Fabrikası’nın, hem Ulu Önder Atatürk’ün mirası, hem de bölge çiftçisinin kalkınması adına önemli bir şans olduğunu belirten Babaeski Ziraat Odası Eski Başkanı Mehmet Atalay, fabrikanın yeniden hayata dönebilmesi için gerekli olan şartların yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.


İşte o reçete:


* “Çiftçiyi küstürdüler”


“Çiftçi daha önce olan olumsuzluklar tekrar ortaya çıkacak diye ekmem diyor. Ayrıca ovadan getirilen ürünle, çamurlu ürüne aynı firenin verilmesi de olumsuzluk yarattı. Orada insanların bu durumu gidip şikâyet edebilecekleri kimse yoktu. Mesela, pancarı teslim ediyorsun ve orada bir haksızlığa uğradığını düşünüyorsun ama gidip kendini anlatabileceğin bir insan yoktu. Eski yıllarda yapılan bu iletişimsizlikler ve yanlışlıklar yüzünden, fabrikanın atıl hale gelmesi sonucu ortaya çıktı. Bugün, kurtarılmaya çalışılan fabrikada bulunan yönetim son derece yeterli ve iyi niyetli. Ancak, çiftçinin yönetime yeniden güvenmesi için zaman zaman toplantılar düzenlenmeli ve yeni yol haritaları gerekli.


* “Yazık değil mi bu devlete”


Şu anda fabrika pancar alıyor ama başka yere gidiyor. İstenilen tonaja ulaşılırsa açılır ama iyi fiyat verilmelidir. Buradan o pancarın nakledilmesine gidecek olan masrafı, fiyat bazında bölgesel olarak verin çiftçiye. Çiftçinin ekmesi gereken en iyi ürün pancar ama bizde sulu arazide çeltik eken pancar ekmez. Çünkü oradan istediği getiriyi alıyor. Şu anda çiftçi ne yaparsa yapsın bu şartlarda para kazanamaz. Biraz zam gelsin hemen dışarıdan getiriyorlar, çiftçinin kolunu kırıyorlar. Bu şartlarda çiftçi para kazanamaz. Çalışırken batıyoruz” dedi. 


* “Yağışlar buğdaya zarar verdi”


Mehmet Atalay, bu sezon buğday akimi ile ilgili gelişmeleri de aktardı. Atalay; “Bu yıl geç ekilen buğdaylara yağan yağışların zararı oldu. Geç ekilen buğdaylar nişasta oldu. Mesela 20 dönümlük yerin 3 dönümü bozuldu. Kanolaların geç ekilenleri bozuluyor. Kanola’da körpelere don zarar yaptı. Bozulan yerlere ayçiçeği ekilebilir ama bunlar da çiftçiye zarar verdi. Çiftçi anızlarını süremedi. Havalar müsaade ederse hazırlayabilecekler. Aşırı yağış her zaman iyi gelmiyor. Bu nedenle geç ekilen buğdaylar zarar gördü. Bu sene ayrıca fareler de zarar yaptı” dedi.