Özdoğan; “Kanlıgeçit Arkeolojik Sit Alanlarında yapılan çalışmaları tanıttı”

Özdoğan; “Kanlıgeçit Arkeolojik Sit Alanlarında yapılan çalışmaları tanıttı”

Özdoğan; “Kanlıgeçit Arkeolojik Sit Alanlarında yapılan çalışmaları tanıttı”

Özdoğan; “Kanlıgeçit Arkeolojik Sit Alanlarında yapılan çalışmaları tanıttı”

Özdoğan; “Kanlıgeçit Arkeolojik Sit Alanlarında yapılan çalışmaları tanıttı”
24 Eylül 2013 - 09:51

Kırklareli Aşağı Pınar ile Kanlıgeçit Arkeolojik Sit Alanlarında yapılan çalışmalar, Açık Hava Müzesi ve Arkeopark düzenlemeleri  Prof. Dr. Mehmet Özdoğan tarafından basın mensuplarına tanıtıldı.




HABER MERKEZİ


Kırklareli İl Özel İdaresi tarafından 23 Eylül Pazartesi Günü saat 14.30’da Aşağı Pınar ile Kanlıgeçit Arkeolojik Sit Alanlarında yapılan çalışmaların en son durumu hakkında tanıtım gezisi düzenlendi. 


Aşağı Pınar ile Kanlıgeçit gezisine Vali Yardımcısı Abdurrahman İnan, Kırklareli Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan, Kırklareli Belediye Başkan Aday Adayı Ünal Başkur, Kırklareli İl Özel İdare Personeli,  DAYKO Vakfı İl Temsilcisi Göksal Çidem, CHP Kırklareli İl Genel Meclis Üyesi Aydın Karakoç ve çok sayıda basın mensupları katıldı.


Prof. Dr. Mehmet Özdoğan;  “2013 yılı çalışmaları çeşitli üniversitelerden Arkeolog, Mimar, restoratör, jeolog ve zoologlardan oluşan uluslararası bir ekip tarafından yürütülmüştür. 2013 yılı çalışmalarımız İstanbul Üniversitesi Araştırma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kırklareli Valiliği Özel İdaresi ve Kırklareli Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleştirilmiştir. Projemizin bir diğer önemli desteği de Kırklareli Kültür Varlıkları Derneği’nin Avrupa Birliği Sınır Ötesi İşbirliği Programı çerçevesinde olmuştur. Halen devam eden Avrupa Birliği Sınır Ötesi İşbirliği Projesi başlığıyla devam eden bu proje bitirildiğinde, kentin tanıtımı kadar, sürdürmekte olduğumuz Kırklareli Kültür Sektörü Projesi’nin gerçekleştirilmesine önemli bir katkı sağlayacaktır.


2013 yılında yapılan çalışmalarda; Aşağı Pınar Mevkii’nde yaklaşık olarak 700m2’lik bir alanda arkeolojik kazı çalışmaları sürdürülmüş ve çalışmaların ağırlığı M.Ö. 6200 tarihlerine kadar inen Kırklareli’ne ilk gelen çiftçilerin burada kurduğu yerleşim yerini temsil etmektedir. Bu yılki çalışmalarımızda, bu döneme ait iki büyük ev ortaya çıkarılmış, ilk çiftçilerin kullandığı kap kacak, aletler, besledikleri ve avlandıkları hayvanlara ait çok sayıda kemik bulunmuş. Kırklareli’nin bu en eski çiftçi topluluğunun zaman içinde Tuna Havzası’na kadar yayılan uygarlığın öncüsü olduğu anlaşılmaktadır.


Kazı alanının çeşitli yerlerinde M.Ö. 6200 ile 4800 yılları arasındaki döneme ait çeşitli yapı kalıntıları ve buluntular ortaya çıkmıştır. 2013 yılı buluntuları arasında en ilginç olanı M.Ö. 5200 yıllarına tarihlenen büyük bir adak çukurudur. Bu adak çukurunda çok sayıda çömleğin yanı sıra, insan yüzü betimli özel bir kap ve bir aslana ait kemikler bulunmuştur.


2014 yılında İstanbul’da yapılacak olan arkeologlar toplantısında ana tanrıca heykelini simge olarak kullanacağız. Kırklareli’nde ilk defa böyle bir heykel buluyoruz.


Önceki yıllarda olduğu gibi, 2013 yılında da Kırklareli Kültür Sektörü Projesi ile açık hava müzesi ve Arkeopark çalışmalarına büyük bir önem verilmiştir. Projenin amacı arkeolojik kazılarda elde ettiğimiz sonuçları Kırklareli’nin kültürel, ekonomik ve sosyal zenginliğine katkıda bulunacak şekle dönüştürmek ve bunların gelecek kuşaklara aktarımını sağlamaktır. Bu bağlamda Kanlıgeçit Mevkii’nde M.Ö.3000 yıllarına ait İlk Tunç Çağı yerleşiminde yeni bir düzenleme yapılmıştır. Önceki yıllarda sergilediğimiz yapıların duvarları sağlamlaştırılmış kerpiçlerle yenilenmiş ve böylelikle açık hava koşullarına dayanıklı hale getirilmiştir.


Aşağı Pınar Mevkii Açık Hava Müzesi’ne ait üç sergi biriminin üst örtüleri yenilenerek açık hava koşullarına dayanıklı hale getirilerek sağlamlaştırıldı. Aşağı Pınar Mevkii Açık Hava Müzesi 1. Sergi birimindeki tanıtım panoları, güncel bilgilerin eklenmesi ve yeni grafik düzenlemeleriyle tümüyle yenilenmiştir.3. sergi birimi, tarih öncesi dönemin yaşamını ve teknolojisini anlatacak şekilde yeniden düzenlenmiş, sepetçilik ustalığı, boncuk ustalığı,  marangoz ustalığı,  halıcılık ve eski dokumacılık, eski el aletleri zanaatları tanıtıldı. Aşağı Pınar Açık Hava Müzesi’ne tarih öncesi dönemde Kırklareli bölgesinin doğal çevre ortamını tanıtan yeni bir birimin kazandırılmasına yönelik çalışmalar başlattık. Önceki yıllarda bir kısmı yapılmış olan Neolitik dönem insanların avlandıkları hayvanları tanıtan 10 yeni manken daha yapılmış ve böylelikle bölgenin bitki örtüsünü yansıtmak üzere alana yetiştirilecek hayvanların sayısı 17’ye çıkmıştır.  4. Sergi birimi olarak tasarlanan 80 metre uzunluğundaki birimin kurulması için alan hazırlanmış önümüzdeki yıl tamamlanacak olan birimde Kırklareli’nin Taş Devri’nden günümüze kadar olan tarihi manken ve panolarla tanıtılacak. Uygulamalı eğitim için iki çömlekçi fırınının yapımı tamamlanmıştır. Projenin bu bölümü tamamladığında arkeoloji öğrencileri ve bu konulara ilgi duyanlara çanak çömlek yapımı ve taş işlemesi kemikten alet biçimlendirilmesi gibi uygulamalı çalışma yapılacak bir alan sağladıklarını bu yıl yapımına başlanan bir diğer biriminde çocuklar ve gençler için “Uygulamalı kazı alanı”dır. İki bölümden oluşan bu birimde küçük çocukların kazı yapabileceği yapay bir kazı alanı hazırlanmaktadır” dedi.


Özdoğan Kırklareli halkının duyarsızlığından yakındı. Diğer illerden gelenlerin sayısının Kırklareli’nden gelenlerin sayısının 7 katı olduğunu söyleyen Özdoğan halkımızı kazıları ziyaret etmeye davet etti. Kazılarda bulunan maketlerin asıllarının Kırklareli Müzesi’nde olduğunu söyledi. Kırklareli’ndeki kazılarla ilgili 165 yayın sayısının bulunduğunu ve bunlardan 5 tanesinin Almanya’da olduğunu yarısının Türkçeye çevrildiğini dile getirdi. 


Belediye Başkanı Cavit Çağlayan; “Eğer öğrencilerimize hafta sonu buraya gezi düzenlersek veya güzel sanatlar dersinde buraya ziyarete getirirsek hem buraları görmüş, hem de kültürümüzü daha yakından görmüş olacaklar” dedi.(Nihal Şensöz)