Oruçlu Köyü’nde Trakya’nın ilk Buğday Hasadı yapıldı

Oruçlu Köyü’nde Trakya’nın ilk Buğday Hasadı yapıldı

Oruçlu Köyü’nde Trakya’nın ilk Buğday Hasadı yapıldı

Oruçlu Köyü’nde Trakya’nın ilk Buğday Hasadı yapıldı

Oruçlu Köyü’nde Trakya’nın ilk Buğday Hasadı yapıldı
13 Haziran 2012 - 09:26

Trakya’da 2011-2012 Sezonunun buğdayda ilk hasat 10 Haziran 2012 Cumartesi günü Kırklareli’nin Babaeski ilçesine bağlı Oruçlu Köyü’nden Şefket Filiz tarafından 8 dönüm tarlada yapıldı. İlk mahsulü Bircan Ticaret satın aldı. 




HABER MERKEZİ


 


Bu Yılın ilk Buğday hasadını yapan Şefket Filiz; “Dönüm başına 350 kilogram ürün aldım. Bu yıl buğday fiyatında taban fiyat olarak 70 kuruşun üzerinde bir fiyat bekliyoruz. Eğer bu fiyatın üzerinde olursa bizler ikinci kez ürün yaparken zorlanmayız. Ama 70 Kuruş’un altında olursa yeni ekimler yapmayı düşünmüyoruz” dedi.


Trakya da ilk buğday hasadını satın alan Özdenler Un ve Yem Bölge Bayisi Bircan Ticaret sahibi Levent Bircan satın aldığı ilk mahsül için şunları söyledi;


“Bu yılın ilk hasadı olan buğdayı Bircan Ticaret olarak bizim almamız bizleri onurlandırdı. Üretici arkadaşlarımız buğdayda taban fiyat olarak 70 kuruş civarında bir fiyat bekliyorlar ama bizler sezonun ilk hasadı sembolik bir fiyatla 75 Kuruş’tan satın aldık.   


Yoğun bir emek, masraf ile yetiştirilen ve hasada gelen buğday ürününün tane dökümüne ve kalite düşüklüğüne meydan vermeden zamanında, biçerdöver ehliyeti bulunan tecrübeli operatörlerle yapılması büyük önem taşımaktadır. Ülkemizde 1 kişinin beslenmesi için ortalama yıllık 225 kg buğday gerekli olduğu düşünülürse 70 milyon nüfusumuz için 15.8 milyon ton buğdaya ihtiyaç vardır. Ülkemizde her yıl yaklaşık 9.4 milyon hektarlık alana buğday ekimi için ise dekara 20 kg tohumluktan yaklaşık 1.9 milyon ton gerekmektedir. Yine her yıl gerek depolamada ve gerekse  taşınma sırasındaki kayıpları da %3 sayarsak yaklaşık 0.6 milyon ton buğday ürünü kullanım dışı kalmaktadır. Özet olarak bugünkü nüfusumuz için yılda en azından 15.8+1.9+0.6=18.3 milyon ton buğday üretmek zorundayız. Türkiye için stratejik öneme sahip buğday hasadı ile harmanı iklim koşullarına bağlı olarak, önce mayıs ayı sonunda Akdeniz bölgesinde başlamakta, haziran ve temmuz aylarında birçok bölgemizde artarak devam etmekte ve en son ağustos ayında Doğu Anadolu bölgesinde bitmektedir. Buğday hasat ve harmanı ülkemizin bir çok yöresinde biçer döverlerle yapılmakta ve kısa zamanda ürün ambarlara depolanmakta veya satışa çıkarılmaktadır. Biçerdöver ile hasat da, hasat ve harman işlemi birlikte yapılmaktadır. Bu nedenle biçerdöverin ayarları hasat ve harman açısından tane kayıplarını azaltmak için çok önemlidir. Tane kayıplarının en fazla olduğu  arızalı, engebeli arazilerde kullanılan biçerdöverlerin ön tabla, düzenek ayarları çok iyi yapılmalı, tane dökümü asgari seviyede tutulmalıdır. Bu ilk buğday alımının akabinde çiftçilerimizden buğday alımlarımıza devam edeceğiz. Tüm çiftçilerimize bereketli bir hasat dileriz.”