“Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği çok önemli”

“Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği çok önemli”

“Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği çok önemli”

“Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği çok önemli”

“Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği çok önemli”
18 Haziran 2015 - 07:21

* Tarımsal Sulama ve Arazi Islahı Bölüm Başkanı Dr. Ulviye Çebi; “Örtü Altı Yetiştiriciliği birim alandan yüksek verim alınmasını sağlayarak küçük alanların en ekonomik şekilde değerlendirilmesine olanak veren, en önemli tarımsal faaliyetlerden biridir” dedi. 







HABER MERKEZİ 


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Atatürk Toprak Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ve Kırklareli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü “Plastik Seralarda Yetiştirilen Hıyar ve Kıvırcık Baş Salata Bitkilerinin Sulama Zamanı ve Miktarının Önemini Üreticiye Aktarılması Yayım Projesi” kapsamında Tarla Günü düzenledi.


16 Haziran 2015 Salı günü saat 11.00’da Kırklareli Atatürk Toprak Su ve Tarımsal Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nde düzenlenen “Tarla Günü”ne Kırklareli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hakan Keçeci, Kırklareli Atatürk Toprak Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Fatih Bakanoğulları, NKÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Süreyya Altıntaş, NKÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Mirik, Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan ve üreticiler katıldı. 


* Dr. Ulviye Çebi yaptığı sunumla katılıcıları bilgilendirdi


"Plastik Seralarda Yetiştirilen Hıyar ve Kıvırcık Baş Salata Bitkilerinin Sulama Zamanı ve Miktarının Öneminin Üreticiye Aktarılması” Eğitim Toplantısı Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hakan Keçeci ve Atatürk Toprak Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Fatih Bakanoğulları'nın açılış konuşmaları ile başladı.


Daha sonra NKÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Süreyya Altıntaş "Trakya Bölgesinde Örtüaltı Yetiştiriciliği ve Sorunları", NKÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Mirik "Bitki Bakteri Hastalıkları ile Mücadele ve Solarizasyon" konularında sunum yamasının ardından Tarımsal Sulama ve Arazi Islahı Bölüm Başkanı Dr. Ulviye Çebi’de proje içeriğine yönelik bilgilendirme yaptı.


Çebi yaptığı bilgilendirme şunları kaydetti;


“Örtü Altı Yetiştiriciliği birim alandan yüksek verim alınmasını sağlayarak küçük alanların en ekonomik şekilde değerlendirilmesine olanak veren, en önemli tarımsal faaliyetlerden biridir. Ayrıca Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği, açık koşullarda yapılan tarla üretimine göre, %30 oranında su tasarrufu sağlamaktadır. Trakya Bölgesi’nde tarım alanlarında buğday-ayçiçeği münavebesi yaygındır. Ancak son yıllarda bu ürünlerden dekara elde edilen net gelirlerin oldukça düşük olması nedeniyle, seracılık bölgede alternatif bir gelir kaynağı olarak görülmeye başlanmıştır ve tek ürün hıyar yetiştiriciliği yerine iki ürün hıyar yetiştiriciliği ve yılın soğuk aylarında bunlara baş salata veya marul bitkisinin eklenmesi şeklinde yoğun bir üretim biçimi benimsenmektedir. Belirtilen yoğunlukta yapılan örtü altı yetiştiriciliğinin olmazsa olmazı olan sulama uygulamalarının, bitkiler bazında programlanması büyük önem taşımaktadır. Bu amaçla yürütülen çalışmada üç bitki için sulama programı oluşturulmuştur. 


Çalışmanın Metodolojisi: Yapılan çalışmada ilkbahar ve sonbahar olmak üzere iki ürün hıyar ve ardından da kıvırcık baş salata yetiştirilmiştir. Mevsim boyunca ürünlerin dikim, hasat ve söküm tarihleri; İlkbahar Hıyar Üretimi: Seraya dikim: Nisan Ayı başında, Hasat başı- Mayıs ayı ortası, Hasat sonu: Temmuz ortası Sonbahar Hıyar Üretimi: Seraya dikim: Temmuz Ayı ortası, Hasat başı: Ağustos Ayı ortası. Hasat sonu: Ekim Ayı sonu. Baş Salata Üretimi: Seraya dikim: Kasım Ayı başı. Hasat: Mart Ayı ortası.


Sulama Konuları: Çalışmada iki farklı sulama aralığı (ana konular) ve A Sınıfı buharlaşma kabından meydana gelen yığışımlı buharlaşma miktarının dört farklı katsayısı (alt konular) ele alınmıştır.


Gübreleme: Her yıl araştırma konusu bitkilerin seraya taşınmasından önce sera toprağına 2.5 ton/da hesabı ile yanmış çiftlik gübresi verilerek toprağa karıştırılmıştır. Bitkiler seraya dikildikten sonra Azot, Fosfor ve Potasyum Gübrelemesi Fertigasyon Tekniği ile haftada bir kez olmak üzere ve toprak analizi sonucuna göre yapılmıştır.” (Kadir Sinici)