Milletvekili Dibek sordu, Bakan Eroğlu cevapladı:

Milletvekili Dibek sordu, Bakan Eroğlu cevapladı:

Milletvekili Dibek sordu, Bakan Eroğlu cevapladı:

Milletvekili Dibek sordu, Bakan Eroğlu cevapladı:

Milletvekili Dibek sordu, Bakan Eroğlu cevapladı:
12 Kasım 2011 - 09:29

“Ergene Havzası ile ilgili önemli çalışmalar yapıldı”







HABER MERKEZİ


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırklareli Milletvekili Av. Turgut Dibek’in Ergene Nehri ile ilgili olarak 14 Eylül 2011 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na verdiği soru önergesine cevap geldi.


Milletvekili Dibek, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından cevaplandırılması istemi ile verdiği soru önergesinde şunları kaydetmişti:


“Seçim öncesi Çevre ve Orman Bakanı olarak Kırklareli’ne gelen Sayın Veysel Eroğlu "Biz Haliç'i temizlemişiz, Ergene bizim için Çocuk oyuncağı" demiştir. Ergene Nehri için hiçbir şey yapmayan bakanlık, 2015’e kadar Ergene’nin temizleneceğini iddia etmiştir. 


Buna göre; 


1- Ergene hükümet için çocuk oyuncağı ise 2002’den bugüne neden Ergene temizlenmemiştir?


2- Bugüne kadar Ergene’nin temizlenmesi için hükümet ne çalışmalar yapmıştır?


3- 2015’e kadar Ergene’nin temizlenmesi ile ilgili bir plan var mıdır?”


Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu imzası ile CHP Kırklareli Milletvekili Av. Turgut Dibek’in sorularına şu şekilde cevap verildi:


“Cevap 1: Bilindiği üzere; hızlı sanayileşme süreci dikkate alındığında ülkemizde su kaynaklarının, sanayi ve belediye atıksuları ile tarımsal ve diğer faaliyetler tarafından kirletilmesinin önlenmesi ve faydalı maksatlar için kullanılabilir su miktarının arttırılması büyük önem taşımaktadır. Bu sebeple, su kalite yönetiminde münferit çözüm yerine havza ölçeğinde çözüm anlayışına geçilmiştir. Atıksu Arıtımı Eylem Planı, Katı Atık Eylem Planı ve Havza Koruma Eylem Planlan hazırlanarak su kirliliği ile daha etkili mücadele edilmeye başlanılmış olup, Bakanlık olarak Ergene Nehri’nin temizlenmesi için büyük gayret gösterilmektedir.


Malum olduğu üzere, plansız ve kontrolsüz bir şekilde gelişen sanayi bölgeleri, Ergene Havzası’ndaki su kaynaklarının hızlı bir şekilde tüketilmesine ve günde 400.000 m3,ten daha fazla su kullanımıyla su bütçesinin olumsuz yönde etkilenmesine yol açmıştır. Diğer taraftan, bazı sanayi tesislerinin atıksuları arıtılsa bile, Ergene Nehri’ne tabii debisinin takriben 3 katı ve bazı zamanlarda daha fazla atıksu vermeleri, ilaveten o bölgede yaşayan 1.150.000 kişi civarmdaki nüfus nedeniyle, günde yaklaşık 230.000 m3 evsel atıksuyun hiç arıtılmadan, doğrudan alıcı ortama boşaltılması yüzünden Ergene Havzası ileri derecede kirlenmiştir. Ergene Nehrinin temizlenebilmesi için sanayi ve evsel atıkların ileri derecede arıtılmasına ihtiyaç duyulmakta olup bunu gerçekleştirmek maksadı ile ilgili kurum ve kuruluşlarla görüşmeler sürdürülmektedir.


Cevap 2: Bakanlık olarak, Ergene Havzası kapsamında bugüne kadar önemli çalışmalar yapılmış olup bu çalışmalara daha da hız verilmiştir. Söz konusu çalışmalar; Ergene Havzası Çevre Yönetimi Master Planı (2008), Meriç-Ergene Havzası Koruma Eylem Planı (2008), Meriç-Ergene Havzası Endüstriyel Atıksu Yönetimi Ana Plan Çalışması (2010) İzleme ve Denetim Çalışmaları’dır.


Bu kapsamda Bakanlığımız birimleri, Ergene Havzası’nda mahalli idareler, sanayicilerle müşterek çalışma başlatmıştır. Havza genelinde, mülga Çevre ve Orman Bakanlığı ve İl Müdürlüklerince; 2006 yılında 850,  2007 yılında 1390, 2008 yılında 1403, 2009 yılında 1892, 2010 yılında 3085 adet denetim yapılmıştır. Ayrıca, 2011 yılı itibariyle havza genelinde denetimler devam etmekte olup, Eylem Planı’nda yer alan takvime uyulmaktadır.


İzleme, inceleme, denetim faaliyetlerinden elde edilen veriler, ilgili kurum ve kuruluşların katkılarıyla birleştirilmiştir. Bütün bu çabalar, bilimsel bir çerçevede Ergene Havzası Koruma Eylem Planı’nı doğurmuştur. 5393 Sayılı Belediye Kanununda ve 2872 Sayılı Çevre Kanunu’nda Belediyelerin AAT yapma zorunlulukları olduğu halde DSİ Genel Müdürlüğümüz ile protokol yapmaları durumunda AAT’leri DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılacaktır.


Cevap 3: Havzadaki kirlenmenin kontrol altına alınması ve kabul edilebilir sınırlar içine çekilebilmesi için, Ergene Havzası konusunda birçok çalışma yapılmıştır.


Söz konusu bu çalışmalar neticesinde elde edilen tespitlerle “Ergene Havzası Koruma Eylem Planı” hazırlanmış olup, eylem planında bütün tarafların üzerine düşen görevler belirtilmiş ve yapılacak faaliyetler bir iş takvimine bağlanmıştır. Eylem Planı, 06.05.2011 tarihinde Tekirdağ Çorlu’da kamuoyuna açıklanmıştır.” (s)