Macit; “Turizm Fakültesi’nin kurulması ilimiz Turizmi için çok önemli”

Macit; “Turizm Fakültesi’nin kurulması ilimiz Turizmi için çok önemli”

Macit; “Turizm Fakültesi’nin kurulması ilimiz Turizmi için çok önemli”

Macit; “Turizm Fakültesi’nin kurulması ilimiz Turizmi için çok önemli”

Macit; “Turizm Fakültesi’nin kurulması ilimiz Turizmi için çok önemli”
16 Nisan 2014 - 14:06 - Güncelleme: 16 Nisan 2014 - 14:08

14-24 Nisan Tarihleri arasında kutlanan 38. Turizm Haftası etkinlikleri devam ediyor. Bu kapsamda 15 Nisan 2014 Salı Günü Kırklareli Üniversitesi Kültür Merkezi Salonu'nda bir program düzenlendi.

HABER MERKEZİ


14-24 Nisan Tarihleri arasında kutlanan 38. Turizm Haftası etkinlikleri devam ediyor. Bu kapsamda 15 Nisan 2014 Salı Günü Kırklareli Üniversitesi Kültür Merkezi Salonu'nda bir program düzenlendi.


Turizm Haftası Kutlama Programı’na; Kırklareli Vali Yardımcısı Hikmet Çakmak, Kırklareli Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Tahsin Gençay, İl Kültür ve Turizm Müdürü Vekili Fikret Macit, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Fikret Merter, Kırklareli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Turan, Nişikli Turizm Yetkilisi Nurettin Nişikli, Royal Bilgiç Otel Yetkilisi Sedat Bilgiç, Yrd. Doç. Dr. Kaplan Uğurlu, Kamu Kurum ve Kuruluşların Temsilcileri, Öğretmenler ve öğrenciler katıldı. 


* Macit; “Turizm Fakültesinin kurulmuş olması Turizm için çok önemli” 


Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra programın açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Vekili Fikret Macit, Kırklareli Istranca Bölgesinde başlattıkları kapsamlı çalışmalar sonrasında bu bölgenin örnek bir yer olacağını belirterek şunları kaydetti;


“Kırklareli’de Turizm çokta alt yapısı oturmuş bir sektör değil, ancak Kırklareli’nin sahip olduğu doğası, coğrafyası muazzam bir eko turizm potansiyelini içinde barındırmaktadır. Kırklareli’de yaşayan 7’den 77’e eğitimlisinden, eğitimsizine, sokaktaki insanına her bir ferdine çok önemli işler düşmektedir. Kırklareli Istrancalar Bölgesinde geldikten sonra başlatmış olduğumuz kapsamlı bir çalışma mevcut. Bu çalışma bittiği zaman Kırklareli Istrancalar Bölgesi sadece Türkiye’de değil, Balkanların belki Orta Avrupa’nın organizasyonu, alt yapısı ve planlaması tamamen A’dan Z’ye düşünülmüş örnek olacak. İlimizde Üniversitenin kurulmasıyla beraber, Turizm Fakültesi’nin kurulmuş olması Turizm için çok önemli.” 


* Turan; “Türkiye’ye gelen Turist sayısında artış var 


Fikret Macit’in konuşmasını ardından Kırklareli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Turan öğrencilerin yoğun alkışları ile konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkarak şunları kaydetti; “Turizm, dünya ekonomisi içerisinde, petro-kimya ve otomotivden sonra en fazla gelir getiren ve hızla gelişen bir sektördür. Türk turizmi de, milli gelire ve ülke tanıtımına olan katkısıyla iki milyona yakın personele iş kapılarını açan bir endüstri haline gelmiştir. Türkiye dağlan, ormanları, denizleri, gölleri, kıyıları, kumsalları gibi pek çok eko-sistemi bünyesinde barındıran ve ayrıca tarihi ve kültürel değerlere sahip dört mevsimin bir arada yaşandığı ülkedir. Bugün, artık turizm, sadece deniz-kum-güneş eksenli tatil anlayışıyla sınırlı tutulmamaktadır. İnsanlar, boş zamanlarını değerlendirmede, yayla turizmi, spor turizmi, dağ turizmi, köy turizmi gibi farklı alternatif turizm arayışlarına yönelmişlerdir. Türkiye, bu konuda tercih edilip ülkeler arasında yer almaktadır. Nitekim 2013 yılının ilk dokuz ayında ülkemizi ziyaret eden turist sayısında, geçen yıla oranla %10'luk bir artışla 28,5 milyona ulaştığı görülmektedir. Trakya bölgesi de, içinde yaşadığımız coğrafyanın bir parçasıdır.


Bölgede yer alan Kırklareli, tarihi kültürel ve doğal zenginlikleri bakımından üstün potansiyele sahip bir ildir. Ayrıca Batıya, özellikle Balkanlara açılan sınır kapılarıyla, bölgeler arası turizmin gelişmesi açısından stratejik önemi haizdir. Birçok medeniyetin buluştuğu Kırklareli de geçmişten günümüze kadar ulaşmış pek çok tarihi eser ve kalıntılar mevcuttur. Bölge, sahip olduğu flora ve faunası ile şehir merkezlerinde yaşayan insanların kitle turizmine alternatif olarak tercih edebilecekleri doğal güzelliklere maliktir Bu yüzden, Kırklareli ziyaretçiler için bir cazibe merkezi durumundadır. Nitekim, bölge dışarıdan gelecek insanlara, dinlenme imkanı ile çeşitli spor etkinlikleri sağlayacak ve pek çok organik ürünü sunabilecek potansiyele sahiptir. Çünkü, şehrin doğusunda ve Istırancaların Karadeniz’e bakan eteklerinde kurulan Demirköy Dökümhanesiyle, Yeşilin her tonuna sahip muhteşem Longoz Ormanlarıyla. Doğa harikası Dupnisa Mağarasıyla, kaliteli bal, çilek üretimiyle bilinen turistik ilçedir. Denizin, ormanların ve tatlı suların, müşterek doyumsuz güzelliklerin sergilendiği İgneada, Antik Aya Nikola Manastırıyla, yeşille maviliğin buluştuğu yer Kıyıköy işte bunlar Kırklareli'nin potansiyelini yükselten değerlerden bazılarıdır.  Burada önemli olan, doğa dokusuna zarar vermeden, toprağı kirletmeden verim almaktır. Bunun için, bu konuda yapılacak yönetim planlarına, özellikle çevre halkının katılımı sağlanmalıdır. Zira bu alanları koruyan da, kullanan da yöre halkıdır. O halde, bu zenginliklerin korunması ve gereği gibi değerlendirilmesi önem taşımaktadır. Bu bakımdan, Kırklareli Üniversitesi Turizm Fakültesi olarak, çevrenin korunması, alternatif turizm türlerinin yaygınlaştırılmasına yönelik. Her türlü çalışmalara, akademik desteği vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Nitekim, bilimsel faaliyetlerimizin yanında, bölgesel ve sınır ötesi proje çalışmalarımız, başarıyla devam etmektedir. Ayrıca, gelecek öğretim yılında II. Eğitim ve Lisansüstü öğretim programını, hayata geçirmeyi planlamış bulunmaktayız. Ayrıca bölgenin tanıtımını sağlamada. Etkili olacak profesyonel elemanların, yetiştirilmesine yönelik, Turizm Rehberliği programının açılması ile ilgili çalışmalarımız sürdürülmektedir. Bu konudaki faaliyetlerimizin başarıyla devamında, merkezi ve yerel yönetimler ile halkın desteğine şiddetle ihtiyacımız vardır. Böylece, özellikle büyükşehirlerin (örn: İstanbul) bunaltıcı havasından bir an olsun kurtulmak isteyenlerin, tercih edebilecekleri dinlenme yeri sağlamada, başarılı olacağımıza yürekten inanıyoruz. Sonuç olarak diyorum ki; Ülkenin saygınlığı, turizmin yaygınlığıyla artar. Turizmin yolu, barış ve kalkınmanın yoludur.”


Kırklareli Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Tahsin Geçnay ve Kırklareli Vali Yardımcısı Hikmet Çakmak’ın konuşmasının ardından Turizm Haftası’nda düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Ödüllerin verilmesinin ardından “Trakya'nın Turizm Potansiyeli” konulu panel düzenlendi. Yrd. Doç. Dr. Kaplan Uğurlu panelin Moderatörlüğünü yaptı. Panelde Nurettin Nişikli ve Sedat Bilgiç konuşmacı olarak katıldı. (Kadir Sinici)