“Lösemi hastalığı bulaşıcı değil, tedavi edilebilen bir hastalıktır”

“Lösemi hastalığı bulaşıcı değil, tedavi edilebilen bir hastalıktır”

“Lösemi hastalığı bulaşıcı değil, tedavi edilebilen bir hastalıktır”

“Lösemi hastalığı bulaşıcı değil, tedavi edilebilen bir hastalıktır”

“Lösemi hastalığı bulaşıcı değil, tedavi edilebilen bir hastalıktır”
01 Haziran 2012 - 09:15

* Bu yıl 11’incisi kutlanan “Uluslararası Lösemili Çocuklar Haftası” kapsamında lösemili çocuklar ve aileleri Kırklareli Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan’ı makamında ziyaret etti.







HABER MERKEZİ


31 Mayıs 2012 Perşembe günü saat 11.30’da “11. Uluslararası Lösemili Çocuklar Haftası” kapsamında Kırklareli Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan’ı ziyaret eden lösemili çocuklar ve aileleri LÖSEV ve Lösemi Hastalığı hakkında çeşitli bilgiler verdi. 


* “Bu hastalıkla psikolojik olarak büyük bir savaş veriliyor”


LÖSEV Sosyal Hizmetler Uzmanı Selcan Sezer; “Lösemili çocuklar, Lösemi Hastalığı halk arasında bulaşıcı olarak zannedildiği için bulundukları ortamlardan dışlanıyor. Bu durum çocuklar için çok zor” dedi.


Çocukların hem kanser gibi zor bir hastalıkla hem de psikolojik olarak büyük bir savaş verdiğini ifade eden Sezer, Lösemi Hastalığı’nın bulaşıcı olmadığını ifade ederek, vatandaşların lösemili hastaları dışlamamaları gerektiğini vurguladı.


Lösemi hastalarının ağızlarına taktığı maskelerin dış etkenlerden gelecek olan mikroplara karşı koruma amaçlı olduğunu anımsatan Sezer;


“Uluslararası Lösemili Çocuklar Haftası sadece Türkiye’de değil aynı zamanda dünyada da kutlanan bir haftadır. Çocuklarımız için Kırklareli’deyiz. Amacımız Yaşamak öyle güzel ki sloganıyla yola çıktık. Sadece sağlık anlamında değil, çocuklarımızın sağlıklarını tamamladıktan sonra moral ve motivasyonda sağlamak istiyoruz. Amacımız kansere daha da dikkat çekmek. Asıl amacımız löseminin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurgulamak. Dolayısıyla vatandaşlarımıza hem LÖSEV’i tanıtabilmek ve aynı zamanda da hep beraber kansere dur diyebilmek için çalışmalar yapıyoruz.


Çocuklarımızın enfeksiyon kapmamak için maske kullanmak zorundalar. Kemoterapi esnasında vücut dirençleri düşüyor. Maske, herhangi bir dışarıdan gelecek olan mikroplara karşı alınan bir önlemdir.  Çocuklar maskeleri taktığı zaman sıkıntı yaşıyor. Uzun bir dönem bu maskeyi takmak zorundalar.


Vatandaşlarda bu lösemi hastalığının bulaşıcı olduğunu zannediyor ve dolayısıyla çocuklara yaklaşmama ve onları dışlama söz konusu olabiliyor. Bu durum çocuklar için çok önemli. Çocukların psikolojisini son derece etkiliyor. Çocuklar hem kanser gibi zor bir hastalıkla, hem de psikolojik savaş veriyorlar. Bunu herkese anlatmamız gerekiyor. Bu da LÖSEV’in anlatması gerekiyor. Lösemi hastalığı bulaşıcı değildir, tedavi edilebilen bir hastalıktır. LÖSEV olar bu konuda oldukça başarılıyız. Ankara’da LÖSENTE adı altında bir hastanemiz var ve burada başarı oranımız yüzde 90’lara ulaştı. Bizim bir diğer amacımız ise bunu tüm Türkiye’ye yaymak. Bunların dışında Kırklareli’de 20 tane Lösemili hastamız, Türkiye’de de yaklaşık 11 bin hastamız var ve hepsine aynı kalitede hizmet vermeye çalışıyoruz” dedi.


* “LÖSEV bu konuda önemli çalışmalar yapıyor”


Kırklareli Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan ise ziyaretten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, yaptığı konuşmasında şunları söyledi;


“LÖSEV Türkiye’de en bilinen kuruluşlardan biridir. İlk kurulmasından buyana çok mesafe aldı ve çok örgütlendi. LÖSEV’e çok güzel kamuoyu desteği var. Her insanın derdidir ama çocuk olunca başka bir dert oluyor. Trakya insanı çocukları için her şeyi yapar. Sağlık için eğitim için malı mülkü ne varsa satar ve gerekli yerler için kullanır. Türkiye çapındaki başarılarından dolayı LÖSEV’i kutluyorum.” (ue)