“Longozlar yaşam alanıdır”

“Longozlar yaşam alanıdır”

“Longozlar yaşam alanıdır”

“Longozlar yaşam alanıdır”

“Longozlar yaşam alanıdır”
18 Ocak 2011 - 09:22

Bağımsız Tarım-Orman ve Çevre Sendikası (BATOÇ-SEN) Genel Teşkilatlanma Sekreteri Göksal Çidem, Kırklareli’nin Demirköy ilçesi İğneada Beldesi sınırları içerisinde bulunan Longoz Ormanları’nın dünyanın sayılı doğa harikalarından birisi olduğunu belirterek şunları kaydetti:

HABER MERKEZİ

“Longoz Ormanları’nda 671 çeşit Bitki, 341 çeşit Böcek, 28 tür Balık, aralarında dev Su Samuru’nun bulunduğu 46 tür Memeli, 17 tür sürüngenin yaşadığı alandır. Bu bölgele endemik bitki türleri ve gölleri yaşam alanı seçen göçmen kuşlar yaşamaktadır. 
“Dünya Kültürü ve Doğal Mirasın Korunması Sözleşmesi” UNESCO’nun 16. toplantısında 1972’de kabul edilmiştir. Türkiye bu sözleşmeyi 1982’de imzalamış ve 1983’te yürürlüğe girmiştir. Türkiye’nin en büyük longozu (Subasar Ormanı) ve Trakya’nın dünya ölçeğinde en önemli doğal alanı olan İğneada Longozu’nun koruma derecesi, 13 Kasım 2007’de Bakanlar Kurulu kararıyla “Milli Park Alanı” haline dönüştürüldü. Bu kararla bölge mutlak korunması gereken bölgeler statüsünü kaybetti. Alınan bu kararla Yıldız Dağları’ndan akan derelerin İstanbul’a taşınmasının yolu açılmış oldu. Koruma altına alınmasına inandığımız ve desteklediğimiz Avrupa’nın En Büyüğü (2,511 Dekar) İğneada Longozu “Dünya Kültür ve Doğa Mirası” olmalıdır.  
Şunu asla unutmamak gerekir ki Çevre kirlenmiyor. Çevre kirletiliyor. Çevreyi kirleten ise ne çevrenin kendisi, ne de hayvanlar. Çevreyi, bilinçli veya bilinçsiz davranışları ile sorumsuzca kirleten biz insanlarız.  Günlük çıkarlar uğruna yarınları yok ediyoruz.  Ergene’ye bakın. Ölüm akıyor, ölüm saçıyor. Bakın Dilovası’na çocuklar doğmadan ölüme merhaba diyerek dünyaya geliyorlar. 
Kırklareli’de yapılan 39. MARÇEP Toplantısı’nda Longozların Dünya Mirası olması konusu tartışılmış,  konu İl Genel Meclisi’nde gündeme alınarak Komisyon kurulması kararı alınmış, akabinde Kırklareli Kültür Varlıkları Derneği Yönetim Kurulu Longozların Dünya Mirası olması için Valilik nezdinde girişimde bulunmuştur.
İlimizde yaşanan bu olumlu gelişmelere destek olmak ve gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmak amacıyla Genel Merkezimizde 07 Ocak 2011 tarihinde yapılan Yönetim Kurulu toplantısında görüşülerek Longozların Dünya Mirası olması konusunda Kırklareli Valiliğine müracaatta bulunulması kararı alınmış ve alınan karar İl Valiliğimize sunulmuştur.
Doğa harikası Longozların Dünya Mirası olması ve gelecek nesillere doğal haliyle bırakılması konusunda başlatılan bu çalışmaya yerelde ve genelde tüm Sivil Toplum Kuruluşları’nın destek vermelerini bekliyoruz.” (s)