Longozlar için girişimler hız kazandı

Longozlar için girişimler hız kazandı

Longozlar için girişimler hız kazandı

Longozlar için girişimler hız kazandı

Longozlar için girişimler hız kazandı
20 Ocak 2011 - 10:42

Marmara Çevre Platformu’nun (MARÇEP) Kırklareli’de yapılan 39. toplantısında Longoz Ormanları’nın UNESCO Dünya Mirası Listesine eklenmesi ile ilgili verilen önerinin ardından Kırklareli Valiliği’ne dilekçe veren Kırklareli Kültür Varlıkları Derneği Başkanı Erdoğan Kantürer ve BATOÇ-SEN Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Göksal Çidem konu ile ilgili bir basın toplantısı yaptı.

HABER MERKEZİ

Toplantıda konuşan BATOÇ-SEN Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Göksal Çidem MARÇEP’in 39. toplantısında Longoz Ormanları’nın UNESCO Dünya Mirası listesine eklenmesi durumunun gündeme geldiğini, bu ormanları korunmazsa Longoz diye bir şey kalmayacağını belirtti. İlk önce Kırklareli Kültür Varlıkları Dernek Başkanı Erdoğan Kantürer’in bu konuda Kırklareli Valiliği’ne dilekçe ile müracaatta bulunduğunu belirten Göksal Çidem, daha sonra kendilerinin de BATOÇ-SEN olarak müracaatta bulunduklarını belirterek, bu konuda TEMA’nın bir çalışmasının var olduğunu, Hakan Dedeoğlu’nun bu konu hakkında bilgiler vermek istediğini belirtip sözü TEMA Vakfı Lüleburgaz İlçe Temsilcisi Hakan Dedeoğlu’na bıraktı.
Hakan Dedeoğlu, konu ile ilgili yaptığı açılamada, Trakya’da bulunan toprak parçalarının Türkiye’de hiç bir yerinde olmadığı gibi Dünyada da bulunmadığını, bu toprakların kıymetinin anlamış olmak gerektiğini söyledi. Trakya’da çok sorunlar bulunduğunu belirten Hakan Dedeoğlu, Trakya’nın verimli topraklar ve su kaynakları bakımından önemli bir bölge olduğunu, Longozlar sorununun yeni bir sorun olmadığını, uzun yıllardan beridir devam eden bu sorununun bir türlü çözüme kavuşturulmadığını kaydetti. Hakan Dedeoğlu, siyasi anlamda bu konuda milli ihbar kararı alındığını, esasında bu ihbarın milliyetçilik anlayışı olan Türk toplumunu aldatmaya yönelik bir hamle olduğunu belirterek; “Biz Longozların UNESCO Dünya Mirası listesine eklenmesi için çalışmalar yapıyoruz. TEMA’nın bu konuda Kırklareli Valiliği ve Çevre Bakanlığı ile yazışmaları var. Kırklareli’ne yeni atanan Sayın Valimiz Ali Haydar Öner’e bir ziyaret gerçekleştireceğimiz sırada kendisine bu konuda bilgiler verip, gerekli çözümleri üreteceğiz. Bu meseleye milli menfaatler olarak bakılması gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Ayrıca yapılan toplantıda Ziraat Mühendisleri Odası Kırklareli İl Temsilcisi Erol Özkan, Ziraat Mühendisleri Odası Kırklareli İl Temsilciliği ve Kırklareli Kent Konseyi öncülüğünde yapılan “Kırsal Kalkınma arayışları Türkiye Kırsalı Nereye Gidiyor” konferansı öncesinde kısa bir bilgilendirme yaptı.
Erol Özkan konferansta Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk ile Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu’nun konuşma yapacağını belirterek şunları kaydetti; “Tarım yıllardan beridir bir dar boğazın içinde, bulunuyor. Nüfusa artışına oranla tarımda da bir büyüme olmasına rağmen bu büyümenin nicel mi? Yoksa nitel mi? olduğuna bakmak gerekiyor, tarım ile uğraşan çiftçinin refah seviyesi ne durumda buna bakmak gerekiyor. Tarım ihmal edilemez bir sektördür. Üreticilerimizin bu konferansımıza katılıp bilgiler edinmelerini arzu ediyoruz. Çeşitli nedenler ile tarım dışına çıkan çok sayıda arazi var. Bu konuların nedenlerinin tartışılması gerekiyor. Balkanlardaki tarım arazileri tarım ile uğraşmak istemeyen gençler nedeni ile işlenmiyor. Gençler kırsaldan kentler göç ediyor ve bu durum kenti de etkiliyor. Bunun nedenlerinin irdelenip tartışılması gerekiyor.” (cs)