Lezzet Ustaları Kırklareli’de buluştu

Lezzet Ustaları Kırklareli’de buluştu

Lezzet Ustaları Kırklareli’de buluştu

Lezzet Ustaları Kırklareli’de buluştu

Lezzet Ustaları Kırklareli’de buluştu
14 Mayıs 2015 - 07:21

* Trakya Gastronomi Festivali’nde Lezzet Ustaları Kırklareli Üniversitesi Rektörlüğü Konferans Salonu’nda buluştular.







HABER MERKEZİ


Trakya Gastronomi Festivali kapsamında Food İn Life Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Gökmen Sözen, Food and Travel Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ebru Erke, İstanbul Yiyecek İçecek Grubu Kurumsal Şefi Cihan Çetinkaya bir konferans verdi.


Konferansın açılış konuşmasını Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç yaptı. Aykaç açılış konuşmasında; “TRAMEP kapsamında Trakya bölgesindeki yiyecek ve içecek mesleki eğitim okullarında kalitenin arttırılması projesinin panel aşamasına gelmiş bulunuyoruz. Bu İşin öncüsü Boğaziçi Üniversitesidir. Kırklareli Üniversitesi de bu çalışma için çok uğraşmıştır. Bu çalışmada emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Trakya Bölgesi güzelliklerini yansıtmakta çok başarısız. Bundan sonra bu güzellikleri gün yüzüne çıkarmada görev almak bizim için bir zevk” dedi.


Prof. Dr. Mustafa Aykaç’ın konuşmasının ardından Food and Travel Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ebru Erke söz alarak Gastronominin turizm için önemini anlattı. Ebru Erke; “ Bizler Kırklareli ve Trakya Bölgesini çok iyi tanımak istiyoruz. Gastronomi turizm için çok önemli. Türkiye’de yaklaşık 1 Milyon insanın gittiği yerde sadece yüzde 39 gastronomi turizmi yapılıyor. Bu çok düşük bir rakam. Bu yüzden Gastronomide organizasyonların gelişmesi ve gelenekselleşmesi gerekir. Amaç sadece ürünleri tanıtmak değil bölgeyi tanıtmak olmalıdır. Türkiye’de 41 Milyon turist’in sadece yüzde 19’u parasını yemeye ayırıyor. Bu düşük oranlar yüzünden çok çalışmaların yapılması gerekiyor” dedi.


Food İn Life Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Gökmen Sözen yaptığı konuşmada; “ Kırklareli Trakya!nın saklı bahçesi. Bana göre burada tarım ve hayvancılık üzerine çalışmak lazım. Tarım turizminin gelişmesi lazım. Kıvırcık koyun, peyniri, Ayçiçeğinin ön plana çıkması lazım. Bu lokal ürünlere sahip çıkılmazsa marka yaratılamaz. Özellikle Rektörlüğün kaybolan ürünlerin envanterini çıkarması lazım. Yemekten önce tarım gelmelidir. Festivaller düzenlenmeli ve bu festivaller uluslar arası düzeyde olması lazım” dedi. 


İstanbul Yiyecek İçecek Grubu Kurumsal Şefi Cihan Çetinkaya yaptığı sunumda; “Gastronomi yiyecek ve içecekle alakalı geniş bir alandır. İlgi lazım. Azimli olunmalı. Ve halka yaymak şarttır. Kırklareli’nin dışarıdakilerin ilgisini çekmesi lazım. İnsanları ürünlerin üretildiği yere getirebilmek önemlidir. Doğru ürün gıda sektöründe önemlidir. Tarımın artısı ile birlikte doğru tarım ve doğru ürünün olması gerekir” dedi.


Panel konuşmacıların katılımcıların sorularını cevaplandırdı. Katılımcılara birer plaket verilmesinin ardından sona erdi. (Gülcan Kutlu)