Kütüphaneler “Halkın Üniversitesi”dir

Kütüphaneler “Halkın Üniversitesi”dir

Kütüphaneler “Halkın Üniversitesi”dir

Kütüphaneler “Halkın Üniversitesi”dir

Kütüphaneler “Halkın Üniversitesi”dir
30 Mart 2011 - 09:14

47. Kütüphane Haftası Kırklareli’de 28 Mart 2011 Pazartesi günü düzenlenen bir program ile kutlandı.


HABER MERKEZİ
Saat 15.00’da Kırklareli İl Halk Kütüphanesi Seminer Salonu’nda düzenlenen kutlama programına Kırklareli Vali Vekili Volkan Köksal, Kırklareli Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan, Hukuk İşleri Müdürü Vali Yardımcı Vekili M. Erhan Türker, Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Akaya, Kırklareli İl Halk Kütüphanesi Müdür Vekili S. Hilal Sıcak, çok sayıda kurum müdürü ile öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda Kırklareli İl Halk Kütüphanesi Müdür Vekili S. Hilal Sıcak bir açılış konuşması yaparak şunları kaydetti;
“1964'ten bu yana Mart ayının son Pazartesi günü ile başlayan haftayı Kütüphane Haftası olarak kutluyoruz. Bu haftanın kutlanmasının amacı kütüphanelerimizi tanıtarak halkın kütüphaneleri daha fazla kullanmasını sağlamak, kitabı ve kütüphaneleri sevdirmek, yaşam boyu eğitime katkı sağlamaktır.
Kütüphaneler çeşitli fikir ürünlerini her yaş ve seviyedeki vatandaşlarımızın yararlanmasına sunan; sadece kitap okunan ve ödünç alınan yerler değil, aynı zamanda sergi, açıkoturum, konferans vb. sosyal ve kültürel faaliyetlerin de yapıldığı "halkın üniversitesi" dir.
Bilginin güç olduğu ve alınıp satılan bir mal haline geldiği günümüzde bilgiye önem veren, onun gücüne inanan ve bunu kullanan ülkeler bilim ve teknolojide hızlı bir gelişme kaydetmektedirler.
Çağımızın bilgi çağı, toplumların enformasyon toplumu olma yolunda çaba harcadıkları yeni 3 bin yılda kütüphaneler ve bilgi merkezleri çağdaş birer eğitim ve araştırma kurumları olarak yerini almaktadır.
Günümüzde kütüphaneler çeşitli etkilerle ve en önemlisi teknolojinin etkisiyle fiziksel ve anlamsal bakımdan büyük değişime uğramış, dijital hale gelmiş, birçok bilgiye daha kapsamlı ve hızlı şekilde ulaşmak mümkün hale gelmiştir.
Gelişen teknolojiler insanların evlerinden hiç çıkmadan bilgisayarlarının başında birçok bilgiye ulaşmalarını sağlamaktadır. 2009 Şubat ayı itibariyle kütüphanemiz Milas otomasyon sistemini kullanmaya başlamıştır. Kütüphanemiz demirbaşına kayıtlı tüm kitapların veri girişi yapılmış olup, okuyucularımız www.ekutuphane.org adlı web sitesinden kütüphanemizde bulunan kitapları inceleyebilirler, aynı adresten Türkiye'de bulunan tüm kütüphanelerin veritabanlarıma ulaşabilirler. Okuyucularımız arayıp bulamadıkları kitabın adını ve yazarını okuyucu salonlarında bulunan istek formlarına yazarlarsa en kısa sürede istedikleri kitap satın alınır ve okuyucuların hizmetine sunulmak üzere raflara konulur.
2011 yılında Genel Müdürlük 120 çeşit süreli yayma abone olmuştur.
2010 yılında toplam 1945 yeni kitap Milas Otomasyon Sistemine kaydedilmiştir. Toplam kitap sayımız 47.563 olmuştur. Kayıtlı üye sayımız 3996 olup, 20629 kitap 2010 yılında ödünç verilmiştir.
63.000 nüfusu barındıran Kırklareli'de 20.629 kitabın ödünç verilmesi Türkiye ortalamalarına göre iyi bir yerlerdedir.
Türkiye'de bir ayda 500 kitabın üzerinde kitap basılıyor. İyi bir okuyucu dahi ayda ortalama 8 tane kitap okuyabilir. Öyleyse okuyucu bu 500 kitaptan hangisini seçmeli? Çok satanları mı? Sürekli satanları mı? Kendi ilgi, beğeni ve gerçeklerini mi göz önüne almalı?
Günümüzde polisiye, gerilim, bilim-kurgu, fantastik tarzı kitaplar ön plana çıkıyor. Ancak bu kitaplar okurken keyif veriyor, bir film gibi vaktin nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz. Ama geriye de pek fazla bir şey kalmıyor. Bu nedenle herkesin; hayatının birçok alanında kullanabileceği, günlük yaşamına bir farklılık katan, dünyanın diğer bölgelerinde yaşayan insanlarla paylaşabileceği eserlere yönelmesi gerekiyor.
Kişiye; kendini, içinde yaşadığı toplumu, hayatı sevdiren ve hayata karşı sorumluluklarını hatırlatan kitaplar özellikle gençler tarafından okunmalı.
Daha çok okuyan bir toplum olabilmek dileğiyle hepinize saygılar sunarım.”
Müdür Vekili S. Hilal Sıcak’ın konuşması sonrasında Kırklareli İl Halk Kütüphanesi’ni tanıtan slayt gösterimi yapıldı.
Daha sonra Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Akkaya konuşmasını yapmak için kürsüye davet edildi. Müdür Akaya konuşmasında kıdemli bir arkeolog olarak yazının kağıdın ve kütüphanenin tarihçesinden bahsedeceğini belirterek şunları kaydetti;
“Yazı M.Ö. 3500 yıllarında Sümerler tarafından icad edilmiştir. Bu yazı insanların istek ve dileklerini şekillerle anlatan "hieroglif' dediğimiz yazı çeşidi idi.
Anadolu'da yazı M.Ö. 2000 de Hititler tarafından kullanılmıştır. Hieroglifın geliştirilmiş şekli olan bu yazı "çivi yazısı" olarak bilinmektedir.
Yazının icadından önce insanlar olayları ve duygularını mağara duvarlarına çizdikleri resimlerle ifade ediyorlardı.
Mısırlıların Nil Nehri kenarında yetişen ve "Papirüs" adı verilen bitkilerden elde edilen maddenin (malzemenin) kullanılmasıyla yazı yazmak daha kolay ve kalıcı hale geldi. Daha sonra, yazı yazmak ve resim yapmak için özel olarak hazırlanan "Parşömen" adı verilen bir cins deri kullanılmaya başlandı. Parşömen kağıdı Anadolu'da ilk kez Bergama'da üretilmiştir.
Bildiğimiz şekildeki kağıdın ve mürekkebin M.Ö. 2500 yıllarında Çinliler tarafından bulunmasıyla bilgilerin geniş kitlelere ulaşması kolaylaştı. Bu mürekkep isin (kurumun) çeşitli maddelerle karıştırılması ile elde edilen siyah renkli yazı mürekkebidir.
Kağıdın icadından önce ilk insanların meramlarını ağaç kabukları, çanak çömlek, kil ve taş tabletler üzerine sivriltilmiş bir kemik veya çakmak taşıyla çizerek anlatıyorlardı.
Matbaa Alman (Kuyumcu) Johann Gutenberg tarafından icad edilmiş olup ülkemizde ilk Türk Matbaası 17. yüzyılda Macar kökenli İbrahim Müteferrika tarafından kurulmuştur.
Dünyanın en eski kütüphanesi Helenistik Dönemde (M.Ö. 2yy. da) Büyük İskender tarafından Mısır'ın İskenderiye kentinde kurulmuştur. İskenderiye'den sonra Anadolu'da Bergama kentinde kurulan kütüphane dünyanın en eski kütüphaneleridir.
İslamiyet, okumaya-öğrenmeye çok önem vermiş, teşvik etmiştir. Peygamberimiz Hz. Muhammed " İlim Çin'de de olsa da öğren" Bana bir kelime öğretenin 40 yıl kölesi olurum diyen Hz Ali, eğitim ve eğitimcinin ne kadar önemli olduğunu vurgulamıştır.
Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Önder Atatürk'ün gerçekleştirdiği en önemi devrimlerden biri olan "Harf İnkılabı 1 Kasım 1928 yılından itibaren Osmanlı alfabesinin yerine, Latin alfabesinin yeni Türkçeye uyarlanan biçimiyle kullanılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin batı dünyası ile daha iyi iletişim kurması sağlanıştır.
Türkiye Cumhuriyeti’nin temelini kültüre dayandıran Büyük Önderimiz "Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir. Fendir, İlimden Fenden başka mürşit aramak gaflettir, delalettir, cehalettir" diyerek ilime, bilime ne kadar önem verdiklerini önemle belirtmiştir. Kültürün Bilimin yolunun geçtiği mekanlara olan kütüphanelerimize önem verelim, eksik ve ihtiyaçlarının giderilmesine yardımcı olalım.”
Programda daha sonra İl Halk Kütüphanesinden en çok yararlanan örnek okuyuculara ödülleri verildi.
İl Halk Kütüphanesinden en çok yararlanan Serpi Çetin, Anadolu Lisesi 12. Sınıf Öğrencisi Rükiye Yılmaz, Atatürk İlköğretim Okulu 6/B Sınıfı Öğrencisi Erdinç Yıldız, Hamdi Helvacıoğlu İlköğretim Okulu 5/B Sınıfı Öğrencisi Aybüke Taşdelen’e ödüllerini Kırklareli Vali Vekili Volkan Köksal, Kırklareli Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan, Hukuk İşleri Müdürü Vali Yardımcı Vekili M. Erhan Türker, Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Akaya takdim etti.
Kütüphane Dostu Ramazan Koç Demir’e bir ödül verildi, ödülü Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Akaya takdim etti.
Programda Atatürk Lisesi Öğretmeni Hakan Büyükdere tarafından “Hayatta En Önemli Şey Nedir” konulu bir sunum yapıldı. Sunum öncesi konuşan Hakan Büyükdere; “Hayatı herkesin yapması gereken bir yolculuk gibi düşünürsek herkes bu yolculuğu yapmak zorunda, bizden önce bu yolculuğu yapmış kişilerden dersler alarak, onları dinlersek, onların tecrübelerinden yararlanırsak, hayatı daha kolay hale getiririz. Çünkü insan her türlü hatayı yapıp anlayacak kadar uzun yaşamıyor. Kitap okumak aslında başkalarının hayatından ders almaktır. “Hayatta En Önemli Şey Nedir” sunumunda bu sorunun cevaplarını arayacağız.” dedi ve daha sonra slayt eşliğinde sunumunu yaptı. Kutlama programı verilen ikramın ardından son buldu. (cs)