Kurtuluşumuzun 89. yılını coşkuyla kutladık

Kurtuluşumuzun 89. yılını coşkuyla kutladık

Kurtuluşumuzun 89. yılını coşkuyla kutladık

Kurtuluşumuzun 89. yılını coşkuyla kutladık

Kurtuluşumuzun 89. yılını coşkuyla kutladık
11 Kasım 2011 - 09:28

Kırklareli’nin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 89. Yıldönümü Törenleri, 10 Kasım 2011 Perşembe günü saat 13.30’da, Kırklareli Valisi Mustafa Yaman, 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Sinan Yayla ve Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan’ın Valilik Makamı’nda tebrikleri kabul etmesinin ardından Kurtuluş Programı Kırklareli Vilayet Meydanında devam etti.




HABER MERKEZİ


 


Saygı Duruşu’nda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Kırklareli Valisi Mustafa Yaman, 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Sinan Yayla ve Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan, halkın, askeri birliklerin ve öğrencilerin bayramını kutladı.


Kurtuluş törenlerinde, kurtuluşun anlamı için Kurtuluş Kızı olan Ziya Gökalp İlköğretim Okulu 7. sınıf öğrencisi Asrın Çiflik’in yüzünü açarak, kelepçeli ellerini çözen Ziya Gökalp İlköğretim Okulu 8. Sınıf öğrencisi Aykan Elmas, Türk Bayrağını Kırklareli Valisi Mustafa Yaman’a teslim etti.


Ardından Ziya Gökalp İlköğretim Okulu öğrencileri Vali Yaman’a, Tugay Komutanı Tuğgeneral Yayla’ya ve Belediye Başkanı Çağlayan’a Atatürk Posteri takdim etti.


Kutlamaların ardından Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, Kırklareli’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 89. yıldönümünün kutlu olması temennisinde bulunarak yaptığı konuşmasında şunları kaydetti;


“Birinci dünya savaşının hemen akabinde Trakya’nın önderleri geleceği öngörerek mücadele etmek ve örgütlenmek amacıyla Trakya, Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’ni kurmuşlardır. Bundan sonra örgütlenme mücadelesi devam etmiştir. Nitekim birinci dünya savaşı sonucunda başta İstanbul olmak üzere yurdumuzun dört bir tarafı İngilizler, Fransızlar, İtalyanlar ve Yunanlılar tarafından işgale başlanmış ve önemli bir kısmı işgal edilmiştir. Bu kapsamda Yunanlar, Tekirdağ’dan giriş yaparak işgale başlamışlar. 26 Temmuz 1920’de Kırklareli resmen Yunan Ordusu tarafından işgal edilmiştir ve Kırklareli için kara günler başlamıştır. Yunan Ordusu yetkilileri Kırklareli’nin önderlerine liderlik yapabilecek kişileri tutuklamış halka zulüm yapmaya başlamış ve şehri yönetmek üzere Rumlardan bir kişiyi belediye başkanı olarak atamıştır. Bir müddet sonrasında da göstermelik seçimler yaparak 2 Milletvekilinin Yunan Parlamentosuna görevlendirmiştir. Buda bize gösteriyor ki esasen Yunanlılar Kırklareli’ne gelmek ve Trakya’nın tamamını ele geçirerek tam amacını uygulayarak bir Yunan yurdu olarak kalmasını öngörüyorlardı ve gitmeye hiç niyetleri yoktu. Ancak bu dönemde Ulu Önder Mustafa Kemal’in önderliğinde Kuvayi Milliye Güçleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri akabinde Yunanlıları Anadolu’dan söküp atmış 9 Eylül 1922’de İzmir’den kaçıp gitmişlerdir. Anadolu’yu terk etmelerine rağmen Yunanlılar Trakya’da kalacaklarını zannediyorlardı. Çünkü savaş burada tamamen gerçekleşmemiş ve başlamamıştı. 19 Ekim 1922’de yapılan Mudanya Ateşkes Antlaşmasıyla Yunanlıların Trakya’dan Meriç Nehri’nin batısına kadar terk etmesi anlaşmaya varılmıştır. Bu kapsamda Türk Silahlı Kuvvetleri 10 Kasım 1922 tarihinde Pınarhisar istikametinden kurtuluş caddesinden gelerek Yunan Ordusunun karargah olarak kullandığı Kocahıdır İlköğretim Okulunu ele geçirerek Türk Bayrağını dikerek resmen Kırklareli’ni teslim almışlar ve Kırklareli’ni özgürlüğüne kavuşturmuşlardır. Ne mutlu bize ki Kırklareli gibi güzel bir şehrimiz Türklerde kalmış ve bizler tarafından yerleşik bir düzene geçmiştir. Kırklareli kurtuluşunun 89. yıldönümü hepimize kutlu ve hayırlı olsun.”


Türk Silahlı Kuvvetleri adına Piyade Yüzbaşı Ersin Yiğit ise Kırklareli’nin düşman işgalinden kurtuluşunu, düşmanın şehrimizden adım adım çekilmelerini anlattı.


Yapılan konuşmaların ardından Ziya Gökalp İlköğretim Okulu öğrencileri Ezgi Bektaş ‘Kurtuluş Günleri Hikayesi’ adlı şiiri, Enes Çavdar ise ‘Şehitler Huzur Bulsun’ adlı şiiri okudular.


Havanın soğuk olmasına rağmen Kırklareli halkının büyük ilgi gösterdiği ve yoğun katılımla gerçekleşen Kırklareli’nin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 89. Yıldönümü Törenleri öğrenci, sivil toplum örgütleri ile belediye hizmet araçlarının geçiş töreni ile sona erdi. (ue)