“Kirleten küresel kirlenen yerel”

“Kirleten küresel kirlenen yerel”

“Kirleten küresel kirlenen yerel”

“Kirleten küresel kirlenen yerel”

“Kirleten küresel kirlenen yerel”
25 Temmuz 2011 - 08:50

Ergene Platformu II. Ergene Kaynakları toplantısını Pınarhisar’ın Kaynarca Beldesinde yoğun bir katılımla gerçekleştirdi.




HABER MERKEZİ 


Trakya’nın bir çok yerinden değişik STK’ların yoğun bir katılım gösterdiği toplantı değişik görüşlerin ortaya konması ile verimli bir şekilde sona erdi.


22 Temmuz 2011 Cuma günü 14.00-18.00 saatleri arasında gerçekleştirilen toplantıya katılım gösterenler arasında Kırklareli Milletvekili Av. Turgut Dibek, Kaynarca Belediye Başkanı Sayit Uçan, Kırklareli İl Genel Meclisi Üyeleri Aydın Karakoç ve Hüseyin Taşkın, TEMA Vakfı Hukuk  Danışmanı Özlem Parlar, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim üyeleri Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu ve Dr. Harun Hurma, Selimiye Camii UNESCO Ekibinde Uzman Yaşagül Ekinci ‘de yer alda. 


Dört bir yanı sularla kaplı Kaynarca’da gerçekleşen toplantıda ilk önce yemekler yendi daha sonra toplantıya geçildi.


Toplantıda ilk önce açılış konuşmasını Kaynarca Belediye Başkanı Sayit Uçan yaptı. Uçan yaptığı konuşmada çevreci kişiliği ile dikkat çekti. Ergene kaynaklarının korunmasına dikkat çeken Sayit Uçan, “İnsanların doğaya güçleri yok görevleri vardır. Biz hep gücümüzü kullandık, kirlenme meydana gelince görevlerimizi hatırladık. Burada Kirleten küresel, kirlenen yerel” dedi.


Daha sonra Kırklareli Kültür Varlıkları Derneği Başkanı Erdoğan Kantürer Kaynarca tarihi ile ilgili antik çağdan ve günümüzden bilgiler verdi.


Platform Yürütme Kurulu Üyesi Göksal Çidem; “Şehirde çimlere basmak yasak, Ergene Kaynaklarında taş ocakları yapılıyor, orman sökülüyor. Bu ne yaman çelişkidir” dedi. Ergene’yi 3 bölüme ayıran Çidem “Doğduğu yer, Öldüğü yer ve Öldürdüğü yer” olarak adlandırdı. Doğduğu kaynaklarda hala her türlü canlıya hayat veren Ergene kaynakları konusunda açıklamalarının ardından, Öldüğü yerler konusunda Çerkezköy Kadınlarla El Ele Derneği Başkanı Nurhan Altıntaş öldürdüğü yerler konusunda da Karamusul Derneği Başkanı Gürcan Kırım söz aldı. Kırım sıfır noktasında yaşayan köyler ve beldelerde acilen sağlık taraması yapılması ve hastalıklar konusunda önlem alınmasını gerektiğini dile getirdi.


Toplantıya Namık Kemal Üniversitesi’nden katılan hocalarımız Doç. Dr.Okan Gaytancıoğlu ve Dr. Harun Hurma değişik noktalara dikkat çektiler.


Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu; “80’li yıllardan sonra uygulanan tutarsız tarım politikaları sonucunda kendi pirincini, buğdayını dışarıdan satın alan bir ülke haline geldik. Her yıl 3,5 Milyar Dolar para ödeyerek tohum alıyoruz. Bunlara karşı eylem yapmak zorundayız, ses getirmek zorundayız. Bu ülke bizim bu topraklar bizim” dedi.


Dr. Harun Hurma da pirinç üreticilerinin kirlilikten çok fazla etkilendiğini ve sulu tarımın çeltik üretiminden vazgeçmiştir” dedi.


TEMA Vakfı Hukuk Müşaviri Özlem Parlar vakfın temiz su kaynakları konusunda yaptığı çalışmalar konusunda bilgi verirken TEMA vakfının Ergene Platformu çalışmalarını yakından izlediğini bilgi alışverişinde bulunduklarını belirtti.


İl Genel Meclisi Üyesi Aydın Karakoç yaptığı açıklamalar ile dikkat çekti. Taş ocakları ve kaçak açılan derin kuyu sondajları konusunda çarpıcı açıklamalarda bulunan Karakoç sorunları maddeler halinde sıraladı.


“Kırklareli ilinde son iki yılda 150’yi aşkın hayvan ahırı için müracaat oldu. Bir büyükbaş için 100 Lt su gerekli. 2000 dönüme kadar çiftlik kurulması için günlük 20 ton su gerekli. Bu suyla 200 tane köy kurulur” açıklamasında bulunan aydın Karakoç, Bölge milletvekillerine, İl Genel Meclisi Üyelerine, Belediye Başkanlarına çağrıda bulundu. Çevre Bakanlığı’ndan randevu alınıp bu konuların konuşulmasını talep etti.


Aydın Karakoç, son olarak tüm bu sorunların içinde bulunduğu bir Ergene Manifestosu hazırlanması gerektiğini söyledi.


Bu konuşmalardan sonra söz alan Milletvekili Av. Turgut Dibek; “Ergene, Türkiye’nin sorunudur. Tüm siyasi partiler bu konuya değinmek zorundadır” dedi.   Ergene Nehri’nin temizlenmesi konusunda para sıkıntısı olmayacağını belirten Av. Dibek; “Çılgın projeye aktarılacak paranın çok az bir miktarı ile bu sorun çözülebilir” açıklamasında bulundu.


Selimiye Camii’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası’na kabul edilmesi için çalışmalar yapan ekipte toplantıda hazır bulundu. Bu konuda çalışmalar yapan Uzman Yaşagül Ekinci, kültürel planlama ve Selimiye Camii’nin UNESCO’ya nasıl dahil olduğu konusunda bilgiler verdi ve Longozlarında bu listeye dahil edilmesi için çalışmaların hemen başlanması gerektiğini söyledi.


Toplantıda yapılan bu konuşmalardan sonra toplantı sona erdi. Toplantının sona ermesi ile Kaynarca Belediye Başkanı Sayit Uçan’ın davetiyle katılımcılar su değirmenine gitti ve yerinde su değirmeninde buğday ve mısır unu yapımını izledi. (s)