Kırklareli’nde binlerce TL’lik ilaç usulsüzlüğü Usulsüzlük mü? Yolsuzluk mu?

Kırklareli’nde binlerce TL’lik ilaç usulsüzlüğü Usulsüzlük mü? Yolsuzluk mu?

Kırklareli’nde binlerce TL’lik ilaç usulsüzlüğü Usulsüzlük mü? Yolsuzluk mu?

Kırklareli’nde binlerce TL’lik ilaç usulsüzlüğü Usulsüzlük mü? Yolsuzluk mu?

Kırklareli’nde binlerce TL’lik ilaç usulsüzlüğü Usulsüzlük mü? Yolsuzluk mu?
07 Nisan 2011 - 09:37

Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Saymaz, yapmış olduğu
incelemeler neticesinde Kırklareli’de yeşil kartlı reçetelere yazılan
ilaçlarla ilgili bir takım usulsüzlük olduğu tespit etti. Temmuz 2010’da
görevine başlayan Saymaz’ın, konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı’ndan
müfettiş talebinde bulunduğu ve denetleme yapıldığı öğrenildi. Yeşilyurt
Gazetesi, 200-250 bin TL’yi bulan ilaç usulsüzlüğü hakkında araştırma
yaptı.




HABER MERKEZİ

Mevzuat gereğince, eczaneler; hastalardan gelen reçeteleri SGK’ya ve genel bütçeden ödenmesi kaydıyla SGK kapsamı dışındaki yeşil kartlıların reçetelerini de İl Sağlık Müdürlüklerine fatura ediyor. Yeşil kartla ilgili ve hastanelerle ilgili mevzuatlara göre yeşil kartlı hastalar özel hastaneye gidemiyor, eğer giderse de parasını kendi cebinden ödemesi gerekiyor, eczaneler özel hastanelerden Yeşil Kartlı reçetelerin bedelini ödeyemiyor. Yani Yeşil kartlıların mevzuat gereği gidemediği özel hastanelerin faturaları da eczaneler tarafından karşılanamıyor.
Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Saymaz, göreve geldiği Temmuz 2010’dan sonra yaptığı incelemelere göre özel hastanelerin reçetelerinin mevzuat dışı olarak müdürlüğe ödenmek üzere fatura edildiğini fark etti. Geriye dönük biraz inceleme yapan Müdür Saymaz, bunların azımsanmayacak rakamlarda faturalandığını görüyor. Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Saymaz’dan edinilen bilgilere göre; bunun üzerine İl Sağlık Müdürlüğü tarafından geçmişte böyle hataların yapılıp yapılmadığının incelenmesi amacıyla müfettiş istendi ve o andan itibaren tüm ödemeler durduruldu. Bazı eczanelerin yıllar içinde sadece bir tane 40 TL gibi düşük miktarda faturası varken bazı eczanelerin de 20-30 bin TL’lik faturaları olduğu, toplam yekünün ise takriben 200-250 bin TL olduğu öğrenildi.
Maliye Bakanlığı tarafından görevlendirilen müfettiş, Kırklareli’de yaklaşık 3 ay kadar çalıştı. Geriye dönük olarak bütün mevcut reçeteleri inceledi. 40-100-300-500-1,000-2,000-10,000-30,000 TL’lik faturalar mevcutken, en yüksek faturanın yasal faizi ile birlikte 40 bin küsur TL olduğu ifade ediliyor. Müfettiş raporunun henüz netleşmediği ancak bir hafta içerisinde İl Sağlık Müdürlüğü’ne ulaşacağı öğrenildi. Bu yanlışlığın yapıldığı tüm eczanelerle İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri tarafından görüşüldü. Birçok eczanenin bu bedelleri öderken, ödemeyen eczanelerin ise ödemeyi taahhüt ettiklerini belirten dilekçe yazdıkları edinilen bilgiler arasında. Alınan bilgilere göre Eczacılar bu usulsüzlüğü sehven yaptıklarını, bu mevzuattan haberleri olmadığını dile getirdiler.
İl genelinde 81 tane eczanenin bu işlere karıştığını, birçoğunun bunu sehven yaptığı belirtiliyor. Ancak, müfettiş raporları doğrultusunda kasıt olup olmadığına karar verilecek. Soruşturma devam ediyor. Eczacıların birçoğunun kamu zararını ödemek için ilçe muhasebe ve mal müdürlüklerine koştukları yönünde haberler aldık.
Özel hastanelerden yazılan yeşil kart reçeteleri ile ilgili; İl merkezinden 14 eczane, Lüleburgaz ilçesinden 45 eczane, Babaeski ilçesinden 10 eczane,  Vize ilçesinden 6 eczane, Pınarhisar, Demirköy, Pehlivanköy ilçelerinden toplam 6 eczane olmak üzere il genelinde toplam 81 eczane hakkında Sağlık Bakanlığı müfettişince soruşturma devam ediyor.