Kırklareli’den geçen “Sultanlar Yolu Projesi” tanıtıldı

Kırklareli’den geçen “Sultanlar Yolu Projesi” tanıtıldı

Kırklareli’den geçen “Sultanlar Yolu Projesi” tanıtıldı

Kırklareli’den geçen “Sultanlar Yolu Projesi” tanıtıldı

Kırklareli’den geçen “Sultanlar Yolu Projesi” tanıtıldı
02 Ekim 2013 - 09:37

Kırklareli’nin; Dolhan, Paşayeri, Koyunbaba Köyleri, Kırklareli merkez İlçe, Kızılcıkdere, Üsküpdere, Karıncak Köyleri, Kaynarca Beldesi, Pınarhisar İlçesi, Erenler, Poyralı, Doğanca, Develi Köyleri, Vize İlçesi, Okçular, Evrenli Köyleri ile Çakıllı Beldesi’nden geçen “Sultanlar Yolu” Projesi’nin tanıtımı yapıldı.







HABER MERKEZİ


Kırklareli Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Trakya Kalkınma Ajansı tarafından ortaklaşa uygulanacak olan, Kırklareli’nin Dolhan, Paşayeri, Koyunbaba Köyleri, Kırklareli merkez İlçe, Kızılcıkdere, Üsküpdere, Karıncak Köyleri, Kaynarca Beldesi, Pınarhisar İlçesi, Erenler, Poyralı, Doğanca, Develi Köyleri, Vize İlçesi, Okçular, Evrenli Köyleri ile Çakıllı Beldesi’nden geçen “Sultanlar Yolu” Projesi’nin tanıtımı 01 Ekim 2013 Salı günü saat 14.30’da Kırklareli İl Haülk Kütüphanesi Toplantı Salonu’nda yapıldı.


Düzenlenen tanıtım toplantısına; Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, Müdür Yardımcısı Fikret Macit, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Tuluğ Bayram, Sultanlar Yolu Vakfı Yöneticisi Sedat Çakır, Vakıf Koordinatörü Ton Roos ile yolun geçtiği köylerin muhtarları katıldı.


Tanıtım toplantısının açılış konuşmasını yapan Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı şunları kaydetti: 


“Trakya Kalkınma Ajansınca 10.12.2012 itibariyle ilana çıkılan 2012/2013 Yılı Proje Teklif Çağrısı Mali Destek Programları "Sosyo-Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı" kapsamında Müdürlüğümüzce uygulanmakta olan "Kırklareli Sultanlar Yolu" projesinin birinci bilgilendirme ve tanıtım toplantısına hepiniz hoş geldiniz.


Turizm artık sadece deniz-kum-güneş olmaktan çıkıp alternatif alanlara yönelmiştir. Doğa Turizmi; Kültür Turizmi; Av Turizmi; Yeme-içme v.b. gibi birçok farklı turizm çeşiti turistlerin daha fazla ilgisini çekmektedir. Kırklareli alternatif turizmin tüm özelliklerini taşımaktadır. İşte bunlardan biri de Sultanlar Yoludur.


Nedir bu Sultanlar Yolu ? Birazdan Sayın Sedat Çakır'ın da detaylı bir şekilde anlatacağı gibi Sultanlar Yolu bir trekking güzergahıdır. Viyana'dan başlayarak 8 ülkeden geçer ve Ülkemizde Süleymaniye Camii’nde bulunan Kanuni Sultan Süleyman'ın kabrinde son bulur. 2100 kilometreyi aşan toplam yürüyüş mesafesi ile Avrupa’nın en uzun trekking rotalarından biridir. Bu rotanın yaklaşık 330 km'si Ülkemiz sınırları içerisinde bulunmaktadır. Peki neden Sultanlar Yolu? Bu isim nereden geliyor? 1529 yılında Kanuni Sultan Süleyman önderliğinde gerçekleştirilen 1. Viyana Seferi esnasında kullanılan güzergah, bundan 5 yıl önce Sedat Çakır'ın çabaları ve çalışmaları ile turizme, doğa severlere bir trekking rotası olarak kazandırılmıştır. 


Peki biz Trakya Kalkınma Ajansı'nın mali desteği ile gerçekleştirmekte olduğumuz bu Sultanlar Yolu Projesi ile neyi amaçlıyoruz? Öncelikli hedefimiz Sultanlar Yolu'nun bu 2100 km'lik rotasının Kırklareli sınırları içerisinde kalan kısmı bu yol güzergahının Osmanlı’daki sefer yolu ve av yoludur. Bu doğrultuda güzergah boyunca bilgilendirme tabelaları, yön levhaları, stickerlar konulacak; 3 farklı dilde 3 farklı tip broşür bastırılacaktır. Ayrıca kurulacak web sayfası ile yine 3 dilde Sultanlar Yolu tanıtımı yapılacak ve daha geniş kitlelere tanıtımının yapılması mümkün olacaktır.


Sultanlar Yolu Güzergahı İlimizde 17 merkezden geçmektedir. Projemiz kapsamında Bu 17 merkezde yaşamakta olan ve bölgeyi çok iyi bilen 51 eğitimli işsiz genç tespit edilecek ve kendilerine Kılavuzluk Eğitimi verilerek bu gençlerin hem sosyal çevrelerinin genişlemesine hem de maddi bir kazanç elde etmelerine imkan tanınacak böylelikle sosyo-ekonomik yaşama da olumlu bir katkıda bulunulacaktır.


Ayrıca Proje kapsamında hazırlanacak 3 farklı tipte broşürlerde, İlimizi ziyaret eden Sultanlar Yolu gezmenlerine, nerede kalabileceklerine, neler yiyip neler satın alabileceklerine, nereleri görebileceklerine dair bilgiler sunulacak böylece Kırklareli rotası sadece yürünüp geçilen bir güzergah olmaktan çıkarılıp, merak edilen, gezilen, kalınan ve tavsiye edilen bir rota haline dönüştürülecektir. Sultanlar Yolu Projesi tamamlandıktan sonra ilimizin özellikle doğa turizmi alanında sahip olduğu potansiyelini ivmelendirerek arttıracağına ve diğer projelere bir örnek teşkil edeceğine olan inancım tamdır.”


İl Müdürü Çaltı’nın konuşmasının ardından Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Tuluğ Bayram, ajans olarak verdikleri destekleri anlatarak bu projenin Trakya’da uygulanacak en büyük proje olacağını dile getirdi. Sultanlar Yolu Projesi’nin baş mimarı olan Sedat Çakır’da proje ile ilgili olarak slayt sunumu eşliğinde bilgilendirmelerde bulundu. (Savaş Eskici)