Kırklareli suyundaki mangan vatandaşı korkutuyor

Kırklareli suyundaki mangan vatandaşı korkutuyor

Kırklareli suyundaki mangan vatandaşı korkutuyor

Kırklareli suyundaki mangan vatandaşı korkutuyor

Kırklareli suyundaki mangan vatandaşı korkutuyor
16 Aralık 2010 - 10:19

Kırklareli Vali Yardımcısı Volkan Köksal Başkanlığında 14 Aralık 2010
Salı günü toplanan İl Hıfzıssıhha Kurulu'nda sudaki mangan oranı
görüşüldü.

HABER MERKEZİ

Kırklareli Valiliği Toplantı Salonu'nda Vali Yardımcısı Volkan Köksal Başkanlığında bir araya gelen İl Hıfzıssıhha Kurulu üyeleri Kırklareli'nin içme suyundaki mangan oranını görüştü.
Her yıl Ekim ve Kasım aylarında şehirdeki içme suyundaki mangan miktarının yükseldiğini belirten Köksal, vatandaşların sudaki mangandan etkilenmemesi için neler yapılabileceği ve ne gibi tedbirler alınması gerektiği konusunda görüşüldüğünü ifade etti.
İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Saymaz Kırklareli'nde içme suyunda zaman zaman demir ve alüminyum değerlerinin yükseldiğini belirterek, belediyenin arıtma tesisinin manganı arıtamadığını ve gerekli önlemlerin alınması için yeni bir tesisin kurulmasının raporda istendiğini kaydetti.
''Dünya Sağlık Örgütü standardına göre içme suyundaki mangan oranı 0,5 miligram/litre olması gerekiyor. Kırklareli'nde içme suyundaki mangan oranı Dünya Sağlık Örgütü standartlarının 6 katı üstünde. Mangan insan hayatını tehdit edebilecek düzeyde Mangan olan su sarımtırak ve kahverengi akar. Kırklareli mangan ve demir yatakları üzerine kurulmuş. Bu yüzden her yıl mangan oranı yükseliyor. Mangan içildiğinde solunum sistemi ve beyine zarar verebilir. Mangan insan hayatını ciddi anlamda etkiler, geçici ve kalıcı hasarlara yol açabilir. Kronik bronşit ve kas zayıflığına neden olan mangan kas zayıflığı, uykusuzluk, güçsüzlük, şişmanlığa, deri problemlerine, doğumlarda problemler, saç rengi ve kan şekeri bozukluklarına neden olmaktadır. Manganın sudan arıtılması mümkün” dedi.
Kırklareli Belediyesi Başkan Vekili Ünal Başkur 13 Aralıkta 2010 Pazartesi günü ise yaptıkları analizde mangan oranının düştüğünü belirtti.
Başkur, ''Barajdaki mangan yükselmesi nedeniyle üst düzeyinden su alıyoruz. Barajdaki suyun üst seviyesindeki mangan oranı ile dipteki mangan oranı bir değil. 13 Aralıkta aldığımız tahlil raporuna göre ham su oranı 0,432 miligram/litre oranında. Buda Dünya Sağlık Örgütü standartlarının altında. Havaların soğuması ve üst düzeyden su almaya başlamamızla beraber mangan ortadan kalktı. Şuanda endişeye kapılacak bir durum yok. Geçtiğimiz hafta mangan oranının yüksekliğinden dolayı bir sıkıntı yaşadık. Mangandan dolayı insan sağlığını etkileyecek bir faktörün olduğunu düşünmüyorum. Manganın tamamen ortadan kaldırılması konusunda biz üniversitelerle ve kurumlarla birçok kez görüştük, ancak bir öneri veren olmadı” dedi. (ue)