KIRKLARELİ KAVRULACAK

KIRKLARELİ KAVRULACAK

KIRKLARELİ KAVRULACAK

KIRKLARELİ KAVRULACAK

KIRKLARELİ KAVRULACAK
07 Temmuz 2015 - 07:21

Dikkat!!! Aşırı sıcaklar geliyor 







* Avrupa'yı perişan eden Pakistan'da ölümlere sebep olan aşırı sıcaklar Türkiye'ye geliyor. Sıcaklıklar Salı gününden (bugün) itibaren Batı Bölgeleri’nden başlayarak yükselecek. Türkiye aşırı sıcak hava dalgası ile kavrulacak. 


* Kırklareli Haziran Ayı’nda yaşadığı serin havaya veda ediyor. Bugünden itibaren hava sıcaklığı 35 derecenin üzerine çıkmaya başlayacak. Sıcaklık Perşembe günü 40 dereceye dayanacak. 


HABER MERKEZİ 


Son 20 gündür Kırklareli’de aralıklara devam eden sağanak yağışlar bugünden itibaren yerini güneşli havaya bırakacak. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yaptığı son değerlendirmeye göre Kırklareli bugünden itibaren sıcak havanın etkisi altına girecek. Son günlerde görülen yağışların Kırklareli’yi terk etmesinin ardından Kırklareli’de hava sıcaklığı 35 dereceye çıkacak. Ani çıkacak hava sıcaklığı ile birlikte yetkililer güneş çarpmasına karşı vatandaşları uyardı. 


* Güneş çarpması 


Güneş çarpması kızgın güneş altında uzun süre kalanlarda ve daha çok çocuklarda görülen bir yaz hastalığıdır. Şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma ve yüksek ateşle kendini gösterir. Böyle bir durumda hastanın serin bir yere götürülmesi, vücudu sıkan giysilerin çıkarılması, başıma soğuk kompres veya buz torbası konulması önerilir. Ateş çok yüksekse vücudun ıslak bir çarşafla sarılması, hastanın havadar bir yerde tutulması ve serin bir cankurtaranla hastaneye taşınması gerekir. Başa ve kasıklara uygulanan soğuk kompres de vücut sıcaklığını düşürür. Güneş çarpması, aşırı sıcak sonucu beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasına bağlı ciddi bir durumdur. Tedavi edilse bile öldürücü olabilir ya da kalıcı zararlar verebilir; bu nedenle güneş çarpmasına karşı önlem alınması büyük önem taşır. Makine dairesi, çelik tezgahları gibi çok sıcak yerlerde çalışanlarda da hiç güneş görmemelerine karşılık, “Güneş Çarpması” etkileri ortaya çıkabilir. Bu nedenle doktorlar son yıllarda “Güneş Çarpması” yerine genellikle “Sıcak Çarpması” terimini kullanmaktalar. Bedende ortaya çıkan değişiklikler aşırı ısıya karşı bir tepkidir. Fakat direkt olarak güneş ışınlarına maruz kalmak o bölgenin o anki hava sıcaklığından da daha fazla ısınmasına neden olacağından sıcak çarpması görülme riskini arttırır. Özellikle başı direkt güneş ışınlarından korumak (şapka) bu nedenle büyük önem taşır.


* Nedenleri


Bedenin, ısı yitirmeye yarayan iki mekanizması vardır. Birincisi, damarların genişleyerek deriye daha fazla kan taşımasıdır, böylece deri yüzeyinden yitirilen ısı miktarı artar. İkincisi de ter bezlerinin salgısıyla derinin soğutulmasıdır. Ter bezleri deri yüzeyine tuzlu bir salgı (ter) gönderirler ve bu hemen buharlaşarak derinin ısı yitirmesini sağlar. Sıcak çarpmasında önemli olan, yalnızca termometrede okunan sıcaklık değildir. Isının beden üstündeki etkisini artıran çeşitli koşullar vardır. Sözgelimi hava çok nemliyse, ter kolayca buharlaşamaz ve bu yüzden ısı kaybı zorlaşır. Hava çok durgunsa, hava akımıyla beden yüzeyinden ısı atılması zorlaşır. Terle birlikte tuz ve su yitirilmesi, “Sıcak Yorgunluğu” denen duruma yol açabilir. Bu da, denetim altına alınmazsa, bedenin ısı ayarlayıcı mekanizmalarını iflasa kadar götürür. Ama beden zamanla sıcağa uyum sağlayıp, tuz yitimini düşürür ve böylece sıcaklık değişikliklerinden daha az etkilenir. Çocuklar ve yaşlı insanlar, bedenlerindeki ısı düzenleyici mekanizmalar yetersiz olduğundan, sıcaklık değişikliklerinden fazla etkilenir. Ayrıca yaşlılar, genellikle sıcakta gereğinden fazla giyinirler. Sıcağa alışkın olmayanlar, şişman kişiler, çok içki içenler ve ateşli hastalık geçirmekte olanlar için de sıcak çarpması tehlikesi daha yüksektir.


* Belirtiler


Sıcak çarpmasının üç ana belirtisi, çok yüksek ateş (41º C’tan fazla), terleyememe ve komaya kadar giden sinir sistemi bozukluklarıdır. Ruhsal durum bozuklukları, uyumsuzluk ve baş ağrısı, sersemlik ve yürümede zorlukla birlikte görülebilecek ilk belirtilerdir. İleri evrelerde bilinç yitimi de olabilir. İlerlemiş sıcak çarpması çok tehlikelidir, tedavi edilse bile hastaların yüzde 20’si ölür. İyileşenlerin sinir sistemlerinde kalıcı hasarlar oluşabilir; denge ve koordinasyonlarının normale dönmesi ise aylar alır. Ama ilk belirtide tanı konur ve tedaviye bilinç yitiminden önce girişilirse, iyileşme şansı yüksektir.


* Yapılması Gerekenler


Hasta gölge bir yere götürülmeli. Nasıl yapabiliyorsa, hasta çok hızlı bir şekilde soğutulmalı. Vücut sıcaklığını takip edilmeli, sıcaklık 38-39º C’ye düşünceye kadar soğutmaya devam edilmeli. Alkollü içecekler kesinlikle verilmemeli.


Bilinci ve davranışları normalse içecek bir şey verilmeli. Eğer bilinci yerinde değilse içecek bir şey verilmemeli, boğulmasına neden olabilirsiniz. Kusuyorsa yan yüzükoyun yatırılmalı. Çok acele tıbbi yardım çağırılmalı. Belirtiler ortaya çıkar çıkmaz doktor çağrılmalı. Bu arada hastanın ateşi düşürülmeye çalışılmalı. Ateş 38º C’a kadar düşürülebilir ama daha aşağı inerse hastanın dolaşım şokuna girebileceği unutulmamalı. Hastayı serinletmenin en iyi yolu soğuk su banyosudur. Güneş çarpmasına karşı en etkili yol güneşten ve sıcaktan korunmaktır. Bu amaçla bedenin aşırı ısınmamasına, güneş altında fazla kalmamaya, sıcakta bol ve serin tutan giysiler giymeye, sıcak iklimde çalışırken fazla su içip tuz almaya dikkat etmek gerekir. (Kadir Sinici)