Kırklareli Emniyeti’nin “Sürücü ve Yaya” Eğitimleri Ziya Gökalp İlköğretim’de sona erdi

Kırklareli Emniyeti’nin “Sürücü ve Yaya” Eğitimleri Ziya Gökalp İlköğretim’de sona erdi

Kırklareli Emniyeti’nin “Sürücü ve Yaya” Eğitimleri Ziya Gökalp İlköğretim’de sona erdi

Kırklareli Emniyeti’nin “Sürücü ve Yaya” Eğitimleri Ziya Gökalp İlköğretim’de sona erdi

Kırklareli Emniyeti’nin “Sürücü ve Yaya” Eğitimleri Ziya Gökalp İlköğretim’de sona erdi
09 Nisan 2012 - 12:02

Kırklareli İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından ilköğretim öğrencilerine yönelik düzenlenen “Sürücü ve Yaya” konulu Eğitim Seminerleri sona erdi. 







HABER MERKEZİ





Verilen eğitimlerin sonuncusu 06 Nisan 2012 Cuma günü saat 14.30’da Kırklareli Ziya Gökalp İlköğretim Okulu’nda verildi.  


Kırklareli İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü’nde görevli Komiser İlknur Katlav Özdal ile Polis Memuru Erol Ak’ın sunumunu yaptığı seminere, okul öğretmenleri ile 3. ve 4. Sınıf öğrencileri katıldı.


* “Trafik kazalarında çok sayıda insan hayatını kaybediyor”


Kırklareli İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü’nde görevli Polis Memuru Erol Ak’ın öğrencilere broşür dağıtmasından sonra; İlknur Katlav Özdal trafikte neler yapılması, nasıl durulması, kaza yaşanmaması için neler yapılması gerektiğini anlatarak şunları kaydetti:


“Yarın öbür gün inşallah ehliyet alacaksınız. Bu seminerde amaç şu; ülkemizde yaşanan trafik kazalarında çok sayıda insan hayatını kaybediyor. Özellikle dini bayramlarda olan uzun tatillerde nerdeyse bir deprem sonrası verilen kayıplara yakın insan hayatı kayıpları veriliyor. Bu kayıpların verilmemesi için alınması gereken önlemler sizler ile paylaşacağız.


Yayaların, hayvanların ve araçların karayolu üzerindeki hal ve hareketleri şeklinde tanımlanan trafiğin ana unsurunu oluşturan insanın; seyahat etme ve ürettiği malları taşıma ihtiyacı, onu hayatı boyunca trafik ortamında diğer unsurlar ile birlikte yaşamak zorunda bırakmıştır.


Dünya Sağlık Örgütü Raporları’na göre dünyada; Her yıl 1 milyon 250 binin üzerinde insan trafik kazalarında hayatını kaybetmekte, 50 milyondan fazla insan da yaralanmakta veya sakat kalmaktadır. 15-19 yaş grubu gençlerin ölüm nedenleri arasında trafik kazaları birinci sırada, 10-14 ve 20-24 yaş gruplarında ise ikinci sırada yer almaktadır. Her gün 25 yaşından küçük yaklaşık 1.100 kişi trafik kazalarında hayatını kaybetmektedir. Trafik kazası mağdurlarının yarısı, korunmasız yol kullanıcılarından (yaya, bisiklet ve motosiklet sürücüleri) oluşmaktadır. Ülkemizde meydana gelen trafik kazaları nedeniyle her yıl; Kaza sonrası tedavi sürecindeki ölümlerle birlikte 10 bin civarında insanın hayatını kaybetmesiyle bir ilçe nüfusunun yok olması, 200 bine yakın insanın yaralanmasıyla bir il nüfusunun yaralanıp sakat kalması, 13-15 milyar TL civarında milli servet kaybının, Gayri Safi Milli Hasıla’nın % 2,2’sine ve yıllık reel yatırım bütçesinin % 75’ine eşdeğer olması, tablonun büyüklüğünü ve önemini net olarak ortaya koymaktadır.


Ülkemizde 2009 yılında; 1 milyon 34 bin Trafik kazası meydana gelmiş, bu kazalarda kaza anında 4.300 kişi hayatını kaybetmiş, 200 bin 405 kişi ise yaralanmıştır. İlimizde 2009 yılında;  935 Trafik kazası meydana gelmiş, bu kazalarda 16 kişi hayatını kaybetmiş, 737 kişi ise yaralanmıştır.


Ülkemizde 2010 yılında sadece Polis Sorumluluk bölgesinde; 259 bin 985 Trafik kazası meydana gelmiş, bu kazalarda kaza anında 2 bin 738 kişi hayatını kaybetmiş, 171 bin 475 kişi ise yaralanmıştır. 902 milyon 865 bin 709 TL. maddi hasar miktarı belirlenmiştir.


Kırklareli ilinde 2010 yılı Polis Bölgesinde ise; 993 Trafik Kazası Meydana gelmiş, bu kazalarda kaza anında 28 kişi hayatını kaybetmiş, 743 kişi ise yaralanmıştır. Maddi Hasar Miktarı ise 5 milyon 220 bin 287 TL olarak belirlenmiştir.


Sürücü ve yolcular emniyet kemeri takarak. Araçlarda çocuk koruma sistemleri kullanarak. Hız kurallarına uyularak. Motosiklet ve motorlu bisiklet kullanırken koruma başlığı takmak. Alkollü trafiğe çıkmayarak. Kırmızı ışık ihlali yapmayarak. Yaya olarak trafik kurallarına uyarak. Yolcu olarak trafik kurallarına uyarak. Tüm yol kullanıcıları olarak, trafik kurallarını çocuklarımıza doğru öğreterek ve de önce kendimiz uyup diğerlerine örnek olarak trafik kazalarını azaltabiliriz


* Doğru Olmayan Gerçekler


Şehir içinde Emniyet Kemeri Kullanmıyorum, Çünkü Ben Düşük Hızlarda Çarpmaya Dayanırım. 50 Km/h hızda kafa kafaya çarpışmalarda sürücünün karşılaştığı kuvvet tam 4 tondur. Buna rağmen emniyet kemeri kullanmamakta ısrar edecek bir sürücüye söylenecek tek bir şey kendini aldattığıdır. Bir kaza sonrası araçtan çıkabilmenin ilk şartı bilincimizin yerinde olmasıdır. 30, 50, 90 Km/h hızlardaki çarpışmalarda alacağınız darbenin bilincinizi ne kadar etkileyeceğini hiç düşündünüz mü? Kemeriniz yoksa en düşük hızlarda bile vücudunuz araç içerisindeki sert bölümlere çarpar, yaralanır ve bilinç kaybı olur. Bir kaza sonrası Olmamız Gereken Yer Yine Aracımızın İçidir. Kemer Takmadıysanız bulunacağınız yer araç dışıdır. gerek araçtan çıkış gerekse yere düşme sırasında ölümcül darbeler alırsınız. “Aracımda hava yastığı olduğu için emniyet kemeri kullanmıyorum” yanlıştır. Gerçek ise; hava yastıkları emniyet kemerine yardımcı güvenlik sistemleridir. hava yastıkları devrilme, savrulma gibi kazalarda ve ani frenleme durumlarında çalışmamaktadır.


Yapılan araştırmalarda 32 km hızla çarpılan yayaların %5’inin, 64 km hızla çarpılan yayaların ise %85’inin öldüğü tespit edilmiştir. 30 km hızla çarpılan yayanın vücutta yarattığı darbe bir ağaçtan düşme etkisi yaratırken; 90 km hızla çarpıldığında vücutta 10 katlı bir binadan düşme etkisi yarattığı tespit edilmiştir. 80 km hızla giden araçta yolculuk yapanların ölme olasılığı 30 km hızla giden bir arabanın 20 katı olduğu tespit edilmiştir. Mutlaka hız kurallarına uyulmalıdır. 


* “Kask kullanmak hayat kurtarır”


Motorlu bisiklet ve motosikletlerde kask kullanımı kaza sonucu ölüm ve ağır yaralanma riskini % 20 ile % 45 oranında azaltmaktadır. Son üç yılda ülkemizde ölüm veya yaralanma ile sonuçlanan trafik kazaları incelendiğinde;  Motorlu bisiklet ve motosikletlerde kask kullanımı kaza sonucu ölüm ve ağır yaralanma riskini % 20 ile % 45 oranında azaltmaktadır. Son üç yılda ülkemizde ölüm veya yaralanma ile sonuçlanan trafik kazaları incelendiğinde; Şehir içi yollarda kazaya karışan araçların % 17’sinin motorlu bisiklet ve motosiklet olduğu, Bu kazalara karışan sürücülerden sadece % 13’ünün koruma başlığı kullandığı, Bu kazalarda olay yerinde hayatını kaybeden sürücülerden ise sadece % 5’inin koruma başlığı (kask) kullandığı tespit edilmiştir.


* “Alkollü araç kullanmamalı”


Alkol, trafik kazalarının temel oluş nedenlerinden biridir. Bilimsel araştırmalar; alkol düzeyinin 0.2 promil seviyesinden itibaren sürücülerin sürüş yeteneği üzerindeki olumsuz etkilerini belirgin bir şekilde arttırdığını ortaya koymaktadır. Bu nedenle, bazı ülkelerde 0.2 promil yasal üst sınır olarak kabul edilmiştir. Araştırmalar, alkollü araç kullanımının ölümlü - yaralanmalı kazalara sebebiyet verme oranının % 6 civarında olmasına rağmen ağır yaralanma ve ölüm riskini çok daha fazla arttırdığını ortaya koymaktadır.


* “Trafik ışıklarına mutlaka uyulmalı”


Ülkemizde, son üç yılda şehir içlerinde ölüm veya yaralanma ile sonuçlanan trafik kazalarının % 20’sinin kavşaklarda meydana geldiği, % 4’ünün ise  kırmızı ışık kural ihlalinden kaynaklandığı görülmektedir. Bununla birlikte, kırmızı ışık ihlalinden kaynaklanan kazalardaki ölüm ve yaralanma ile sonuçlanma oranının, şehir içindeki diğer kazalardan  % 23 daha fazla olduğu dikkat çekmektedir. 


* “Yayalarda yürürken dikkat etmeli”


Yayalar; Okul Geçidi ile Kavşak Giriş ve Çıkışlarını Kullanmak. Karşıdan karşıya geçerken zikzak çizmemek. Işıklı işaret veya trafik görevlilerinin ikazlarına uymak. 100 m. mesafede yaya alt veya üst geçidi, yaya köprüsü yada tesisleri varsa buradan geçmek. geçiş öncesi araçların hızlarını ve uzaklıklarını tahmin etmek zorundadır. Yaya kaldırımlarından yürümeli. Yaya kaldırımı olmayan yollarda yolun solundan yürümeli. Yeterince aydınlatılmamış yollarda yürürken üzerinde açık yada reflektif kıyafet olmalı. Kırmızı ışık yanarken kesin olarak karşıya geçmemeli. Trafik işaretlerine mutlaka uymalıdır.” (s)