Kırklareli Arı Yetiştiricileri Birliği Olağan Genel Kurul’a gidiyor

Kırklareli Arı Yetiştiricileri Birliği Olağan Genel Kurul’a gidiyor

Kırklareli Arı Yetiştiricileri Birliği Olağan Genel Kurul’a gidiyor

Kırklareli Arı Yetiştiricileri Birliği Olağan Genel Kurul’a gidiyor

Kırklareli Arı Yetiştiricileri Birliği Olağan Genel Kurul’a gidiyor
02 Ekim 2011 - 20:16

Kırklareli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Rıdvan Ulus Birlik olarak Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı 03 Eylül 2011 Cumartesi günü saat 14.00’te Kırklareli Ticaret Borsası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirmek istediklerini, ancak Olağan Genel Kurul’da çoğunluğun sağlanamaması nedeni ile Olağan Genel Kurul’u aynı yer ve saatte 24 Eylül 2011 Cumartesi günü gerçekleştirileceğini belirterek şunları kaydetti:




HABER MERKEZİ





“Olağan Genel Kurulumuz açılış ve yoklamanın yapılıp, Divan Heyeti’nin oluşturulması ile başlayacak. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Olağan Genel Kurulumuza katılan misafirlerimizin konuşmalarına yer vereceğiz. Tüzük değişikliğinin yapılmasının ardından,  Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu ve Denetim Kurulu Raporu, Bilânço, Ayrıntılı Gelir Gider Hesapları okunacak. Yönetim Kurulu Faaliyet Raporları, Denetim Kurulu Raporu, Bilânço, Ayrıntılı Gelir Gider Hesaplarının görüşülerek onaylanacak. 


Yönetim ve Denetim Kuruluna verilecek Huzur Hakları görüşülecek. Önümüzdeki dönem Tahmini Bütçe görüşülerek onaylanacak. Birlik Üye Giriş Aidatı ve Yıllık Aidatlar belirlenecek. Yeni Yönetim, Denetim ve Üst Birlik Delege Temsilcileri’nin seçilmesinin ardından Olağan Genel kurulumuz sona erecek.”


Kırklareli Arı Yetiştiricileri Birliği’nin 2008-2011 yılları arasında gerçekleştirdiği faaliyetlerle ilgili olarak da Başkan Rıdvan Ulus şunları kaydetti:


“2008 yılı içerisinde; Orta Doğu Teknik Üniversitesi ile yapılan, Ülkemiz Arı Gen Kaynaklarından Trakya Arısı’nın geliştirilmesi korunması devam ettirilmiş bu çalışmalar için Anarılar gönderildi. Marmara Bölgesi ittifakı olarak isimlendirilen ve Edirne’nin Keşan ilçesinde düzenlenen, Edirrne, Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir ve Bursa İl Başkanlıkları ile İstişare Toplantısı düzenlendi. Burada Birliklerin aktif olabilmesi için birliklerin uygulaması gereken stratejiler değerlendirildi. Yine aynı konulu toplantı Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği daveti üzerine Çanakkale’de yapıldı. Birliğimizin bürosunun yeri değiştirilmiş Karakaş Mahallesi Esen Pasajı’nda çalışmalarını sürdürmektedir.  Birliğimiz İl Özel idaresine Ana Arı Suni Tohumlama Aleti Projesi yaparak bu aleti birliğimize kazandırmış ve Trakya Arısı’nın ıslahında kullanılacak olan çalışmanın önemli adımı atılmıştır. Yeni ismi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ilk defa Kovan Başına Destekleme çalışmalarında Ankara’daki toplantılara katılarak her hangi bir aksaklığa sebep vermemiş ve müracaatta bulunan 201 Arı Üreticimize 12 bin 317 Kovan Plakası’nın temin ederek toplamda 55 bin 426 TL destekleme alması sağlandı. İl Özel İdaresi ve İl Tarım Müdürlüğü proje çalışmalarında Bölgemizin Orman Köyleri’nde ikamet eden Demirköy, Vize Merkez ve Kofçaz ilçelerindeki Üyelerimiz için Organik Arıcılık Projesi başlatıldı ve tanesi 7 TL olan 660 adet kovanların 36 üyelerimize verilmesi sağlanarak, üyelerimizin arıcılık ufkunda yeni bir alternatif arıcılık çalışması başlatılmış oldu.  


2009 yılı içerisinde; Tekirdağ İlinin Hayrabolu ilçesinde yapılan bal fiyatlarının değerlendirilmesi çalışmalarına birliğimiz Yönetim Kurulu katılmış ve üyelerimizi de bu çalışmaya davet ederek bir kısmının katılımı sağlamıştır. İlimizde arı ölümleri ile ilgili Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne numuneler göndermiş bilim insanlarını davet ederek Arı Ölümleri ile ilgili bilimsel çalışmalara katkıda bulunulmuştur. Kırklareli Valiliği İlimizin kalkınmasında görevlendirilecek Sivil Toplum Kuruluşları’ndan Birliğimizi de yapılan değerlendirme çalışmalarında Bölge kalkınmasında katkı sağlayacağını bildirerek Bölge Kalkınma Ajansı Üyeliği’ne seçerek birliğimizi onurlandırmıştır. Ülkemizdeki Arı ırklarının davranış hareketlerinin incelemesi amacıyla İl Birliğimizden O.D.T.Ü.’nin araştırmalar için talepte bulunduğu ana arıları göndermiş ayni zamanda İlimizde Anadolu ve Kafkas Arısı’nın kışlama ve davranış hareketleri incelenmiştir. İnceleme sonucunda Trakya Arısı Kırklareli Ekotipi kendi bölgesinde en dayanıklı arı ırkı olarak tespit edilmiştir. İlimizi, Geliştirme ve Kalkınma Çalıştayı’nın Programları çerçevesinde Kırklareli Belediyesi birliğimizi komisyona davet ederek onurlandırmış olup, stant açılarak üyelerimizin ürettikleri ürünleri Kırklareli Yayla Parkı’nda teşhir edilmiş il sınırları dışından gelen Misafir davetlilere balımızın tanıtımı sağlanmıştır. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın çalışma programı çerçevesinde Yıldız Dağları Biyosfer Projesi kapsamında, bitkisel ve hayvan gen kaynaklarının korunması ve tescil edilmesi kapsamında birliğimiz Yönetim Kurulu Toplantıları’na katılmış Trakya Arısı’nın korunması kapsamında aktif rol oynamıştır. İlimizde birliğimiz tarafından yapılan Trakya Arısı’nın Korunması ve Islah Çalışmaları Gıda Tarım ve Havancılık Bakanlığı’na rapor edilmiş ve örnek çalışma olarak değerlendirilmiş ve Hayvancılığın Desteklenmesi hakkında Resmi Gazete’de 2009/44 Tebliğinde Kırklareli’nin de içinde bulunulduğu yerli geleneksel 4730 adet Eskitip kolonilerinde destekleme kapsamına alınması sağlanmıştır. Yapılan çalışmalar Bakanlığın ilimizdeki arıcılık Bakanlık Haber Bülteni’nden yayınlanmıştır. Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin Arı kayıplarını önlemek amacıyla çalışmalarda kullanılmak üzere 24.09.2009 tarihli yazısına istinaden talepleri olan 30 adet Ana Arı gönderilmiş ve Kırklareli Arı Eko Tipi’nin tescili için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na yazılı müracaatta bulunulmuştur. Arılı kovan destekleme çalışmalarında 315 üyemizin 20 bin 887 plakalı kovanı ile 125 bin 322 TL Kovan Desteği alması sağlanmıştır.


2011 yılı içerisinde;  Trakya Arıcılık Semineri Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nde yapılmış birlik üyelerimizin toplantıya katılmaları için haber verilmiş ve yönetim kurulunun katılımı sağlanmış yetkililerce İlimizin arıcılık sorunları tartışılmıştır. Trakya 21. Bölge Kalkınma Ajansı’nın çalışmalarına katılarak, Namık Kemal Üniversitesi’nden Öğretim görevlilerinden teknik destek alınarak üreticilerimizin ürün çeşitliliğine gidilmesi konusunda çalışmalar yapılması öngörülmüştür. Arı üreticilerimizin önerileri doğrultusunda Çevre ve Orman Bakanlığı İl Müdürlüğü’nden bedelsiz Ihlamur, Ahlat, Yabani Erik Çöğürü alınarak talep eden üreticilerimize dağıtımı yapılmıştır.  Samsun Veteriner Araştırma Enstitüsü’nün Trakya Arısı’nı araştırma taleplerine istinaden Ana Arı Petek ve Arı Numunesi üreticilerimizden temin edilerek teslim edilmiştir. Trakya arısının Korunması ve koruma bölgesi oluşturulması amacı ile 18 Haziran 2010 tarihinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Daire Başkanı, Türkiye Arı Yetiştiricileri merkez Birliği Başkanı Bakanlık İl Müdürlüğü, üniversiteden bilim insanları ve Birliğimiz Temsilcisinin katıldığı komisyon toplanmış ve Trakya Arısı’nın  Saflığının korunması için 07.07.2010 tarih ve 13189 sayılı kararı ile Kafkas Arısı’ndan sonra Bölgemizde Trakya Arısının Korunması için Bakanlık tarafından Koruma Bölgesi oluşturulup, koruma altına alınmıştır. Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi’nde yapılan Marmara Arıcılık Kongresi’ne üst birliğin daveti üzerine yönetim olarak katılınmıştır. 03.12.2010 tarihinde Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörlüğü ve Birliğimiz Başkanlığı arasında Yönetim Kurulunun da katıldığı Trakya Arısının Korunması Islah Edilmesi Protokolü imzalanmıştır. Kamuoyuna basın yoluyla duyurulmuştur. Arılı Kovan Destekleme amacıyla 314 üyemizin destekleme belgeleri düzenlenmiş 135 bin 846 TL destekleme alması sağlanmıştır. Ortadoğu Teknik Üniversitesinin yazılı talebi üzerine Arı Hastalıkları’nı önlemek amacıyla tüm bölgeden Üniversitenin görevlileriyle canlı numune toplanmıştır. Trakya Arısı’nın İlimizde koruma bölgesinde ıslah edilmesi amacıyla İl Özel idaresine Proje sunulmuş ve projemiz onaylanmıştır.


2011 yılı içerisinde; İl Özel İdaresi Trakya Arısı’nın Korunmasını kabul etmiş ve 05.02.2011 tarihinde 11 bilim insanının konuşma yaptığı ve 370 üyemizin katıldığı 1 günlük eğitim semineri düzenlenmiştir. Trakya Arısı’nın ıslah çalışması kapsamında 7 üreticimizde temizlik testi yapılmış 35 adet Arılı Kovan seçilerek Demirköy ilçesinin Armutveren Köyü’nün karlık mevkiine götürülmüştür. Götürülen arılı kovanlar tekrar teste tabi tutularak 4 kovan seçilmiş ve bu 4 kovandan 35 ana arı elde edilmiş ve 2011 yılı çalışmaları bitirilmiştir. Kovan destekleme belgeleri arı üreticilerimize ulaştırılmıştır. İl Tarım Müdürlüğü, Namık Kemal Üniversitesi ve Birliğimizin katkıları ile  Ülkemizde kapalı bölge içersinden 57 arıcıdan 2500 şişe arı numunesi alınarak Trakya arısının gen haritası  çıkarılması çalışmaları başlatılmış, ayrıca  orman bölgesinde ilk defa kapsamlı şekilde  farklı bölgelerden 15 üreticiden  bal numunesi alınarak  balların, bal değerleri iz element değerleri ve anti oksidin  (Tıbbi) değerleri tahlil ettirilerek  numune sonuçları üreticiye verileceği gibi  bölgemizin ballarının değerleri ortaya çıkması sağlanacaktır.” (cs)