İthal Et, Ticaret ve Sanayi Odası’nın yakın takibinde

İthal Et, Ticaret ve Sanayi Odası’nın yakın takibinde

İthal Et, Ticaret ve Sanayi Odası’nın yakın takibinde

İthal Et, Ticaret ve Sanayi Odası’nın yakın takibinde

İthal Et, Ticaret ve Sanayi Odası’nın yakın takibinde
08 Haziran 2010 - 09:25

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş ve Meclis Başkanı Mehmet Sağ 07 Haziran 2010 Pazartesi günü gazetemizi ziyaret etti.

HABER MERKEZİ
Gazetemiz imtiyaz sahibi Elmas Cankurt ile sohbetlerde bulunan KTSO Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş ithal et konusunda şunları kaydetti:
“Et fiyatları son 1 senede aşırı artış gösterdi ve 2 misline yakın fiyatlar arttı. Bizde artışlardan dolayı son 1 senede 3 kez tarife verdik. Etin kilosu 16 TL iken 18 TL oldu daha sonra 24-26 TL diye devam etti en son 28 Lira olarak kaldı ve bu da yüksek bir rakam. Son zamanlarda bu konunun önlenebilmesi için ithal et olayı gündeme geldi. Hükümet et ithalatına ilişti. Buda fiyatlarda belirli bir geriye dönüş düşüş beklentisi yarattı. Hala hazırda da belirli yüzdelerde düşüşler var. Macaristan’dan gelen hayvanlar bu gün itibariyle hemen hemen Türkiye’ye giriş yaptılar. Çok kısa zamanda da kesimleri yapılacak. Piyasaya sürüldüğü zaman, tam efektif olarak piyasayı nasıl etkileyeceği ne kadar düşüş yapacağı belirlenmiş olacak. Ama biz bunu önden değerlendirme yapmış olmak için nasıl piyasa gerektirdiği zaman tarifeyi de yükseltiyorsak, piyasanın şartlarına göre de tarifeyi de düşürme açısında kasaplarımızla beraber bir ön görüşme yaptık. Bununla ilgili de birkaç gün içinde piyasadaki fiyatların netleştikten sonra ona göre de yeniden kasapların tarifelerini şartlara göre düşüreceğiz.”
KTSO Meclis Başkanı Mehmet Sağ da kesim fiyatları ile ilgili olarak yaptığı açıklamasında şunları kaydetti:
“Bundan önceki en son vermiş olduğumuz et fiyatları karkas kesimi 15 TL, Kıyma 24 TL, Parça et olarak 26 TL fiyat verdik. İthal et girmeden piyasa rahatlamayacak. Meclisi olarak hem üreticiyi hem tüketiciyi korumak anlamında karar aldık. Bizim fiyatları belirlememiz Hükümetin ithal ete vereceği fiyata bağlı. Esasında fiyatların çok fazla düşmesi doğru değil hem üreticiyi hem de tüketiciyi düşünmek lazım. Ama bu günkü şartlarda et fiyatları da çok yüksek. Süt hayvanlarında meracılık tercih ediliyor ama besi hayvanlarında yem tercih ediliyor. Bu hafta fiyatlar muhtemelen netleşecek. Bizde bu gidişatı yakından takip edeceğiz.”
* “İktisadi Teşekkül kuracağız”
KTSO Başkanı Çetintaş kurmak istedikleri iktisadi teşekkül konusunda yaptığı konuşmasında da şunları kaydetti:
“Biz iktisadi teşekkül kurup Kırklareli’de belirli kurumlar ve bu konuyla ilgili özel şahıslarında ortak olabileceği gerek hardaliye, gerek hayvancılık yada organik tarım olsun bir iktisadi teşekkül kurup yöremizdeki katma değer yaratabilecek, potansiyel yaratabilecek Türkiye piyasasında yerini bulamamış ürünlerin yapılmasında üretilmesinde ve tanıtılmasında yardımcı olma konusunda böyle bir düşüncemiz var. Mesela üzüm üreticileri birliği var, bağcılık var, damızlık hayvan veya küçükbaş hayvan yetiştiriciliği birliği var. O tip bir iktisadi teşekkül kurup Ziraat Odası, Borsa, Esnaf Odalarıyla görüşüp halktan da, ticaret yapanlardan da ve konuyla ilgili olanlarında içinde yer alabileceği iktisadi teşekkül kurup, teşekkülle beraber Kırklareli’nin daha ülke çapında ismini duyurabilecek potansiyelle ilgili çalışmalarımız var.” (ue)