Istranca Turizm Bölgesi ilan edilirse

Istranca Turizm Bölgesi ilan edilirse

Istranca Turizm Bölgesi ilan edilirse

Istranca Turizm Bölgesi ilan edilirse

Istranca Turizm Bölgesi ilan edilirse
27 Mayıs 2013 - 10:26


BAKIŞ











Elmas Cankurt





Önceki gün İğneada da yapılan “ISTRANCALAR VE ÇEVRESİNDE EKO TURİZM ÇALIŞTAYI’na katılımcı davetli olarak katıldım. Burada gördüğüm bir gerçek ISTRANCALAR ve Bölgede yaşayan orman köylüsü kurtarılmak ve kalkındırılmak isteniyor. Kırklareli Kültür Müdürlüğü, Kırklareli Üniversitesi ve DAYKO (Doğal Yaşamı Koruma Vakfı) ortak organizasyonu ile İğneada Resort Hotel’de gerçekleştirilen çalıştaya 4 Profesör, 1 Doçent, 12 Yardımcı Doçent Doktor, 9 Öğretim Görevlisi’nden oluşan bilimadamı heyeti ile bölge Belediye Başkanları’ndan İğneada, Demirköy ve Vize Belediye Başkanları bizzat, Kıyıköy ve Yenice Belediye Başkanı Temsilci ile İl Genel Meclis Bölgedeki Üyeleri’nden Aydın Karakoç, Saffet Üresin, Çetin Şinikoğlu, Nail Özden katılırken, bölgedeki diğer Pınarhisar Belediye Başkanı Mustafa Cingöz, Kofçaz Belediye Başkanı Nuri Çalışkan, Sergen Belediye Başkanı Hasan Kaynar ve Üsküp Belediye Başkanı Erdoğan Kıyıcı'nın bizzat veya temsilci ile ve İl Genel Meclis Üyeleri’nden Hasan Dağ'ın katılmayışları dikkat çekti. Bahse konu makam sahiplerinin mutlaka haklı gerekçeleri olabilir. Mesela o gün Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun Bölgede açılışlar yapmak üzere bulunuşu vs sebepler. Ancak tam da Orman Bakanı burada iken konu da Istrancalar’daki Orman ve Su ile ilgili çalıştaya kısa süreli de olsa katılımı sağlanabilseydi konu ilk toplantıda hükümet boyutuna taşınmışta olabilirdi. Bunu kim yapabilirdi. Kırklareli'deki iktidar temsilcileri yapabilirlerdi. Neyse, bu eksik katılıma rağmen 90 civarında kimsenin 8 grup oluşturulup, sabahtan akşama kadar ciddi ve disiplinli bir çalışma örneği sergileyerek gerçekleştirilen çalıştay sonunda grupların kayda değer gelecek vaat eden çalışma notları samimi bir ortamda okunup tartışıldı. Çalışmada Istrancaların Güçlü Yönleri, Zayıf Yönleri, Fırsatları ve Tehditleri belirlendi. Ardından Istranca’nın mevcut sorunları belirlendi. Son olarak da bu sorunların çözümüne yönelik faaliyetler ve sorumlu kuruluşlar tespit edildi. Bu çalışmalar önümüzdeki günlerde Rapor haline getirilerek Kültür ve Turizm Bakanlığı ve kamuoyu ile paylaşılacağı ifade edildi.


Böyle güzel ve gelecek vaat eden bir toplantının geç te olsa başlatılmış olması bölgenin ve bölge insanının kaderinde oluşacak güzel gelişmeleri sevinç ile karşıladım. Bu toplantıların akamete uğramadan ısrarlı takipçisi olunursa başarı kısa sürede elde edilecek olacağına inancım tamdır. 


İlimiz İktidar ve muhalefet milletvekilleri ile siyasi kadrolarının konuya yeterli ve gerekli önemi vermeleri halinde Istrancalar belli gurup ve sermaye çevrelerinin eline geçmeden bölge insanımızın istifadesine sunulmalıdır. Bu çalışmaların yakından takipçisi olacağımızı ve konuya kimin ne ölçüde katkı ve ilgisi olduğunu kamuoyu ile paylaşacağımı belirtmek istiyorum.