“İşsizlik sorununu çözmek için bu tür eğitimler veriliyor”

“İşsizlik sorununu çözmek için bu tür eğitimler veriliyor”

“İşsizlik sorununu çözmek için bu tür eğitimler veriliyor”

“İşsizlik sorununu çözmek için bu tür eğitimler veriliyor”

“İşsizlik sorununu çözmek için bu tür eğitimler veriliyor”
28 Temmuz 2010 - 09:41

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) toplantı salonunda 26 Temmuz 2010 Pazartesi günü İş-Kur ve KOSGEB işbirliğiyle düzenlenen “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi2ne katılan Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi Uzman İş Geliştirme Müdür Fatih Yaldız yaptığı açıklamasında şunları kaydetti:
HABER MERKEZİ
“Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi düzenleyen kurum Kırklareli İş Kurumu İl Müdürlüğü (İş-Kur) ve Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) İşbirliğinde yapılıyor ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından destekleniyor. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Sanayi Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) yapmış olduğu ortak çalışmadır.
Bu eğitimlere katılımcı sayısı en fazla 25 kişi katılabiliyor. Bu eğitime katılan girişimciler 72 saatlik eğitim sonunda sertifika almaya hak kazanıyorlar. Bu aldıkları sertifika ile de eğer KOSGEB’e iş planlarını sunarlarsa ve KOSGEB iş planını kabul ederse, yapacakları işin yatırımı ne ise 27 bin TL’ye kadar hibe, 70 bin TL olmak üzere 2 yıl geri ödemesiz “0” faizli 18 ay vadeli kredi hakkı açıyorlar.
Bu eğitim içinde Trakya Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) de var ve ABİGEM Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odasıyla İşbirliği halinde eğitim salonu, eğitim düzenlemesi ve eğitim notlarını hazırlanması konusunda işbirliği yaptılar.
Daha öncesinde 5 ilde verilen bu Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi verdik. 72 saatlik eğitim 1 aya yayılarak, 1 ay içinde toplam 13 günlük eğitim olacak. Katılımcılarda aranan özellikler ise issiz olmaları ve herhangi bir sağlık güvencelerinin olmaması, en az İlkokul mezunu olmaları ve kendi işlerini kurmaya istekli olmaları. Burada ama girişimciliğin özendirilmesi ve girişimciliğin Türkiye’de yaygınlaştırılması. Özellikle Trakya bölgesinde girişimcilik çok zayıf. Buradaki amaç işsizliğe çözüm getirmek. Çünkü Türkiye’nin en büyük sorunu işsizlik.
Bu işsizliği çözmek için Devlet kolları sıvadı ve muslukların ağzını açtı.
KOSGEB girişimcilere sunduğu hibe desteğini kademe olarak veriyor, olduğu gibi 27 bin lira vermiyor. Bunun için 3/1’ini iş kurumu için veriyor, 3/1’ini ofis ve ekipman alımları için, geri kalan en son 3/1’inide işletme sermayesi olarak veriyor. Bu yapılan hibe desteği ile yüzde 60’ını erkeklere, yüzde 70’ini ise bayanlara veriyor. Mesela bir ofis tuttunuz, ofisin kirası 100 lira. Bu 100 liranın bayanlara 70 lirasını karşılıyor, erkeklere 60 lirasını karşılıyor.
Geri kalan 70 bin lira kredinin ise alınması zorunlu değil. Fakat makine ve teçhizat alımı, mal, hammadde alımı için kullanılıyor. Bununla ilgili olarak detaylı bilgi için www.kosgeb.gov.tr adresinden öğrenebilirler.
Uygulamalı Girişimcilik Eğitimin temel amaçları Ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümünün temel faktörü olan girişimciliğin desteklenmesi ve yaygınlaştırılması, Başarılı ve sürdürülebilir işletmelerin kurulması, Girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması, İş Geliştirme Merkezleri’nin kurulması ile girişimciliğin geliştirilmesi, İstihdamın artırılması, Yerel dinamiklere dayalı girişimciliğin desteklenmesidir.
Anadolu Üniversitesi tarafından yürütülen eğitimlerde girişimcilikle ilgili temel bilgiler verilecek, iş fikri geliştirme ve yaratıcılık egzersizleri yaptırılacak.”
İş Geliştirme Müdür Yaldız yaptığı açıklamanın ardından KTSO Toplantı Salonu’nda yapılan eğitime katıldı. (ue)