“Her damla terimizin karşılığını ekonomik getiri olarak elde etmek zorundayız”

“Her damla terimizin karşılığını ekonomik getiri olarak elde etmek zorundayız”

“Her damla terimizin karşılığını ekonomik getiri olarak elde etmek zorundayız”

“Her damla terimizin karşılığını ekonomik getiri olarak elde etmek zorundayız”

“Her damla terimizin karşılığını ekonomik getiri olarak elde etmek zorundayız”
17 Şubat 2011 - 09:14

* Vali Öner; “Bitkileri gübrelemede çok hata yapıyoruz. Yanlış gübre atarak boşa para harcıyoruz. İhtiyaç duyulan gübreyi vermeyerek eksik verim elde ediyoruz. Fazla gübre saçmakta doğru değil, yanlış gübre vermekte doğru değil, eksik gübre vermekte doğru değil, ekim yöntemlerini uygun yapmamakta doğru değil” dedi.


HABER MERKEZİ
Kırklareli İl Özel İdaresi ve Kırklareli Tarım İl Müdürlüğü tarafından 16 Şubat 2011 Çarşamba günü saat 10.00’da Kırklareli Halk Eğitimi Merkezi’nde “Ceviz Yetiştiriciliği ve Bitki Beslenmesi” Semineri verildi. “Ceviz Yetiştiriciliği ve Bitki Beslenmesi” Semineri Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.
Kırklareli’nin tarımsal potansiyelinin çok yüksek olduğunu belirten Kırklareli Valisi Ali Haydar Öner, Kırklareli açısında önemli bir toplantı olduğunu vurguladı.
Vali Öner; “Buğday ve ayçiçeği tarımı en önemli tarımsal üretimlerimiz ve uğraşı alanımız. Ancak buğday üretimini dekarda 350 kilonun altında elde ediyorsak bırakalım Konya üretsin. Diğer ürünleri maksimum verim elde edemiyorsak maksimum elde edebileceğimiz ürün türlerine geçelim. Aynı şekilde hayvancılıkta birim başına yüksek verim elde edemiyorsak yüksek verim elde etmenin yol ve yöntemlerini bulalım. Meyvecilikte, bağcılıkta, hayvancılıkta ve her alanda emeğimizin karşılığını soframıza artan rızk ve bereket olarak yansıtmanın yöntemlerini bulmalıyız. Bunun içinde bilimsel verilerden yararlanmak zorunluluğuyla karşı karşıyayız. Boşa emek alın terimizin karşılığını vermeyen gayret bizim yapmamız gereken işler değil. Her damla terimizin karşılığını ekonomik getiri olarak elde etmek zorundayız.
Çünkü eksik verimle, eksik üretimle ülkemizin protein açığını, gıda ihtiyacını karşılama imkanı yoktur. Türkiye olarak dışarıdan et ithal etmenin ne kadar ızdırap olduğunu herhalde hepimiz idrak ediyoruz. Et fiyatları artıyor ve biz tarım ülkesi olduğumuzu iddia ederken dışarıdan et alıyoruz, et konusunda spekülasyonlar yapıyoruz. Süt konusunda da yaklaşık 12 buçuk milyon ton süt üretiyoruz sadece 2 buçuk milyon tonu hijyenik kabul ediliyor. Memleketimizin pek çok yerinde ceviz üretiyoruz, ancak cevizin türü, niteliği, verimi yeterli değil. Kıramıyorsun, bütün çıkartamıyorsun, kabuk oranı tane oranından daha fazla ve pazar kabiliyeti daha az” dedi.
Diğer meyve türlerinde de sorunun aynı olduğunu ifade eden Vali Öner, bu konuda ülkemizde çok iyi örneklerin yaşandığını kaydetti.
Gübreleme konusunda hataların yapıldığını vurgulayan Vali Öner; “Bitkileri gübrelemede çok hata yapıyoruz. Yanlış gübre atarak boşa para harcıyoruz. İhtiyaç duyulan gübreyi vermeyerek eksik verim elde ediyoruz. Fazla gübre saçmakta doğru değil, yanlış gübre vermekte doğru değil, eksik gübre vermekte doğru değil, ekim yöntemlerini uygun yapmamakta doğru değil. Kırklareli çiftçilerimiz çalışkan insanlarımız, bilinçli arkadaşlarımız. Ancak bu bilgilerin takviye edilmesi gerekiyor. Mevlana misali ‘Onlar dünde kaldı can cazım yeni şeyler söylemek lazım’ anlayışıyla yeni bilgileri almak, kullanmak, uygulamak durumundayız. Çiftçimiz bekle gör yöntemini çok sever. ‘Başkaları yapsın görelim sonra bizde deneriz’ şeklinde hareket eder. O bakımdan tarım örgütümüz destekleme çalışmaları yapar çalışmalarda uygun verim elde edildiğini görenler, onu uygulamaya girişirler. Tarım teşkilatındaki arkadaşlarımızın da daha çok alanda bulunmalarını istiyoruz. Dairede gördüğümüz tarım elemanı bana göre iyi bir tarım elemanı değildir. Bağa, bostana, tarlaya, ahıra gidecek çiftçi ziyaretinde bulunacak. Bazı işlerini toparlamak üzere daireye az uğrayacak. Gerekiyorsa köy kahvesinde köylülerle domino oynayacak. Niye oynadın diye sorgulamayız. Çünkü domino oynarken belki 2 kelime bir şeyler sorarlarda çiftçilerimizde, üreticilerimizde yararlanırlar” şeklinde konuştu.
* “Kırklareli’de damla sulama yok”
Vali Öner, Kırklareli’de çok önemli bir eksik olduğunu belirterek; “Kırklareli’de damla sulama yok, kabul edilemez. Vahşi sulama suyun boşar harcandığı sulamadır. Vahşi sulama kanal usulü ile ark usulü ile sulama suyun boşa harcandığı bir sulama şekli olduğu kadar toprağa tuzlanma tehlikesiyle, verimsizleştirmesiyle, çoraklaştırmayla baş başa bırakan bir usuldür. O bakımda süratle damla sulama yöntemine geçeceğiz. Tarım Bakanlığı damla sulamaya yüzde 50, kooperatifler ise yüzde 70 kadar destek veriyor. Daha az suyla daha fazla verim elde etme yöntemi. Su kaynaklarımızın yetersizliği  ortada ve maalesef bazı sularımızın da kirletildiği ortada. Bir yandan çevre sorunları kapsamında bu kirlenmiş sularla uğraşıp onu arındıracağız, bir yandan da mevcut kaynaklarımızı etkin ve verimli kullanacağız.”
Bitki beslenmesinin insan beslenmesinden hiçbir farkı olmadığını belirten Orman Mühendisi Ramazan Toprak, bitkilerinde sabah, öğle ve akşam olarak beslenmesi gerektiğini söyledi.
Toprak; “Hepimizin Ziraatçı olmasına gerek yok. Yanlış gübrelemenin önüne geçmemiz lazım. Bitki beslenmesinin insan beslenmesinden hiçbir farkı yok. Biz nasıl ki düzenli olarak sabah, öğle ve akşam yemeği yiyorsak, onlarında verimli olabilmesi için sabah, öğle ve akşam beslenmesi gerekiyor. Bir bitki ne kadar boylu olursa o kadar azot ihtiyacı artar. Boylanan bitki ayakta durabilmesi için potasyum ve kalsiyum üretir” dedi.
Ayrıca bitki beslenmesinin sulama ve çoraklaşmayla da alakası olduğunu beliren Toprak, salma sulamanın yanlış bir sulama tipi olduğunu, bitkilerin damla sulama şekliyle sulanması gerektiği şeklinde konuştu.
“Ceviz Yetiştiriciliği ve Bitki Beslenmesi” Semineri’ne Kırklareli Valisi Ali Haydar Öner, Kırklareli İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Raif Kelep, Kırklareli Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, Kırklareli Tarım İl Müdürü Hasan Çebi, İl Genel Meclis Başkanı Tuna Soykan, İl Genel Meclis Üyeleri, Muhtarlar, Kurum ve Kuruluş Müdürleri ve Kırklareli Halkı katıldı. (ue)