“Hayvanlar çok süt veriyor, ancak temiz bakılmıyor”

“Hayvanlar çok süt veriyor, ancak temiz bakılmıyor”

“Hayvanlar çok süt veriyor, ancak temiz bakılmıyor”

“Hayvanlar çok süt veriyor, ancak temiz bakılmıyor”

“Hayvanlar çok süt veriyor, ancak temiz bakılmıyor”
23 Şubat 2013 - 10:14

“İsrail’de Hayvancılık Tesisleri ve Yetiştirme Teknikleri” Konferans düzenlendi







HABER MERKEZİ


Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hakan Keçeci, 2-5 Şubat 2013 tarihleri arasında İsrail’deki çiftliklerde yaptığı incelemelerin ardından Türkiye’de besicilik yapılan çiftlikler ile karşılaştırmada bulunarak izlenimlerini paylaştı.


22 Şubat 2013 Cuma günü saat 15.00’da Kırklareli Ticaret Borsası’nda yapılan “İsrail’de Hayvancılık Tesisleri ve Yetiştirme Teknikleri” Konferansı’na Kırklareli Valisi Mustafa Yaman’da katıldı.


Keçeci burada yaptığı konuşmasında, öncelikli olarak İsrail’i tanıttı. Özellikle İsrail’in Kuzey ve Güney bölgelerinde hayvancılık yapıldığını belirten Keçeci, 170 bin baş sağmal ineğin olduğunu söyledi.


İsrail’de birkaç çiftlikte incelemelerde bulunduklarını ifade eden Keçeci;


“Türkiye ile mukayese edildiğinde tamamen hijyenden kaçınılmış bir ortamda besicilik yapılıyor. İsrail’de 1 inek yılda yaklaşık 12 ton süt üretiyor. Bu da günde yaklaşık 60 litreye tekabül ediyor. Ancak günde 80 litre süt verimi aldıklarını da söylüyorlar. Orada süt üretimi için çiftlik başına 1 milyon ton üretim kotası getirilmiş. Hayvanlara her türlü atığı yediriyorlar. Zaten çiftliklerin yüzde 60’ı hazır, yüzde 40’ı ise kendisinin hazırladığı yemleri veriyor. Günde 25 litre süt üretimi ve altında süt üretimi yapan inekler direkt olarak kesime gönderiliyor. Hayvanlar çok süt veriyor ancak temiz bakılmıyor. Yem kaliteleri de bizden çok daha kötü. Bizden çok daha kötü şartlarda üretim yapılıyor. Ancak süt verimleri çok fazla. Bir inek günde 3 kez sağılıyor. Ayrıca çiftliklerin yanı sıra Yem Üretim ve Karma İşletmeleri’ni de dolaştık. Tamamen pis ortamlarda hijyen olmayan ortamlarda üretim yapılıyor. Hastalık olup olmadığını sorduğumuz da ise herhangi bir hastalığın olmadığını söylüyorlar. Bir işletmede ise sütler robot makineler ile yapılıyor. İşletme Müdürü Türk, robotun gelişiminin yapılmasının ardından Türkiye’de de yapmak istediklerini söyledi. Robot makineye inekler kendisi geliyor ve makine ineğin memelerini bir ışık sayesinde otomatik olarak bularak sağıyor. Öncelikli olarak da makine de fırçalar sayesinde ineğin memeleri temizleniyor. Hatta makineye gelen ineklerin de kodları belli. O sağım esnasında sağıma gelemeyen ineğin olduğunu makine otomatik olarak belli ediyor” şeklinde konuştu. (Ufuk Ertop)