“Hardaliye’yi tekrardan günyüzüne çıkartacağız”

“Hardaliye’yi tekrardan günyüzüne çıkartacağız”

“Hardaliye’yi tekrardan günyüzüne çıkartacağız”

“Hardaliye’yi tekrardan günyüzüne çıkartacağız”

“Hardaliye’yi tekrardan günyüzüne çıkartacağız”
01 Şubat 2010 - 09:47


* Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Kırklareli’ni 1930 yılındaki ziyareti sırasında içtiği ve Milli İçecek olması için talimat verdiği Hardaliye yıllar sonra Üzüm Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen Yarışma ile tekrar hayat bulacak..
HABER MERKEZİ
Kırklareli Üzüm Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen yarışma ile Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1930 yılında Kırklareli’ne yaptığı ziyarette içtiği ve Milli İçecek olması yönünde talimat verdiği Hardaliye’nin tanıtımı yapılacak.
Birlik Başkanı Ali Korur 2 dalda yapılacak olan yarışmaya başvuruların 15 Haziran 2010 tarihine kadar yapılabileceğini belirterek şunları kaydetti:
“Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli İçecek olması yönünde talimat verdiği Hardaliyemizin ve Kırklareli’mizin tüm Türkiye’ye tanıtılması amacıyla bir yarışma düzenliyoruz. “Karışık” ve “Tek Üzüm” Dalları’nda gerçekleştireceğimiz yarışmamıza Hardaliye Üreticileri 15 Haziran 2010 Salı günü saat 17.00’ye kadar başvuruda bulunabilirler. Yapılacak olan yarışmada jüri üyeliklerini Öğretim Üyeleri ile Tarım Müdürlüğü’nden görevliler oluşturacak.  
* “Hardaliye, üzümüyle ünlü Kırklareli'ye özgü bir tattır”
Kırklareli üzümünün farklılığı, topraktan ve üzümdeki şeker oranının yüksekliğinden gelmektedir. Hardaliye Kara üzüm suyu ve hardaldan elde ediliyor. İspirtosuz, alkolsüz bir içecektir. Biraz buruk ve kendine has bir kokusu vardır. Hardal’ın bu içecekteki rolü, üzüm şırasının şarap haline gelmesine engel olmaktır. Hardaliye, harareti kesici, iştah açıcı ve kuvvet veren özelliğiyle yörede haklı bir ün yapmıştır.
* “Hardaliye yapmak çok meşakkatli bir iştir”
Yörenin birbirinden lezzetli üzümlerinin bağbozumundan sonra satılmasının ardından kalan çürüksüz ve sağlam üzümler, hardaliye'nin ana maddesi. Üzüm değişik yöntemlerle (özellikle Cabernet, Palit ve Alfonse cinsi tercih edilir), örneğin çizmelerle çiğnenerek  kabuğu çatlayayacak biçimde iyice ezildikten sonra suyu kaplarda toplanıyor. Geriye 'cibre' denilen posası kalıyor. Cibre de ayrı kaplara koyuluyor. Daha sonra büyükçe bir kabın altına bir miktar cibre serilip üzerine bir kat vişne yaprağı koyuluyor. Yüzde 1 oranında da ezildikten sonra siyah hardal ekleniyor karışıma. Onun kabuğunun da çatlamış şekilde ezilmesi gerek. Yani, yüz kiloya bir kilo. Hardalın acısını almak için syeteri kadar su da eklenir. Arkasından, karışıma fermantasyonu durduran, şaraplaşmayı ve sirkeleşmeyi kesen bir madde olan “şıra tozu” eklenir ve kaba tepeleme üzüm suyu doldurulur.
Belli bir süre beklemenin ardından, büyük kabın altındaki musluktan sıvı boşaltılıp yeniden tepeden kaba eklenir. Yaprakların musluğa takılmaması için musluğun ucuna süzgeç türü bir şey yerleştirilir. Bu olay üç kez yinelenir. 1 ton üzümden yaklaşık 600 litre kadar hardaliye elde edilmektedir.
Yapmayı planladığımız yarışmamıza; Kırklareli İl Özel İdaresi, Kırklareli Belediyesi Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası, Kırklareli Ticaret Borsası ve Kırklareli Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği’nin değerli destek ve katılımlarını bekliyoruz.” (s)