“Günümüzde en önemli sorun otosansür olarak ortaya çıkmaktadır”

“Günümüzde en önemli sorun otosansür olarak ortaya çıkmaktadır”

“Günümüzde en önemli sorun otosansür olarak ortaya çıkmaktadır”

“Günümüzde en önemli sorun otosansür olarak ortaya çıkmaktadır”

“Günümüzde en önemli sorun otosansür olarak ortaya çıkmaktadır”
09 Ocak 2013 - 22:47

“10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan Cumhuriyet halk Partisi (CHP) Kırklareli Milletvekili Av. Turgut Dibek şunları kaydetti:




HABER MERKEZİ





“Demokrasi içerisinde yeri çok önemli olan gazetecilerin çalışma haklarında önemli iyileştirmeler getiren 212 Sayılı Yasa, 1961 yılında çıkmıştır. Yasanın yürürlüğe girmesi ile 9 gazete sahibi durumu protesto etmek için 3 gün boyunca gazete çıkartmama kararı almıştır. Bu gelişme karşısında gazeteciler 10 Ocak 1961 tarihinde haklarına ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak için İstanbul’da Sendika binasından Valiliğe kadar yürümüşler ve patronların boykot kararına karşı 11-12 ve 13 Ocak BASIN adıyla kendi gazetelerini yayınlamışlardır. Bu tarihten sonra 10 Ocak, "Çalışan Gazeteciler Bayramı" olarak kutlanmaya başlayan gün, 1971 yılındaki 12 Mart Müdahalesi’nden sonra ise çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” olarak anılmaya başlamıştır.


Yüze yakın gazetecilin hapiste olduğu günümüzde basın özgürlüğünden söz edemeyiz. Toplumun bilgilenmesini, yaşananlardan haberdar olmasını sağlayan gazetecilerin yaşadıkları büyük sorunların yanında; basının giderek önce şirketleşmesi, sonra da holdingleşmesi basının özgürlüğünü kısıtlayan en önemli etkilerdendir. Holdingleşen medya iktidar ile bağ kurmakta, bu da basındaki emekçilerin otosansür yapmasına neden olmaktadır. Günümüzde en önemli sorun otosansür olarak ortaya çıkmaktadır. Yatay ve dikey tekelleşmeden holdingleşmeye evrilen basın sahipliği nedeniyle gazeteciler sürekli olarak işten çıkarılma tehdidi altında çok düşük ücretlere çalıştırılmaktadır. Günümüzde işsizlik oranlarında gazetecilerin yeri maalesef çok üstlerdedir. 10 Ocak’ta çalışamayan gazeteciler de unutulmamadır.  Basındaki tekelleşme, şirketleşme ve holdingleşme yerel basının gelişmesi önünde de büyük engel teşkil etmektir. Yerel basın, yurttaşın tüm sorunlarının dile getirilmesini, kamuoyu yaratmasını sağlayan, vatandaşın sorunlarının çözümünde büyüt etkisi olan bir yapıdır. Bu yapını korunması tüm yurttaşların yararına bir uygulamadır.


Yukarıdaki duygu ve düşünceler ile tüm gazetecilerin “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”nü kutlar, basın özgürlüğünün önündeki engellerin kalkması ve gazetecilerin özlük haklarının düzeltilmesi ile 10 Ocakların yine bayram olmasını dilerim.” (Savaş Eskici)