“Gerçek Bal donar”

“Gerçek Bal donar”

“Gerçek Bal donar”

“Gerçek Bal donar”

“Gerçek Bal donar”
30 Ocak 2012 - 09:34

Pınarhisar Bal Üreticileri Birlik Başkanı Ali Osman Çalık, Avrupa ülkelerinde insanların Donmuş Bal’ı dilimleyerek satın aldıklarını belirterek, normalde gerçek Bal’ın “Donmuş Bal” olduğunu, donmayan Bal’ın ise “Sahte Bal” olduğunu iddia etti.




ÖZEL HABER


Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesinde faaliyet gösteren Pınarhisar Bal Üreticileri Birlik Başkanı Ali Osman Çalık ve Başkan Yardımcısı Metin Karacık gazetemize gelerek Bal Üreticileri Birliği’nin çalışmaları hakkında bazı açıklamalarda bulundu.


Pınarhisar’da arıcılığın hızla gelişme gösterdiğini belirten Birlik Başkanı Çalık, arıcıların korkulu rüyası olan Varroa ile mücadelede büyük yollar kat ettiklerini ifade etti. Birlik Başkanı Çalık yaptığı açıklamanın devamında şunları kaydetti; 


* “Arıcılığı 6 yılda sektör halinde getirdik”


“Pınarhisar’da arıcılığı geliştirmek üzere kurmuş olduğumuz birliğimiz sayesinde arıcılık hobi olmaktan çıkarak 6 yılda sektör olmuştur. 2006 yılında, 18 kişi ile çıktığımız bu yolda 80 üyemiz ile devam ederken, eskiden sepet, derme çatma kovanlar ile verimsiz ve hijyenden uzak Bal ve Arı ürünleri üretirken, birlik sayesinde tamamen modern ve iyi tarım uygulamaları içinde, hijyenik ortamda, insanlar için sağlık kaynağı Bal, Polen ve Arı Sütü üretiyoruz.


* “Varroa ile mücadelede büyük yollar kat ettik”


Pınarhisar İlçe Tarım Müdürlüğümüz ile ortaklaşa yapmış olduğumuz çalışma programı kapsamında Varroa ile mücadelede büyük yollar kat ettik. 


Arıcıların baş belası olan Varroa illetinin yok etmek maksatlı yaptığımız çalışmalarda anında müdahale yöntemi ile bu illetin 3 günde bitirecek uygulamalarda bulunduk. 


Bu çalışmalarımıza Pınarhisar Kaymakamımız Sayın Mevlüt Özmen ve Pınarhisar Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Cingöz’ün katkıları oldu. Kendilerine sonsuz teşekkürlerimizi sunuyorum.


İlçe’ye bağlı köyleri de kapsayan bu uygulama ile Varroa’ya karşı toplu mücadele gerçekleştiren çalışmalar programlandık. Bu çalışmalar ile arılarımızın sağlıklı ve verimli olmalarını sağlayıp, Pınarhisar ovasının kendisine has özelliği olan Bal nektarının birden fazla koloniler oluşturularak toplanıp milli ekonomiye kazandırmak bizim en birinci gayemizdir.


* 2011’de 70 ton bal


Birliğimiz 2006 yılında 18 kişi ile kuruldu. Şimdi ise 80 üyemiz var. 2011 yılında 70 ton Bal elde ederek Türkiye ekonomiye kazandırdık. Eskiden ilçe genelinde 750 Arı Kovanı vardı. Şimdi 4 Bin’i geçen Arı Kovanı sayısı bulunuyor.”


* “350 kişiye arıcılık kursu sertifikası verildi”


Birliğe üye arıcıların yıl içindeki çalışma sistemini özetleyen Birlik Başkanı Çalık, şunları kaydetti;


“Yılın ilk Balı’nı Temmuz ayında çıkarmaya başlayacağız. Bu Bal çıkarma ayına kadar İlkbahar bakımı, Varroa mücadelesi, koloni temizliği ve arıların ihtiyacı olan besin takviyesi yapacağız. Pınarhisar Halk Eğitim Merkezi’nde her yıl 3 defa Arıcılık Kursu veriyoruz. Bu kurslarda şimdiye kadar 350 kişiye Sertifika verildi.”


* “Gerçek Bal soğuk ortamda donar”


Piyasada çok sayıda isim ile satılan Balların sahte mi yoksa gerçek mi olduğunu anlamanın çok basit olduğunu belirten Birlik Başkanı Çalık, tüketicileri bu konuda uyararak şu ifadeleri kullandı;


“Bal’ın gerçek mi, sahte mi olduğunu anlamak isteyen tüketiciler; Almış bulunduğunuz balın donuk olup olmadığına dikkat edin. Çünkü gerçek Bal soğuk ortamda donar. Avrupa ülkelerinde “Sıvı Bal” 7-8 Euro’dan satılırken, “Donuk Bal” dilim şeklinde 14 Euro’dan satılıyor.


Dünya üzerinde gerçekliği donarak anlaşıla bilen iki ürün vardır. Biri Zeytinyağı, diğeri de Baldır. Gerçek Zeytinyağı’nı buzdolabına koyduğun zaman donar. İçinde katkı varsa ayrışır. Bal’da da aynı olay gelişir. Biz halkımıza diyoruz. Gerçek Bal donar. Tüketirken donmuş Bal’ı tercih ediniz.” (cs)