“Gelecek yüz yılın sorumluluğunu omuzlarımıza kimse yükleyemez”

“Gelecek yüz yılın sorumluluğunu omuzlarımıza kimse yükleyemez”

“Gelecek yüz yılın sorumluluğunu omuzlarımıza kimse yükleyemez”

“Gelecek yüz yılın sorumluluğunu omuzlarımıza kimse yükleyemez”

“Gelecek yüz yılın sorumluluğunu omuzlarımıza kimse yükleyemez”
11 Haziran 2010 - 09:23

Kırklareli İl Genel Meclisi Haziran ayı 4. Birleşimi 10 Haziran 2010 Perşembe günü saat 11.00’da Kırklareli Valiliği Atatürk Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

HABER MERKEZİ

4. Bileşimde yapılan yoklamanın ardından geçen birleşime ait tutanak özetinin okunması ile başladı.
3. Bileşimde İl Genel Meclis Üyesi Şahin Aslan’ın İmar Bayındırlık Komisyonu ve Tarım Komisyonu’ndan istifa etmesi üzerine komisyonlarda oluşan boşluk sebebiyle Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) grubu aday olarak Alaattin Ergin gösterildi. Meclis Üyesi Yurdaer Ulus Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Grubu olarak her iki komisyon aday seçiminde olumlu karar vereceklerini belirtti. Bunun üzerine Meclis Başkanı Tuna Soykan meclis üyelerinin oyuna sundu ve oy birliği ile kabul edildi. İmar Bayındırlık Komisyonu ve Tarım Komisyonu’na seçilen Alaattin Ergin memnun olduğunu ve meclisin bu denli güzel konulara imza atmasını dilediğini belirtti.
İl Genel Meclisi’nin 70 sayılı kararma  istinaden, mülkiyeti İl Özel İdaresine ait Merkez Karakaş Mahallesi İstiklal Caddesi İşhanı Binasında boş bulunan bir işyerinin, Kırklareli Roman Kültürünü Araştırma, Geliştirme, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğine tahsis edilmesi talebinin incelenmesi hususunda "Kültür, Turizm ve Sosyal Hizmetler Komisyonu" tarafından hazırlanan raporun okunmasının ardından meclisin oyuna sunularak oy birliği ile kabul edildi.
* “Kırklareli ve Meclis en önemli maddeyle karşı karşıya”
Kırklareli İl Genel Meclisi’nin gündeminde yer alan 3043 sayılı, l/100.000 Ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı kararları çerçevesinde hazırlanan 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planının görüşülmesi konusunda söz alan Katip Aydın Karakoç yaptığı konuşmasında şunları kaydetti; “Kırklareli ve İl Genel Meclisi en önemli maddeyle karşı karşıya kaldı. Gelecekle birlikte gelecek tarihide belirleyeceğiz. Her konu, her alan ayrı bir çalışma alanı. Bu planları yaparken, bu planlar üzerinde oylama yapılırken Anayasa oylamaları gibi bir bütünsel paket olarak önümüze geliyor. Plan dip notları içerisinde bildiğim kadar 54 ve 52 sayı var. 1/25.000’likler 59 sayfa. Bunların her birinin altında alt başlıklar var. Her birim ayrı alan. Biz bunu maddeler olarak görüşeceğiz. Maddeler olarak görüştüğümüzde bazı maddelerin çıkartılmasını talep edeceğiz. İçinde bulunduğum için defalarca 1/100.000’liği de, 1/25.000’liğide okudum. İçinde benimsediğim çok maddeler de var, benimsemediğim çok maddelerde var. Biz Anayasa gibi bütününü mü oylayacağız yoksa maddeleri mi çıkartacağız? Bir hukuksal boşluk var ve bu hukuksal boşluğunda bir hukuksal boyutuyla değerlendirmesi var. Bu planla ilgili nasıl 1/100.000’lüğe gidildiyse bütün çevre örgütleri, Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası, Sanayi Odaları, Ticaret Borsaları, Baro, Sendikalar, Dernekler, Odalar ve Siyasi Partilerin gözü bu plan üzerinde. Onun için bu planın çok irdelenmesi lazım.
* “Konuyu dört dörtlük incelememiz gerekir”
Komisyonlarımız, bunu Mimarlar ve Mühendisler Odasından, Tabipler Odasından, Derneklerden, Sendikalardan, Sivil Toplum Örgütlerinden Meclisimizde temsil edilmeyen diğer Siyasi Partilerden ve Ziraat Odalarından çeşitli görüş alınmalıdır. 2 ayda 3 ayda bitecek iş değil bu. Siz 15 yıldır süren bir süreci, 1 aylık 2 aylık bir süreçle buradaki İl Genel Meclisimizin omuzlarına gelecek 100 yılın sorumluluğunu kimse yükleyemez. Bizim zaman problemimiz yok ve en iyi şekilde çalışarak yapılacağına inanıyorum. Ama bu saydığım bütün organlardan değerlendirme, görüş ve yardım almak zorundayız. Biz hukuksal bir yardımı Baro’dan almadığımız takdirde, biz sürü hukuksal açmazlarla karşı karşıya kalacağız. Aldığımız karara, mahkeme kararlarına itirazlar olacak. Bu anlamda konuyu dört dörtlük incelememiz gerekir. Bırakalım süre bizim önümüzde engel olmasın, çünkü evlatlarımızın, çocuklarımızın, Trakya’nın, topraklarının, aldığımız havasının, doğanın, Kırklareli sanayisinin kararını vereceğiz. Avrupa Birliği ile Asya arasından geçiş köprü oluşturan Trakya’nın kararını vereceğiz. Bu anlamada ben bu planlar çok önemli ve detaylı incelenmesi gerektiğine inanıyorum. Bu duygularla komisyonumuza ve komisyonlarımızın detaylı incelemeleri gerekli bilgileri gerekli yerlerden alması gerektiğine inanıyorum. Bu doğrultuda bir çalışma yapmanın Kırklareli halkına sivil toplum örgütlerine tüm yurttaşlarımıza bu konunun açılmasının yararı olacağına inanıyorum” dedi.
* “Bilmiyorum farkında mısınız?”
Bana burada kaçırdığımız bir nokta var gibi geliyor. Kırklareli’nin 178 köy 18 belde 7 ilçesi var.  Kırklareli Belediyesi veya Belediyeler sadece kendilerine ait bölgeleri onaylayacaklar ve bunların yükü İl Genel Meclisini atılmış gibi hava estiriliyor, bu kamuoyunda da böyle bir hava var. Bilmiyorum siz farkında mısınız? Burada sanki kalan kısmının tamamı İl Genel Meclisi’ne yüklenmiş pozisyonda. Bence bu kurulan komisyonlara havale ettiğimiz konular gibi Belediye Meclisi’nin de ilgili konularıyla ortak çalışma yapmamız ve diğer Beldeler, İlçeler gerekirse köy muhtarlıklarına kadar geniş kapsalı, katkı koyacak, çıkartılması gereken yer varsa çıkartılması yönünde katkı koyacak, çıkartılmaması ve eklenmesi gereken yer varsa o anlamada katkı koyacak. Bu bölgede yaşayacak, bu coğrafya da yaşayacak insanları mercilerle kararlarını eklemek adına Belediye Meclis üyeleri ile birlikte ortak hareket etmemiz gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Trakya’yı her yönden etkileyecek olan 1/100.000 ölçekli Trakya alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı Kararları çerçevesinde hazırlanan 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı  detaylı olarak zaman kısıtlaması olmadan İmar ve Bayındırlık, Tarım, Çevre ve Sağlık, Spor, Kültür ve Turizm ve Eğitim Komisyonlarına havalesi oy birliği ile kabul edildi. (ue)