Ergene Platformu’ndan Karamusul Mitingi’ne çağrı; 'Her şey Ergene’nin hayata dönmesi için yapılıyor'

Ergene Platformu’ndan Karamusul Mitingi’ne çağrı; 'Her şey Ergene’nin hayata dönmesi için yapılıyor'

Ergene Platformu’ndan Karamusul Mitingi’ne çağrı; 'Her şey Ergene’nin hayata dönmesi için yapılıyor'

Ergene Platformu’ndan Karamusul Mitingi’ne çağrı; 'Her şey Ergene’nin hayata dönmesi için yapılıyor'

Ergene Platformu’ndan Karamusul Mitingi’ne çağrı; 'Her şey Ergene’nin hayata dönmesi için yapılıyor'
08 Nisan 2011 - 09:27

Ergene Platformu, Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde ölüm kusan
Ergene'nin sıfır noktasındaki Karamusul Köyü’nde 10 Nisan 2011 Pazar
günü düzenlenecek eylem için herkese çağrıda bulundu.

HABER MERKEZİ
Ergene Nehri’nin kirlilik sorununun acilen çözülmesini isteyen Trakya’dan 60'a yakın kurum ve Sivil Toplum Kuruluşu’nun desteklediği Ergene Platformu, 10 Nisan 2011 Pazar günü Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesine bağlı Karamusul Köyü’nde düzenlenecek eylem için herkese çağrıda bulundu.
Ergene Platformu, Uzunköprü'de 2010 yılı Ekim ayından gerçekleştirilen “Ergene Hayata Dönsün-1” eyleminin ardından 10 Nisan 2011 Pazar günü Ergene'nin sıfır noktasındaki Karamusul Köyü'nde düzenlenecek ikinci miting için çalışmalarını yoğunlaştırdı. Yapılan bu çalışmalar sonucunda hazırlanan etkinlik programına tüm herkesin katılmasını isteyen Ergene Platformu Tertip Komitesi yaptığı açıklamasında şunları kaydetti:
“Yaklaşık 30-40 yıldır başta vahşi sanayi olmak üzere evsel artıklar ve zirai ilaçların da etkisi ile ölümüne neden olduğumuz Trakya’nın can damarı Ergene Nehri için tüm Trakya birleşip “ARTIK YETER” diyoruz. Trakya’daki 100 dolayında temsilcinin bir araya gelmesiyle oluşan ve çalışmalarını yürüten Ergene Platformu 24 Ekim 2010’da Uzunköprü’de “Ergene Hayata Dönsün-1” adı altında binlerce kişiyle tarihi Uzunköprü’de miting gerçekleştirmiştik.
Bu çalışmaların ikincisini de “Ergene Hayata Dönsün-2” adı ile ve “10 Nisan’da 10.000 insan” sloganıyla 10 Nisan 2011 Pazar günü Lüleburgaz’ın Karamusul Köyü’nde gerçekleştirmeyi planlamış bulunmaktayız.
Trakya’daki belediyeler, sivil toplum kuruluşları, doğa sporları, bisiklet organizasyonları, odalar, birlikler, sendikalar, dernekler ve muhtarlıklardan oluşan çevre sorunlarına duyarlı destekçiler kitlesi olarak acil önlemlerin alınmasını ve kalıcı projelerin bir an önce hayata geçmesini istiyoruz. Yetkililerin bu sorunu ötelemeye daha fazla hakkı olmadığını söylüyoruz.
Ergene Nehri ile ilgili hali hazırda yapılan planların, projelerin etkin olduğuna inanmıyoruz. Böyle bir felaket karşısında daha etkin önlemler ve uygulamaların hayata geçirilmesini istiyoruz. Acilen yasal düzenlemeler ve önlemlerin alınmasını istiyoruz.
Sözün bittiği yerdeyiz. Amacımız tarımı, sanayiyi, şehirleşmeyi ya da başka bir girişimciliği engellemek değildir. Amacımız; temiz sanayiyi, planlı kentleşmeyi, en az ilaç ve gübre kullanan tarımı desteklemektir. Yeraltı sularımızı toprağın derinliklerinden bedava çekip, buna karşılık Ergene Nehri’ne zehir akıtan çoğu ruhsatsız, birçoğu sembolik arıtma ile çalışan fabrikalar için önlem alınmalı, belediyeler katı ve sıvı atıklarını kontrol altına alarak çevreyi kirletmeye son vermeli ve tarım doğaya zarar vermeyen şekilde yapılmalıdır.
Bunları sağlamak da seçtiklerimizin ve ülkeyi yönetenlerin görevidir. Yönetenlerimizi görevlerini yapmaya davet ediyoruz.
24 Ekim 2010 günü Uzunköprü’de binlerce kişi ile yapılan “Ergene Hayata Dönsün-1” mitinginin vurgusu nehrin öldürdüğü insanlardı. Ve bu insanlarla Ergene kıyısında kefenlerimizle yatarak yönetenlere seslendik Karamusul’daki buluşmanın vurgusu ise; “Trakya Karalar Bağlamış” olacaktır.  Karalar giymiş binlerce Trakyalı ve yurdun çeşitli yerlerinden gelecek çevreye duyarlı dostlarla “ARTIK YETER” diyeceğiz.
10 Nisan 2011 Pazar günü; Ergene Platformu olarak tüm duyarlı ve çevreci vatandaşlarımızı çocukları ile beraber onların geleceği için Ergene’nin zehir akan suyunun içinden geçtiği Karamusul Köyü’ne bekliyoruz.
İl ve ilçelerimizden Karamusul’a arabalar kalkacaktır. Bu konuda destek olan belediyelerimize ve kurumlarımıza bu vesileyle teşekkür etmekteyiz. Çevreye duyarlı; suyuna, toprağına, havasına sahip çıkmak isteyen tüm yurttaşları ve Trakyalıları bekliyoruz.”
Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesine bağlı Karamusul Köyü’nde 3 gün sürecek olan “Ergene Hayata Dönsün-2” etkinlikleri programı şu şekilde açıklandı:
* 08 Nisan 2011 Cuma
Saat 10.00-14.00 Gençlik çalışmaları için misafir konaklama ve etkinlik çadırlarının kurulması ve ses tesisatının hazırlanması. Köy kadınları ve gençleri ile tanışma.
Saat 14.00-17.00 Köy çocuklarına bisiklet hediye edilmesi. Çocuklara güvenli bisiklet kullanımı eğitimi verilmesi ve çevre köylere gezi.
Saat 17.00-22.00 Kamp etkinlikleri, kahve ziyaretleri.
* 9 Nisan 2011 Cumartesi
Saat 10.00 Miting alanı düzenlemeleri
Saat 14.00 Pankartların asılması ve Ergene Nehri kenarına kırmızı şerit çekilmesi. Köy meydanına pankartların asılması. Kültür çadırlarının kurulması. Ağaçlandırma.
Saat 14.00-17.00 Okul bahçesinde yöresel çocuk oyunlarının oynanması (yakan topu, ip atlama, sek-sek, saklambaç gibi)
Saat 17.00-22.00 Gece sohbetleri ve müzik dinletisi.
* 10 Nisan 2011 Pazar
Saat 10.00-17.00 Köyde kurulmuş etkinlik çadırlarının ziyareti ve etkinliklere katılım.Atatürk posterleri,tanıtım CD’leri hediye edilecek çocuklara ve Atatürk’ün suya, toprağa ve köylüye bakışı. Yağlı boya resim sergisi. Şairler olacak. Şiirlerini izleyicilerle paylaşacaklar ve çocuklara kitap dağıtacaklar. Karamusul Köy Derneği’nin şimdiye kadar yapmış olduğu çalışmalar sergilenecek ve dernek kadınları köyle ve yaptıkları çalışmalarla ilgili ziyaretçilere bilgi verecekler. Kırım Tatarları. Yöresel kültürlerini tanıtacaklar. Fotoğraf sergisi. Diş Hekimleri olacak. Çocuklara diş bakımı hakkında bilgi verilmesi ve diş seti hediye edilmesi. Çevre bilinci konusunda bilgilendirme yapacak ve ağaç dağıtacak çevreci katılımcılar. İstanbul’da ki okullardan ve Ovacık Köyü’nden çocukların hazırladığı resimler, şiirler ve etkinlikler.
Saat 10.30-11.00 Bisikletlilerin Lüleburgaz Kongre Meydanı’nda toplanması ve köye hareketi . Köy girişinde köy çocuklarının bisikletlerle, çevreci bisikletlileri karşılaması
Saat 11.00-11.15 İlköğretim çocuklarının hazırladığı tiyatro oyunu
Saat 11.15-11.30 Köy kadınlarının hazırladığı tiyatro
Saat 11.30-12.30 Ergene, toprak ve çevre bilinci ile ilgili söyleşi  
Saat 12.30-13.00 Karamusul Köyü harman yerinde asfalt üzerinde toplanma. Destekçilerin listesinin ve imzalarının oluşturulması ve yürüyüşe geçiş
Saat 13.30 Ergene Nehri kıyısındaki sahnede buluşma
Saat 13-30-14.00 Sunuş ve miting konuşması  
Saat 14.00 Sembolik olarak Kaynarca dan getirilen Istrancalar suyunun ‘Ergene Hayata Dönsün’ diye Ergene’ye mayalanması
Saat 14.30-15.00 Basın metinlerinin ve destekçilerin listelerinin dağıtılması
Saat 15.00-17.00 Köy etkinlik çadırlarının gezilmesi ve müzik (s)