“Engellilerin önündeki engelleri kaldırın”

“Engellilerin önündeki engelleri kaldırın”

“Engellilerin önündeki engelleri kaldırın”

“Engellilerin önündeki engelleri kaldırın”

“Engellilerin önündeki engelleri kaldırın”
04 Aralık 2009 - 09:33

* Türkiye Sakatlar Derneği Kırklareli Şubesi tarafından 03 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla dün Vilayet Meydanı’ndaki Atatürk Heykeli’ne çelenk konuldu. Burada konuşma yapan Şube Bşakanı İrfan Özeklioğlu, engellilerin önündeki engellerin el birliği ile kaldırılmasını istedi.

HABER MERKEZİ
Türkiye Sakatlar Derneği Kırklareli Şubesi tarafından 03 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla dün saat 12.30’da Vilayet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen programa, Dernek Üyeleri başta olmak üzere, Siyasi Parti Temsilcileri, Sivil Toplum Örgütlerinin Temsilcileri ve öğrenciler yoğun bir katılım gösterdi.
Şube Başkanı İrfan Özeklioğlu Atatürk Anıtı’na çelenk sunduktan sonra, engellilerin önündeki engellerin el birliği ile kaldırılması gerektiğini belirterek şunları kaydetti:
 “Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen 3 Aralık Dünya Engelliler Günü yıllardır ilk kez daha da anlamlı hale gelmiştir. Tüm dünyada engellilerin hak ve özgürlükleri uluslararası bir sözleşme ile güvence altına alınmıştır.
Türkiye ilk imzacıları arasında yer aldığı Birleşmiş Milletler Engellileri İnsan Hakları Sözleşmesi’ni onaylamıştır. Ülkemizdeki yaklaşık 8,5 milyon engelli artık geleceğe çok daha umutla bakabilecek güçlü bir hukuk temeline kavuşmuştur.
Sözleşme hükümete büyük sorumluluk ve görevler yüklemektedir. Engellilerin başta erişim olmak üzere sağlık, eğitim, istihdam, sosyal güvenlik gibi sorunlarının hızla çözümlenmesi gerekmektedir. Sözleşmenin yürürlüğe girmesi bizleri umutlandırmış, bununla birlikte ülkemizdeki diğer gelişmeler ise bu umutları sarsmıştır.
Beklentilerin aksine son birkaç yıl içinde engellilerin yaşam koşullarını daha zorlaştıran uygulamalarla karşılaşılmaktadır. Sağlık Kurulu Raporlarıyla ilgili düzenlemeler nedeniyle özellikle ortopedik engelliler ciddi hak kayıplarına uğramıştır. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası ile engelliler yaşamlarını sürdürmek için zorunlu olan ortezlerini, protezlerini yaptıramaz, tekerlekli sandalyelerini alamaz hale gelmiştir. Katılım payı kaldırılacağı yerde ameliyatlara, yatarak tedaviye, yeşil kartlıya kadar kapsamı genişletilmiştir.
2002 tarihinden beri aynı sözlerin verilmesine rağmen kamudaki kadroların yüzde 80’i boş tutulmaktadır. 2010 Bütçesi’ndeki kadrolarla ilgili düzenleme yeni bir hayal kırıklığı meydana getirmemelidir. Engellilerin emekliliğe hak kazanmak için gerekli süreler uzatılarak, hem aşırı yıpranmalarına yol açılmakta hem de daha fazla engellinin istihdamı engellenmektedir. Eğitim yardımlarında sürekli mevzuat değişiklikleri aileleri yıldırmıştır. Okulların kadro ve alt yapısı bir sorun olarak ortada bırakılmış, devletin görevleri velilerin sırtına yıkılmıştır.
Türkiye Sakatlar Derneği Sözleşmenin temel ilkeleri olan;  Engellilerin kendi seçimlerini yapma özgürlükleri ve bağımsızlıklarını da kapsayacak şekilde, kişilerin insanlık onuru ve bireysel özerkliklerine saygı gösterilmesinin; Ayrımcılık yapılmamasının; Engellilerin topluma tam ve etkin katılmasının, Farklılıklara saygı gösterilmesi ve engellilerin insan çeşitliliğinin ve insanlığın bir parçası  olarak kabul edilmesinin; Erişilebilirliğin, fırsat eşitliğinin, kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasının; Engelli çocukların gelişim kapasitesine ve kendi kimliklerini koruyabilme haklarına saygı duyulmasının takipçisi olacaktır. Aşılmayacak, çözülmeyecek sorun yoktur. Yeter ki sorumlular, yetkililer ve toplum yeterince istekli ve kararlı olsun. İşte sorunun düğümlendiği yer burasıdır.
Bu düğümü açmak için Türkiye Sakatlar Derneği olarak tüm toplumu göreve davet ediyoruz. İnanıyoruz ki herkesle eşit bir yaşam ve olanaklara ancak hep birlikte çalışırsak kavuşacağız.” (s)