El emeği göz nuru eserler, görmeye değer

El emeği göz nuru eserler, görmeye değer

El emeği göz nuru eserler, görmeye değer

El emeği göz nuru eserler, görmeye değer

El emeği göz nuru eserler, görmeye değer
08 Haziran 2010 - 09:20


* “Geleneksel El Sanatları ve Türk Süsleme Sanatları Karma Sergisi” 07 Haziran 2010 Pazartesi günü Tren Garı Sergi Salonu’nda açıldı. 


HABER MERKEZİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü’nün 2010 yılı yaygın kültürel eğitim faaliyetleri kapsamında “Geleneksel El Sanatları ve Türk Süsleme Sanatları Karma Sergisi” 07 Haziran 2010 Pazartesi günü saat 14.00’te Tren Garı Sergi Salonu’nda açıldı.
Sergi’nin açılış törenine; Kırklareli Vali Yardımcıları Abdurrahman İnan, İsmail Gültekin, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, İl Emniyet Müdürü Mehmet Behzat Canbazoğlu, Kültür ve Turizm İl Müdürü Mustafa Akkaya, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Mahmut Şevket Bayram, Sergi Komiserleri Taner Kızıltaş, Ruhişen Sayıdan, İl Defterdarı Mustafa Şahin, Kamu  kurum  ve kuruluş müdürleri katıldı.
Serginin açılışında konuşma yapan Kırklareli Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Akkaya şunları kaydetti:
“ Anadolu insanının sevgisini, acısını, sevincini, kırgınlıklarını, umutlarını, pişmanlıklarını, mutluluğunu, coşkusunu nakış nakış, boncuk boncuk işlediği, duygu  ve düşüncelerini renklere ve şekillere dönüştürdüğü el emeği ve göz nuruyla işlediği; Geleneksel motiflerden oluşan iğne, tığ ve boncuk oyalarının özgün örnekleri. Sedef, kemik, gümüş ve boyanın uyumlu birlikteliği ile meydana getirilmiş nadide eserlerden oluşan baston koleksiyonu ve ahşap işçiliğinin nadide örnekleri. İpek, sim ve sırma gibi malzemelerle, işleme, dokuma, ve tel kırma gibi teknikler kullanılarak işlenen çevre, yağlık, havlu, bohça, örtü, ve kuşak örnekleri. Kök boyalarla renklendirilmiş yün ipliklerden dokunan halı, kilim, cicim, heybe, çorap, patik gibi dokuma ve örgü örnekleri. Ülkemizle özdeşleşmiş ürünleriyle, gümüş, bakır, pirinç işlemeciliğinin karakteristik örnekleri günümüzde yavaş yavaş yok olmaya yüz tutmuş güçlü nefeslerle ve usta ellerin şekil verdiği cam ve toprak ürünler yer almaktadır.
Bu eserlerin ilimizde sergilenmesini sağlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Türk Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezi çalışanlarına teşekkür ederim.”
Yapılan açılış konuşmasının ardından serginin açılışı Vali Yardımcıları Abdurrahman İnan, İsmail Gültekin, Kültür ve Turizm İl Müdürü Mustafa Akkaya, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Mahmut Şevket Bayram, Kırklareli İl Emniyet Müdürü Mehmet Behzat Canbazoğlu ve İl Defterdarı Mustafa Şahin tarafından yapıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Mahmut Şevket Bayram ziyaretçilere sergilenmekte olan eserler hakkında bilgiler verdi. (s)