“Direklerin gidemediği yere biz gidiyoruz”

“Direklerin gidemediği yere biz gidiyoruz”

“Direklerin gidemediği yere biz gidiyoruz”

“Direklerin gidemediği yere biz gidiyoruz”

“Direklerin gidemediği yere biz gidiyoruz”
27 Mayıs 2010 - 21:54

Selçuk Elektrik garantisiyle Rüzgar ve Güneş Enerji Sistemleri ilk defa Kırklareli halkı ile 20. Karagöz Kültür Sanat ve Kakava Festivali’nde buluştu.

HABER MERKEZİ

Selçuk Elektrik sahibi Erfun Selçuk, Kırklareli halkını ilk defa bu sistemlerle buluşturmaktan son derece mutlu olduklarını belirterek şunları kaydetti:
“Rüzgar Jeneratörü, rüzgar enerjisini önce mekanik daha sonra elektrik enerjisine dönüştüren sistemdir. Yenilebilir enerji kaynağı olduğundan çevreye herhangi bir zararı yoktur. Kapasite ihtiyaca göre belirlenebilir. Atmosfere zararlı CO2 veya nitrojen gazları salınımı yoktur. Enerjiden kaynaklanan dışa bağımlılığı azaltır. 500KW’a kadar olan sistemlerde herhangi bir resmi kurumdan izin almadan kurulum yapılabilir. Sonlu fosil yakıtların kullanımını azaltır. Kurulumu kolaydır. Bakım maliyeti yok denecek kadar azdır.
*Rüzgar Jeneratörü nerelerde kullanılabilir?
Küçük çaptaki rüzgar jeneratörleri, genellikle şebekenin olmadığı, ya da bağlanmasının yüksek maliyete sebep olduğu yerlerde kurulur. Çiftlik ve bağ evleri, şehir dışı yerleşimler, telsiz istasyonları, GSM altyapıları, balık çiftlikleri, deniz vasıtaları, bazı uygun kullanım alanlarıdır. Şebeke altyapısı olmayan yerlerde, akülü sistemler (off-grid) kurulabilirken, şebeke olan yerlerde istenirse şebeke bağlantılı sistem (on-grid) kurulabilmektedir.
Güneş panelleri ile birlikte kurulan hibrid sistemler sayesinde rüzgarsız dönemlerde de güneşten enerji üretilerek ideal bir sistem oluşturulabilir.
*Güneş Panelleri nasıl çalışır
Güneş panelleri, barındırdığı silikon hücreler sayesinde üzerine düşen güneş ışığını doğrudan elektrik enerjisine çeviren modüler yapıdır. Fotovoltaik prensibine göre çalışan Güneş Panellerinin üzerine güneş ışığı düştüğünde panel uçlarında doğru akım üretilir. Monokristal, Polykristal yada Amorf yapıda olabilen Güneş Panellerinin verimleri %5 ile %20 arasında değişmekte olup, en yüksek verime sahip tipi Monokristaldir. İstenilen güce bağlı olarak seri yada paralel bağlanabilmektedir. Güneş Panelleri, şarj regülatörleri vasıtasıyla her mevsim en ideal şarj alınmasına olanak sağlarlar.
*Güneş Panellerinin avantajları nelerdir?
Atmosferde zararlı CO2 veya nitrojen gazları salınımı yoktur. Modüler yapıda olduğundan istenilen kapasiteye göre rahatlıkla montaj yapılabilir. Rüzgar Jeneratörlerinin aksine, coğrafi olarak Türkiye’nin hemen her yerine kurulumu verimlilik açısından uygundur
500KW’a kadar olan sistemlerde herhangi bir resmi kurumdan izin almadan kurulum yapılabilir. Sonlu fosil yakıtların kullanımını azaltır. Gürültü yapmaz. Kurulumu kolay bakımı yok denecek kadar azdır. Uzun ömürlüdür.
*Güneş Panelleri nerelerde kullanılabilir?
Güneş Panelleri rüzgâr jeneratörlerinin aksine bazı bölgeler dışında Türkiye’nin hemen her yerinde uygulanabilir. Özellikle şebekenin olmadığı ya da ulaşmanın çok masraflı olduğu şehir dışı yerleşim yerlerinde kullanımı çok verimlidir.
Bunun dışında GSM altyapıları, su pompaları, seralar, deniz araçları vb. yerlerde kullanımı mümkündür.Şebeke altyapısı olmayan yerlerde, akülü sistemler (off-grid) kurulabilirken, şebeke olan yerlerde, yeni çıkacak enerji yasası ile birlikte şebekeye elektrik satmak çok cazip hale gelecektir.” (s)