Dibek’e Bakan Şimşek’ten cevap

Dibek’e Bakan Şimşek’ten cevap

Dibek’e Bakan Şimşek’ten cevap

Dibek’e Bakan Şimşek’ten cevap

Dibek’e Bakan Şimşek’ten cevap
11 Aralık 2009 - 09:20

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek’in Tedavi Katılım Payının Uygulanması hakkında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in cevaplaması istemi ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na verdiği Soru Önergesi’ne cevap geldi.

HABER MERKEZİ
Dibek’in soru önergesi şu şekilde olmuştu; “Yürürlüğe giren “Tedavi Katılım Payının Uygulanması Hakkında Tebliğ’i” ile sosyal güvencesi olan yurttaşlarımız ile 9 milyon 271 bin 770 aktif  olmak üzere toplam 16 milyon 531 bin 5 yeşil kart sahibi yurttaşımızdan birinci basamak sağlık kuruluşları (sağlık ocakları) ve aile hekimliği muayenelerinde 2 TL, ikinci ve üçüncü basamak resmi sağlık kurumlarından 8 TL katkı payı alınmasına başlanıyor. Yürürlükten kalkan 31.12.2008 tarihli tebliğde birinci basamak sağlık kuruluşlarından fark ücreti alınmazken, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarından 3 TL alınıyordu. Önceki tebliğde 10 TL olarak alınan özel hastane katılım payları da yeni tebliği ile yüzde 50 oranında artırılarak 15 TL’ye çıkarılmıştır.
Yeşil Kart sahibi yurttaşlarımızın yeni düzenleme ile katılım payı ödemeye başlaması, zaten asgari ücretin üçte birinden (222 TL) az geliri olay yeşil kartlı yurttaşlarımızın sağlık hizmetlerinden yararlanamaması anlamına gelmeyecek midir?
İkinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarında önceki tebliğde tedavi katılım payı olarak alınan 3 TL hangi gerekçelerle yüzde 166 oranında artırılarak 8 TL’ye çıkarılmıştır?
Tedavi katılım paylarının yüksek oranlarda artırılması, vatandaşlarımızın en temel haklarından olan sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesi için atılmış bir adım mıdır? Bu durum, Anayasamızın sosyal devlet ilkesi ile bağdaşmakta mıdır?
8 TL’lik ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşları katılım payının 5 TL’sini hastanenin, 3 TL’sini eczanenin alması; 15 TL’lik özel hastanelerin katılım payının da 12 TL’sini hastanenin, 3 TL’sini ise eczanelerin alması işleyişte bir karışıklık yaratmayacak mıdır?”
Dibek’in soru önergesini yazılı olarak cevaplayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek şunları kaydetti; “İlgi yazı ekinde alınan Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek' in tarafımca cevap verilmesini istediği 7/10098 esas numaralı yazılı soru önergesinde belirtilen hususlar değerlendirilmiştir.
Bilindiği üzere; katılım payı ülkemiz dışında birçok ülkede de uygulanmakta olup, basamaklı sevk sisteminin yerleşmesini teşvik ederek kişilerin sağlık kurum ve kuruluşlarına gerektiği ölçüde başvurmalarını sağlamak suretiyle, sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmayı ve bu hizmetlerden beklenen yararın artırılmasını amaçlamaktadır. Söz konusu uygulamanın sağlık harcamalarının kısıtlanması veya sağlığa erişimin engellenmesi gibi bir hedefi bulunmamaktadır. Nitekim hükümetlerimiz döneminde uygulanan sağlık ve sosyal güvenlik politikaları sonucunda 2002 yılında 199 milyon adet olan yıllık muayene sayısı, 2008 yılında 460 milyona ulaşmıştır. Aynı şekilde 2000'li yılların başında 2,1 düzeyinde olan yıllık kişi başı hekime müracaat sayısı, bugün için 6,4 düzeylerine gelmiştir.
Tedavi Katılım Payının Uygulanması Hakkında Tebliğ hükümleri çerçevesinde yeşil kart sahibi hak sahiplerinden de katılım payı alınmaktadır. Ancak, söz konusu Tebliğde de açıkça hükme bağlandığı üzere, yeşil kart sahiplerinin sağlık hizmetleri nedeniyle ödemek zorunda oldukları katılım paylarının, talep etmeleri durumunda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu hükümleri uyarınca kendilerine iade edilmesi mümkün bulunmaktadır.
Resmi sağlık kurumlarında alınmakta olan katılım payı. Devlet hastanelerinde 3 TL, Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinde 4 TL ve üniversite hastanelerinde 6 TL olarak uygulanmakta iken; 01 Kasım 2009 tarihinden itibaren resmi sağlık kurumları arasında bir ayrım gözetmeksizin 8 TL olarak tespit edilmiştir. Dolayısıyla, tamamının 3 TL'den 8 TL'ye yükseltilmesi şeklinde bir uygulama söz konusu değildir.
Ayrıca, katılım payına ilişkin düzenlemelerin sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesine yönelik herhangi bir amacı bulunmamaktadır.
Diğer yandan, katılım paylarının tahsil usulü hakkında gerek Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından, gerekse Bakanlığımız tarafından pratik ve uygulanabilir olmasına Özen gösterilerek, farklı usuller uygulanmaktadır” dedi. (yy)