Demirköy’ü bilimsel olarak okuyacaklar

Demirköy’ü bilimsel olarak okuyacaklar

Demirköy’ü bilimsel olarak okuyacaklar

Demirköy’ü bilimsel olarak okuyacaklar

Demirköy’ü bilimsel olarak okuyacaklar
21 Mart 2015 - 08:21

İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim görevlileri ve öğrencileri Demirköy’e geldi. 







HABER MERKEZİ


İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim görevlileri ve öğrencileri Demirköy’e geldi. 


Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim görevlilerini ve öğrencilerini bilimsel araştırmanın yapılması için yönlendiren ve önayak olan Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) Başkanı Nusret Türkkan karşıladı.


Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Görevlileri Prof. Dr. Gülşen Özaydın, Yrd. Doç. Melih Birlik, Yrd. Doç. Müge Özkan Özbek, Öğretim Görevlisi Aslı Odman, Arşiv Görevlileri Barış Göğüş, Ahmetcan Alpan, Sinem Seçer, Tuğçe Tezer, Derya Altıner ve 100 kadar öğrenci ayaklarının tozu ile 4 köyü gezerek, Demirköy’ün bilimsel olarak coğrafi ve sosyal yapısını çıkarmak için köylerdeki çalışmalarına hemen başladılar. Geldikleri gibi Hamdibey, Yeşilce, Boztaş, Yiğitbaşı Köyleri’ni gezen Mimar Sina Üniversitesi gruplar halinde Demirköy ve köylerinde çalışmalarını sürdürecekler. 


Ön araştırma amaçlı kısa köy gezilerinin ardından Demirköy’de Çetinler Hotel Toplantı Salonu’nda DAYKO Vakfının düzenlemiş olduğu Demirköy’ü tanıtıcı sunuma katıldılar. Sunuma DAYKO Vakfı Başkanı Nusret Türkkan, Demirköy Belediye Başkanı Muhlis Yavuz, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Genel Meclis Üyesi Saffet Üresin, CHP İl Genel Meclis Üyesi Gürcan Kırım da katıldı. 


Sunum’un açılış konuşmasını yapan Demirköy Belediye Başkanı Muhli Yavuz; “Öncelikle İlçemizde olmanızdan memnuniyet duyduğumu belirtmek istiyorum. Bu çalışmanız ileriye dönük bilimsel bir çalışma olacak. İleriye dönük yaptığınız çalışmalarda başarılı işler çıkacağına inanıyorum. İnşallah bu araştırma faydalı bir çalışma olacaktır. Her çalışmanın sonucunda mutlaka bir fayda olduğuna inanıyorum. Çalışmalarınız sırasında Belediye olarak elimizden gelen desteği vereceğiz. Hepinize kolay gelsin” diye konuştu.


* Istrancalar’ın neden korunması gerektiğinin bilimsel kanıtı olacak


Belediye Başkanı Muhlis Yavuz’un kısa konuşmasının ardından söz alan DAYKO Başkanı Nusret Türkkan slayt eşliğinde Istrancalar’ın coğrafi, fiziki yapısı ve köyleri hakkında öğretim görevlilerine ve öğrencilere geniş bilgi verdi. Daha önce Maltepe Üniversitesinin şimdi de Mimar Sinan Üniversitesinin bu bölge için çalışmalar yaptığını söyleyen Türkkan;


“Bu tür bilimsel çalışmalar üniversiteler tarafından yapılmalıdır. Üniversitelerin bu bölgeye gösterdikleri ilgi, alaka ve çalışmaları bizleri çok memnun ediyor. Istrancalar’daki yaşamın bilimsel olarak gün ışığına çıkması burasının ne kadar değerli bir bölge olduğunu gösterecektir. Bu çalışmalar Istrancalar’ın neden korunması ve kalkınması gerektiğinin bilimsel kanıtı olacaktır.  Istrancalar 22 milyon insanın yaşam kaynağıdır. Istrancalar’da yılın 9 ayında kuzey rüzgarları eser. Kuzey rüzgarları tıpkı musonlar gibi bıraktıkları serpintilerle oluşan yoğunlaşmayı transfer ederek milyonlarca insanın, canlının yaşam kaynağı ve İstanbul’un klima kapısıdır. Istranca’lar Trakya’nın akciğeridir. Avrupa kıtası ile ülkemizin en zengin biyolojik bölgesidir. Tüm Avrupa’nın 12.000 türünün 4.200 türü Istrancalar’da yaşamaktadır. Trakya’nın, İstanbul’un tek su deposudur ve Trakya’nın bütün nehirleri, ırmakları buradan doğar. Endüstriyel kirlilik Istrancalar’ın su kaynaklarına ulaşamamıştır. Su kaynakları içilebilir saflıkta temiz ve doğalını korumaktadır.


* “Istrancalar ölmeden önce görülmesi gereken yerlerden”


 Istrancalar’da yaşayan halk için doğal, her yerde bulunabiliyor gibi gözükse de aslında bu tip yabanıl ormanlar günümüzde insan etkisi sonucunda Avrupa’da hiç kalmamış. Ülkemizde sadece Demirköy çevresinde bulunmaktadır. Burada Gürgen ormanları, Kayın ormanları, Meşe ormanları bulunmaktadır. Türkiye’nin Amazonları tabir ettiğimiz longoz ormanları yine burada bulunmaktadır. Cennetten bir armağan olan longoz ormanları ölmeden önce görülecek yerlerdendir. Gizemliliğiyle Istrancalar’ın içinde saklanan cennet, subasar Longoz Ormanları dünyadaki üç örnekten birisi. Avrupa’da nesli tükenen endemik tür ve yaban hayvanlarına Longoz Ormanları hala ev sahipliği yapmaktadır. Avrupa’nın en büyük Dışbudak Ağaçları Longoz Ormanları’nda bulunmakta. Istrancalar sulak alanları, gölleri, gizemli ormanları, yer altı mağaraları ile iç içe geçtiği eko sistemler mozağidir. Istrancalar’ın tarihi de zengindir. Osmanlının kalesi denilen Demirköy Fatih dökümhanesi Istranclardadır. 30 un üzerinde Trak ve Roma Dönemleri’nden kale bulunmaktadır. Trak Mimari Tarzı örnekleri halen Istrancalarda bulunmaktadır’’ diye konuştu.


* “Bu çalışmaya bizi DAYKO Vakfı yönlendirdi”


Kırklareli Üniversitesi Mimarlık Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Melih Birik; “Öncelikle bize bu çalışmanın yapılması için yönlendiren ve öncülük eden Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) Nusret Türkkan’a, daha sonra Belediye Başkanı Muhlis Yavuz, Demirköy Kaymakam’ı Musa Aydemir’e teşekkür ediyorum. 5 gün boyunca Demirköy ve köylerinde çalışmamızı devam ettireceğiz. 5 gün boyunca köylerde yapacağımız çalışma sonucunda elde edeceğimiz veriler ile bilimsel bir çalışma ortaya koyacağız. Bu çalışmanın iki anlamı olacak. Hem bizim eğitim sürecimizde bir adım olarak, hem de bu elde edeceğimiz verilerin daha sonra Demirköy’de yapılacak olan bütün projeleri yönlendirebilecek bir ilk adım başlangıç olacaktır. Daha sonra bu yapacağımız çalışmanın analizlerini ve dökümanlarını 2-3 ay sonra yine Demirköy’de bir sergi olarak paylaşacağımız bir sunum haline getireceğiz.


* “İlk adım Mimar Sinan Üniversitesi’nden”


Istranca bölgesini tanımak, anlamak gerek. Biz bu okumayı ve anlamayı yapabildiğimiz zaman ne olduğunu anlatabilecek bir duruma gelmiş olacağız. Bu ne olduğunu anlatma durumunu da şehir planlamacılığı diliyle ifade etme çabasındayız. Ki bu dil bilimsel bir dil. Bu bilimsel dille var olanı tespit edilmesi bundan sonraki çalışmalara bir adım atılmış olacak. Bu güne kadar köylerin güzelleştirilmesine yönelik girişimler var proje yapmışlar ama bu anlamda bütüncül olarak yapılmış bilimsel bir çalışma yok. Biz bunun ilk adımını atacağız.


* “Raporları Demirköy ile paylaşacağız”


Gelmeden önce Demirköy’ün tarihini araştırdık. Nasıl bir coğrafyada yer aldığını gösteren bir maket hazırladık. Bu maket ile buranın coğrafyasını okuduk. Bugün de belli bir güzergah üzerinde giderek o vadi şeklinin nasıl hareket ettiğini gördük. Bundan sonra bu coğrafyanın üzerinde hepimiz farklı gruplara bölünüp teker teker 15 köyde ve beldelerde çalışacağız. Bölgenin genel yapısı hakkında veri birikimi elde edeceğiz. Elde etmek istediğimiz veriler iki gruba ayrılıyor. Birisi bölgenin fiziksel yapısıyla ilgili analizler, ikincisi alt ölçekteki köy yerleşim yapısı, burayı özellikli kılan nelerdir. Yol dokusu, bahçesi, binası, binasının yapı malzemesine kadar analizler yapacağız. Bilgileri bir araya getireceğiz. Bu fiziksel niteliklerin yanında sosyal ve kültürel verileri tespit edeceğiz. Anketler yaparak bunları belgeleyeceğiz. Elde edeceğimiz çalışmayı da bir rapor haline getirip Demirköy ile paylaşacağız” dedi. (Gülcan Kutlu)