“Çiftçilerin umudu Mısır ve Ayçiçeği’nde”

“Çiftçilerin umudu Mısır ve Ayçiçeği’nde”

“Çiftçilerin umudu Mısır ve Ayçiçeği’nde”

“Çiftçilerin umudu Mısır ve Ayçiçeği’nde”

“Çiftçilerin umudu Mısır ve Ayçiçeği’nde”
24 Temmuz 2010 - 09:21

* Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Necmi Koyuncu “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Buğdayı %5 çimlenmenin üzerini almıyor” dedi.


HABER MERKEZİ
Yurt genelinde olduğu gibi Kırklareli’de de yer yer sağanak şeklinde etkili olan yağışların ardından biçilmeyen buğdaylar çimlenme ve kararma gibi zararlar gördü. Halen daha %25’inin biçilmediğini belirten Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Necmi Koyuncu yaptığı açıklamasında şunları kaydetti:
“Yağışlar buğdaylara zarar vererek çimlenmesine, kararmasına ve yere yatmasına sebep oldu. Yer yer %20’lere ulaşan çimlenmenin yanı sıra Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) %5 oranın üzerinde çimlenmiş buğdayı almıyor. Bunun haricinde Balkan köylerinde hasat yeni başlıyor. Balkan köylerinde sadece birkaç kişinin mahsullerinde problem var onun haricinde bize de ulaşan bir veri yok. TMO’da olduğu gibi Ticaret Borsası da mahsul alımlarına devam ediyor. Alım fiyatlarında her hangi bir hareketlilik yaşanmazken 0,510 ve 0,515 liradan mahsul alımları devam ediyor. %5 oranının üzerinde çimlenme ve kararma görülen ürünleri TMO ve Borsa almazken tüccarlar düşük fiyat vererek 0,48-0,50 liradan alıyor.
* “Bağ ve bahçe mahsulleri aşırı zarar gördü”
Etkili olan yağışlar ve ardından çıkan güneş ile bağ ve bahçelerde yetişen domates, biber, salata gibi mahsullerde büyük zararlar tespit edildi.
Yağmur ve akabinde çıkan güneş bağ ve bahçe ürünlerinin yanmasına neden oluyor. Bu yanma sonucu, ürünler ya dalında çürüyor, ya da dayanıklılık süresi azalıyor. Dayanıklılık süresi azalan mahsullerin en geç bir gün içinde tüketilmesi gerekiyor ve eğer ki tüketilmez ise çürümeye yüz tutuyor.
* “Çiftçilerin umudu Mısır ve Ayçiçeği oldu”
Bu dönem aşırı zarar gören buğdaylardan dolayı çiftçiler hayal kırıklığına uğrarken, mısır ve ayçiçeği umutları oldu. Yağışlar buğdaylara zarar verirken mısır ve ayçiçeğine iyi geldi. Normal şartlarda sulama yapılan ürünler ile kırsal kesimlerde yetiştirilen ürünler eş değer hale geldi.
Beklediğimizin üzerinde rekolte alacağımızı umuyoruz. Hiç sulama yapılmadığı halde yağışlarla bu verimi kazanan mısır ve ayçiçeği çiftçilerin yüzünü güldürecek. 2. mahsullerde arası geçilmeyen mısır ve ayçiçeğinde darıcan otu çıktı. İlaçlanarak bu tür yabani ve darıcan otlarının önüne geçilebilir. Bu yıl çiftçilerimize bol bereketli hasatlar temennisinde bulunuyoruz” dedi. (ue)