Cepteki para nereye gidiyor!

Cepteki para nereye gidiyor!

Cepteki para nereye gidiyor!

Cepteki para nereye gidiyor!

Cepteki para nereye gidiyor!
23 Ocak 2013 - 09:37











Cepteki para neden yetmiyor. Nerelerde, nasıl harcanıyor. Memurun, işçinin ve emeklinin maaşlarına enflasyon civarında zam yapılıyor buna rağmen yetmiyor. Esnafın işleri de duraklayınca onunda cebindeki para azalıyor ve ona da yetmiyor.


Peki; Neden yetmiyor! İşte nedenleri!


7-8 yıl öncesine göre, Çamaşır ve Bulaşık Makineleri, LCD ve LED Televizyonlar ile diğer dayanıklı ev aletlerine ilgi artınca taksitlerde arttı. Bu cihazlarda kullanılan deterjan ve enerji giderleri eklenince bütçe açılıyor. Market alış-verişlerinde, uzuz diye lanse edilen ürünlerden fazlaca alınıyor. Kredi kartı ile olunca da, o anda gereksizler de eklenerek seyyar arabalar doldurulup marketlerden çıkılıyor. Ayrıca özendirici taksitli kampanyalardan da yararlanmak istenince sıkıntılar artıyor. 


 Önceleri evlerde ve iş yerlerinde birer telefon varken şimdi bir kişini çalıştığı 4 kişilik ailede en az  5-6 cep telefonu, Bilgisayarlar ve İnternet ilave edildi ve böylece aylık giderler 300 lirayı aşar oldu.


 Ayrıca cep telefonları, konuşmaktan çok karizma için, en pahalısından alınıyor. Birkaç ayda bir üst modelle değiştiriliyor ve hem de bin veya bin 500 yüz liranın üzerindekiler tercih ediliyor. Araç varsa ve yakın yerlere bile onunla gidilirse yakıt masrafları da ekleniyor. Alışverişler marketlerden yapılınca küçük esnafın da geliri azalıyor ve onunda cebi boş kalıyor.


Teknolojinin nimetlerinden yararlanalım amma!


Herkes çağımızın teknolojisinden yararlanmak ister. Onunda en doğal hakkıdır. Çağımız bunu gerektiriyor. Fakat gelirimize ve kazancımıza göre teknolojiyi takip etmeliyiz. Nasıl olsa şimdi (3-4 ay) para ödemeyeceğim diyerek Kredi Kartı ile  500 TL yerine bin 500 liralık Çamaşır Makinesi, 300-400 liralık yerine karizma için bin 900 liralık Telefon alınıyor ve Kredi Kartı’nı da gelişi güzel kullanılırsa bu hem kazanılmadan harcama olur ve hem de ödemelerde sıkıntı yaşanır. Ardından da gecikme faizi derken para cebe girmeden uçar gider!


Sonra ne olur? Sonrası malum!