Çapa; “Öğrenmeyi hayatın merkezine oturttuk”

Çapa; “Öğrenmeyi hayatın merkezine oturttuk”

Çapa; “Öğrenmeyi hayatın merkezine oturttuk”

Çapa; “Öğrenmeyi hayatın merkezine oturttuk”

Çapa; “Öğrenmeyi hayatın merkezine oturttuk”
27 Haziran 2014 - 18:30

Kırklareli Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Hayati Çapa, öğrenmeyi yalnızca merkezlerde değil insanın yaşadığı bütün ortamlara taşınmasında önemli adımlar atıldığını belirterek şunları kaydetti:




HABER MERKEZİ


Kırklareli Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Hayati Çapa, öğrenmeyi yalnızca merkezlerde değil insanın yaşadığı bütün ortamlara taşınmasında önemli adımlar atıldığını belirterek şunları kaydetti:


“Yetişkin insan, bedensel ve zihinsel olgunluğa erişmiş, ekonomik bağımsızlığını kazanmış, toplum içinde sorumluluk üstlenmiş kişidir. Günümüzde değişimin sürekli olması, yetişkin insanlar içinde öğrenmeyi sürekli hale getirmiştir. Vatandaşların değişen teknoloji ve ekonomik şartlardan olumsuz etkilenmemeleri, öğrenmeyi hayatlarının merkezlerine koymalarıyla mümkün olabilmektedir. Bugün yetişkin eğitimi için kaynaklarından ayırdığı payı arttıran dünya devletleri, uluslar arası rekabette güçlü hale gelirken, kendi insanının sosyal ve ekonomik refah düzeyini arttırmaktadır. Bunu başarabilen devletler; Ulusal Eğitim Politikalarını güçlendirmekte. Ülke içinde olan göçlerle ortaya çıkan eğitim sorunlarını azaltmakta. İşçisi ile işverenleri arasındaki çalışma iletişimini güçlendirmekte. Yıllarca çalıştıktan sonra emekli olmuş insanlarının önüne, boşluğa düşmeyecekleri yeni ilgi alanları koyabilmektedirler. Yetişkinlere Eğitim veren Merkezlerin Fiziki yapı ve donanımları güçlü hale getirmekte. -Engelli bireylere tanınan eğitim hizmetlerindeki verimlilik ve kalite artmakta. İnsanlarda demokrasi ve çevre bilinci güçlenmekte. Kırsal kesimde yaşayan insanlarına uğraştıkları alanlarda dünya standartlarını yakalayacak eğitim imkânlarını sunabilmektedirler. Ailelere verilen eğitim arttıkça, toplum güçlenmekte. Kültürel değerleri koruma bilinci gelişmekte, bireylerin birbirlerini anlamaları kolaylaşmakta toplumsal anlayış ve hoşgörü gelişmekte.


Yukarıda belirttiğim bu faydalardan birini bile başarabilen bir devlet uluslar arası rekabette üstünlük sağlamakta, insanına sunduğu sosyal ve ekonomik refahı arttırmaktadır.


Bu anlamda Ülkemizde de son yıllarda yetişkin eğitimine ayrılan kaynaklar artmakta, yetişkinlere sunulan eğitim imkanlarında çeşitlilik ve kalite göze çarpmaktadır. Öğrenme yalnızca merkezlerde değil insanın yaşadığı bütün ortamlara taşınmasında önemli adımlar atılmıştır. 25-65 yaş arası insanlarımıza verilen hayat boyu öğrenme faaliyetleriyle ile insanımızın kazanması hedeflenen faydalardan bazılarını belirtmek gerekirse; Verilen eğitimler sonrasında kişilerin kedilerine olan özgüvenleri artmaktadır. Kişilerin Teknolojiyi kullanma ve anlamadaki becerileri gelişmektedir. - Mesleki gelişme ve yenilikler takip edilmekte, mevcut değişimlere ayak uydurabilme gücü kazanılmaktadır. Yeni arkadaşlıklar dostluklar kurulabilmektedir. Sorumluluklarının bilincinde olan, topluma ve çevreye karşı duyarlı insanların yaşadığı toplumlar oluşmaktadır. Kişinin doğuştan sahip olduğu yeteneklerinin farkına varmasını, ortaya çıkarılmasına katkı sağlamak. Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanmasına destek olmak. Bireyler arasındaki iletişimi güçlendirmek. Kent yaşamına uyumu kolaylaştırmak.  Bu faydalardan bazılarıdır.


Kırklareli Merkezinde Vatandaşlarımızın Hayat Boyu Öğrenme Faaliyetleri’ne katılımı her geçen gün artarak devam etmektedir. 2013-2014 Öğretim Yılı Hayat Boyu Öğrenme Faaliyetlerimizden özet olarak söz etmek gerekirse; Bugün itibarıyla Açtığımız 355 Eğitim programımıza 7000 vatandaşımız katılmıştır. Açtığımız Eğitim programlarından örnek vermek gerekirse, Aşçı Çırağı, Badminton, Arı Yetiştiriciliği, Mum Oymacılığı, Motorlu Taşıt Sürücüleri Sınav Sorumlusu, Saç Sakal Kesimi, Servis Komisi, Uygulamalı Tiyatro, Zihinsel Engelliler Öz Bakım, Aile Eğitimi, Arapça, Avcı Eğitimi, Cam Süs Eşyası Yapımı, Ebru, Çeyiz Ürünleri Hazırlama, Bulgarca, İngilizce, Almanca, Organik Tarım, Rusça, Hijyen Eğitimi, Park Bahçe ve Koruların Bakımı, Koyun Yetiştiriciliği Kursları, açılan kurslarımızdan örneklerdir. Çeşitli nedenlerle Ortaokul ve Lise’yi okuma imkanı bulamamış insanımıza bu imkan  Açık Öğretim Okullarıyla Devletimiz tarafından verilmiştir. Bugün itibarıyla Açık öğretim Ortaokulu’nda 1341, Açık Öğretim Lisesi’nde 734 olmak üzere, toplamda 2075 Açık Öğretim öğrencimiz bulunmaktadır. Bu öğrencilerimizin Sınavları dışındaki tüm işlemleri merkezimiz Açık Öğretim Bürosu’nda yürütülmektedir. Okullarımız ve İl Müdürlüklerimizin Seminer, Konferans, Piyes, Kutlama vb. eğitim faaliyetlerine çok amaçlı salonumuzla destek olunmaktadır. Hayat Boyu Öğrenme Faaliyetlerinin gerçekleşmesinde emeği olan herkese teşekkür eder, saygılarımı sunarım.” (Savaş Eskici)