Cam işçisi referandumda “Hayır” dedi

Cam işçisi referandumda “Hayır” dedi

Cam işçisi referandumda “Hayır” dedi

Cam işçisi referandumda “Hayır” dedi

Cam işçisi referandumda “Hayır” dedi
29 Ağustos 2014 - 15:21

* Milli güvenlik gerekçesiyle grevleri ertelenen cam işçileri, işverenin yapmış olduğu sözleşme teklifi için Kristal-İş'in kararıyla 27 Ağustos 2014 Çarşamba günü referanduma gittiler. Oylama sonucunda teklif, işçi tarafından reddedildi.







HABER MERKEZİ


Milli güvenlik gerekçesiyle grevleri ertelenen cam işçileri, işvereninin yapmış olduğu sözleşme teklifi için Kristal-İş'in kararıyla 27 Ağustos 2014 Çarşamba günü referanduma gittiler. Oylama sonucunda teklif, işçi tarafından reddedildi.


Hükümetin “Milli Güvenlik” gerekçesiyle 8. gününde grevini ertelediği cam işçileri, Şişecam işvereni tarafından sunulan sözleşme teklifini oyladı. Çarşamba günü yapılan oylamada işçiler, teklife “Hayır” dediler. Oylamayı 2 bin 86 işçinin boykot etmesi ve oylama sonucunda “Hayır” çıkması işçinin işverenin yanı sıra örgütlü sendika Kristal-İş'e tepkisi olarak da değerlendiriliyor.


Şişecam Grevi’nin 60 günlük erteleme süresi 26 Ağustos 2014 itibariyle dolmuştu. Kristal-İş'in Danıştay’a açtığı yürütmeyi durdurma talebi reddedildiği için 60 günlük sürenin tamamlanmasıyla birlikte taraflar arasında anlaşma sağlanamaması durumunda yasa gereği uyuşmazlık Yüksek Hakem Kurulu tarafından çözülüyor.


Ancak 60 günlük sürenin son gününde 26 Ağustos 2014 işverenle gerçekleştirilen görüşmede, işveren yeni bir teklif yaptı.


* Kristal-İş oylama yapmaya karar verdi


Sözleşme sürecindeki uyuşmazlığın Yüksek Hakem Kurulu'na intikal etmesinden hemen önce işverenin teklif yapması dikkat çekti. Daha dikkat çekici olan ise söz konusu teklifin Kristal-İş Sendikası tarafından cam işçilerinin oyuna sunulması oldu.


* “Üyelerimiz demokratik olgunluk içinde görüşlerini ortaya koymuşlardır”


Kristal İş Sendikası’ndan referandum sonrası yapılan açıklamada şunlara yer verildi; “Bilindiği gibi 26 Haziran 2014 tarihinde AK Parti hükümeti tarafından ertelenen (yasaklanan) grevimizle ilgili tüm yargı yolları kullanılmış ancak sonuç alınamamıştır. Danıştay yürütmeyi durdurma talebimizi reddetmiş, Anayasa Mahkemesi ise başvurumuzu henüz gündeme almamıştır. Yargı yollarından sonuç alamadığımız bu koşullar altında 26 Ağustos 2014 tarihinde yasal sürenin (60 gün) sonuna gelinmiştir. Yasaya göre 60 gün sonunda taraflar arasında bir anlaşma sağlanamaması durumunda uyuşmazlık Yüksek Hakem Kurulu tarafından sonuçlandırılmaktadır. Bu koşullar altında işverenle gerçekleştirilen son görüşmede, işverenden alınan teklif üyelerimizin görüşünü almak üzere oylamaya sunulmuştur. Fabrikalarda gizli oy açık sayım ilkesiyle yapılan oylama sonucu oylar sandık kurulları tarafından sayılmış ve tutanak altına alınmıştır. Sandık kurulu tutanakları birleştirilmiş olup kesin sonuçlar aşağıda yer almaktadır.


Oy Kullanabilecek Üye Sayısı: 5789


Oylamaya Katılan Üye Sayısı: 3703


Geçersiz ve Boş Oy: 181


Geçerli Oy Sayısı: 3522


Evet Oyu: 1755 (%49,83)


Hayır Oyu: 1767 (%50,17)


Üyelerimiz demokratik olgunluk içinde görüşlerini ortaya koymuşlardır. Oylama sendika içi demokrasi açısından önemli bir tecrübe olmuştur. Oylamaya katılıp görüşlerini ortaya koyan ve oylamaya katılmayan tüm üyelerimize teşekkür ediyoruz. Üyelerimizin ortaya koymuş olduğu görüşler, sendikamız tarafından dikkatle, titizlikle ve sağduyu ile değerlendirilerek hareket edilecektir.”


* 2 bin 86 işçinin boykot etti


Referandumu 2 bin 86 işçinin boykot etmesi ve oy kullananların çoğunun teklifi reddetmesi, işverenin teklifi kadar Kristal-İş'in sözleşme teklifini oylamaya götürmesinin de tepkiyle karşılandığını değerlendiriliyor. İşçiler imzalanacak sözleşmede, grev sırasında işten çıkarılan iki arkadaşlarının işe geri alınması maddesinin de yer almasını talep ediyorlardı. Ancak işveren tarafından sunulan teklifte bu şart karşılanmıyordu, ayrıca işveren bugüne kadar imzalandığı üzere 2 yıllık değil 3 yıllık bir teklif sunmuştu