Bulgaristan’dan Zübeyde Hanım Anaokulu’na ziyaret

Bulgaristan’dan Zübeyde Hanım Anaokulu’na ziyaret

Bulgaristan’dan Zübeyde Hanım Anaokulu’na ziyaret

Bulgaristan’dan Zübeyde Hanım Anaokulu’na ziyaret

Bulgaristan’dan Zübeyde Hanım Anaokulu’na ziyaret
28 Ekim 2014 - 08:21

Zübeyde Hanım Anaokulu’nun 24 Ekim Cuma günü Bulgaristan’dan ziyaretçileri vardı.

Zübeyde Hanım Anaokulu’nun 24 Ekim Cuma günü Bulgaristan’dan ziyaretçileri vardı.  Vasil Levski İlköğretim Okulu öğretmenleri Zübeyde Hanım Anaokulu’na ziyarette bulundu. Ziyaretinde anaokulu öğrencileri misafirlere önce şarkı söylediler sonrasında ise Pamuk Prenses ve yedi cüceler oyununu sergilerdiler. Bulgaristan’dan gelen misafirlerin oyunu beğendiği gözlerinden okunurken anaokulu öğretmenleri ve yetkilileri misafirlerden tam not aldı. 


   Sınır Ötesi İş Birliği İPA Projeleri  (Ref. No 2007CB16IPO008-2011-2-086) çerçevesinde Kırklareli “Zübeyde Hanım” Anaokulu ve Bulgaristan Burgas şehri  “Vasil Levski” İlköğretim  okulları arasında,  05.11.2013 tarihinde  imzalanan sözleşme imzalanmıştı. Bu iki sınır ötesi komşu okullar arasında başlatılan, proje, bu güne kadar planlanmış olan, faaliyetlerin icraatında oldukça başarılı icraatlar paylaşılmıştır. Yapılan karşılıklı faaliyetler, okul yönetimlerine öğretmenlere, öğrencilerine ve velilere ortak çalışmaların ve deneyimlerin paylaşımı sevincini yaşatmıştır.  03- 04- 05 Nisan 2014 tarihleri, Zübeyde Hanım Anaokulunun hazırladığı “Ritmik müzik ve “ Sanat “ gösterileri, adeta festival havası yaratmıştır. Misafir okul, “Vasil Levski”  temsilcilerini büyülemiş olup, çalışmaları ve neticelerin değerlenmesinde yüksek not biçilmiştir. Başarılar, paylaşılarak, birer metodik çalışma örneği gibi yüksek değer verilmiş, her iki okulun ortak çalışma neticesi olarak, kabul edilmiştir. Gösterilerin değerlendirme safhasında, iki proje ortakları olarak geleceğe dönük ortak çalışma ve projeler yürütmeye karar vermişlerdir. Okullarda düzenlenen dans atölye ve sahne çalışmaları aracılığı ile, kültür paylaşımlarının olumlu etkileri öğrenci ve velileri çok etkilemiştir. Bilhassa, bölge halklarının, zengin folklar kültürlerinin ortak yönleri, benzerlikleri ve tarihsel açıdan bakılınca, kültürlerin etkileşimi ve yansımaları kalıcı dostlukların pekişmesinde çok etkin rol oynamış ve hafızalarda iyi izlenimler bırakmıştır. Bilhassa projenin tanıtımı için çocuklara dağıtılan Avrupa Birliği simgeleri ile hazırlanmış olan, Tshirtler, yelekler ve şapkalar çocuklara sunulurken, sevinç ve neşeli yüzler görmeye değerdi.


         Kırklareli “Zübeyde Hanım” Anaokulu  temsilcileri 21- 22- 23 Ağustos 2014 tarihine Burgas “Vasil Levski İlköğretim Okulu “ziyaretleri sırasında, öğrencilerin sanat alanında becerilerini, harika çalışma yeteneklerini, ayni zamanda çeşitli etnik köken menşeili  çocukların, göstermiş  oldukları başarılı çalışmaları sergilediler. Öğretmenler, metodik çalışmalar sergileyerek, üstün başarılara imza attılar.     


           Projenin esas amacı, okullarda karşılıklı kültür ve folklor çalışmalarına destek olarak Avrupa Birliği Hibe Fonlarından faydalanılarak, alt yapı hizmeti kazandırmak, çocukların gelişiminde, çağdaş sahne kültürü oluşturulabilmesi için, sahne düzenlemeleri,  çağdaş elektronik donanımlarını kazandırmaktır. İşte projenin getirmiş olduğu bir fırsat ve okullarda atölye çalışmaları yaparak, proje ortaklarının karşılıklı beceri paylaşımlarını, deneyimlerini ve müspet faaliyetlerin paylaşılması amacı yakalanmıştır.


         Ortak proje faaliyetleri yürütülürken, diğer okulları ziyaret ederek, eğitim ve kültürel faaliyetler üzerinde izlenimler edinildi. Folklor çalışmaları, kültürel faaliyetler, iki bölge toplumlarında, sosyal ilişkileri güçlendirmede, birer araç olarak, amaca yönelik, yani kalıcı ilişkiler kurmada, sosyal ilişkileri güçlendirmede en büyük etkendir. İlişkiler, sayesinde bölgelerde, okullar arasında, çocuk kültür festivalleri, resim sanat günleri, sergileri, folklor ayları gibi etkinlikler, bölgelerin kalkınmalarında etken olabilir.  Bilhassa, iki ülkenin komşu illeri okulları arasında karşılıklı, dengeli ve kalıcı gelişimin temelleri atılabilir. Bu tür çalışmalar, globalleşen dünyada çağdaş yaşamın bir parçası olan, kültür ve medeniyetlerin ortak yönlerini paylaşarak, geleceği dizayn edebilmeleri için, karşılıklı, güven atmosferi oluşturulabilir. (Berkay Çamlı)