“Bilgisayar yada elektronik bir cihaz yazılım olmadan çalışmaz”

“Bilgisayar yada elektronik bir cihaz yazılım olmadan çalışmaz”

“Bilgisayar yada elektronik bir cihaz yazılım olmadan çalışmaz”

“Bilgisayar yada elektronik bir cihaz yazılım olmadan çalışmaz”

“Bilgisayar yada elektronik bir cihaz yazılım olmadan çalışmaz”
26 Şubat 2013 - 11:49

Kırklareli Üniversitesi (KLÜ) Pınarhisar Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı Bölümü tarafından organize edilen “Linux ve Özgür Yazılım” Konferansı 25 Şubat 2013 Pazartesi günü saat 14.00’da Rektörlük Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.




HABER MERKEZİ





Seminerde özgür yazılım hakkında bilgi verilip katılımcıların özgür yazılımı tanımaları, bilgi teknolojilerindeki son gelişmelerden haberdar olmaları ve Linux masaüstü kullanımı hakkında Linux Kullanıcıları Derneği mensuplarından Özlem Özgöbek ve Ali Rıza Keleş bilgi verdi.


Pınarhisar MYO Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Ahmet Altay, sektörün istediğini nitelikte eleman yetiştirmek için seminer ve konferans faaliyetlerine devam ettiklerini söyledi.


Linux Kullanıcıları Derneği mensuplarından Özlem Özgöbek, yazılım olmadan bir bilgisayarın ve diğer elektronik ürünlerin çalışmayacağını ifade ederek;


“Bir bilgisayar yada elektronik bir cihaz yazılım olmadan çalışmaz. Sadece donanım olarak bir işe yaramaz. Her bir elektronik parçanın mutlaka bir yazılımı vardır. Bir yazılımda kaynak kodları insanlar tarafından yazılır ancak derlenmiş kodlar ise kaynak kodlara göre otomatik oluşur. Derlenmiş kodlar insanlar için anlamsız gelse de çok büyük önem taşır. Derlenmiş kod kaynak kodlara göre ortaya çıkar.  Bizim bilgisayarlarımıza kurduğumuz kodlar aslında derlenmiş kodlardır. Çalışabilen her şey birer derlenmiş koddur. Linux, serbestçe dağıtılabilen, çok görevli, çok kullanıcılı Unıx işletim sistemi türevidir. Linux, İnternet üzerinde ilgili ve meraklı birçok kişi tarafından ortak olarak geliştirilmekte olan ve başta IBM-PC uyumlu kişisel bilgisayarlar olmak üzere birçok platformda çalışabilen ve herhangi bir maliyeti olmayan bir işletim sistemidir. Unıx 70’li yılların ortalarında büyük bilgisayarlar üzerinde çok kullanıcılı bir işletim sistemi olarak geliştirilmiştir. Zaman içerisinde yayılmış ve birçok türevi ortaya çıkmıştır. Linux gelişimi açık bir şekilde yapılmaktadır. Bunun anlamı, işletim sisteminin her aşaması açık olarak İnternet üzerinde yayınlanmakta, dünyanın dört bir yanında kullanıcılar tarafından test edilmekte, hataları ve eksiklikleri tespit edilerek düzeltilmekte ve geliştirilmektedir. Zaman zaman bu deneme aşamaları belirli bir noktada durdurulur ve güvenilir bir işletim sistemi sunulup, geliştirme için ayrı bir seriye devam edilir. Geliştirmede yer alan bu açıklık Linux'un en büyük avantajlarından biridir. Gelişimi evrimseldir, hatalar anında kullanıcılar tarafından tespit edilip rapor edilmekte ve birçok kişinin katkısıyla düzeltilmektedir. Bazı işletim sistemi sürümleri saatler içerisinde güncellenebilmektedir” dedi. (Ufuk Ertop)