Başkan Kahraman”Biz Kurumun gerçekleriyle konuşuruz.

Başkan Kahraman”Biz Kurumun gerçekleriyle konuşuruz.

Başkan Kahraman”Biz Kurumun gerçekleriyle konuşuruz.

Başkan Kahraman”Biz Kurumun gerçekleriyle konuşuruz.

Başkan Kahraman”Biz Kurumun gerçekleriyle konuşuruz.
13 Kasım 2014 - 08:21

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkan Vekili hilmi kahraman yaptığı basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu




      


      HABER MERKEZİ


Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkan Vekili hilmi kahraman yaptığı basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Köşe yazarımız Özkan Başaran’ın da katıldığı basın toplantısında, Babaeski Yağlı Tohumlar Kooperatif Başkanı Mülahim Güler ve Kooperatif Müdürü Emine Şenol da bulundu. Başkan Kahraman “Biz kurumun gerçekleriyle ve kurum kimliğine yakışan şekilde konuşuruz” diyerek sözlerine başladığı yazılı açıklamasında şunları kaydetti.


      


      Trakya Birlik ve bağlı 48 kooperatifi; 4572 sayılı Tarım Satış Kooperatifleri ve Birlikleri Hakkında Kanun ve bu kanun doğrultusunda Bakanlıkça hazırlanan Anasözleşme hükümleri, Genel Kurul ve Yönetim Kurulu kararları doğrultusunda faaliyetlerini gerçekleştirmektedir.


      1970’li yıllarda tarımdan geçinen nüfusun oranı %60, 2000’li yıllarda %30-35 iken bu gün %15-18’ e düşmüştür. Buna bağlı olarak ta Trakya Birliğin kuruluşta 110 bin civarında olan ortak sayısı önceleri 50 bine son dönemde de 45 binlere düşmüştür. Bu düşüş Trakya Birliğin faaliyet başarısı ile ilgili değil, miras yoluyla tarım arazilerinin bölünmesine bağlı olarak tarımdan geçinen nufusun azalmasından kaynaklanmaktadır. Kaldı ki ortak çıkarmaları keyfiyetten değil 4572 sayılı kanun ile kurulan Yeniden Yapılandırma Kurulunun önerileri ile Ana Sözleşme hükümleri doğrultusunda yapılmıştır.











*Babaeski Kooperatifi için söz konusu hükmün uygulanmasına olanak yoktur ve uygulanmamıştır. 


Ortak çıkışlarında sermaye payları ilgili kanun ve mevzuat hükümlerinin ön gördüğü şekilde süresi içerisinde kendilerine ödenmekte 3 yıl, 5 yıl bekletme gibi bir durum kesinlikle bulunmamakta söz konusu durum kooperatifin mevcudiyetini tehlikeye düşürecekse alınacak bir önlem olarak mevzuatta bulunmakta olup, karlılıkta Trakya Birliğin ilk 5 kooperatifi içerisinde olan Babaeski kooperatifi için söz konusu hükmün uygulanmasına olanak yoktur ve uygulanmamıştır. 








*1.170tl/Ton Avans 1.220 Tl/Ton Kesin Fiyat İle Piyasaların %15 Üzerinde Bir Fiyatla Mal Alınmış Ve Üretici Günün Şartlarında Kesinlikle Mağdur Edilmemiştir


2012 yılında dünya  ayçiçeği ve bitkisel yağ üretiminin azlığına bağlı olarak ithal ayçiçek fiyatları 680-700 $ olması nedeniyle iç piyasada ayçiçeği fiyatları  1500-1600 TL/tona kadar çıkmış, Birliğimizce de bu fiyatlardan ürün mübayası yapılmıştır. Ertesi yıl dünya fiyatları %50 oranında düşerek 350 – 360 $ seviyelerine gerilemesi ile fiyatlar  950 - 1.000 Tl/ton seviyelerine düşmüş yinede Birliğimizin çalışma ve gayretleri ile 1.170TL/ton avans 1.220 TL/ton kesin fiyat ile piyasaların %15 üzerinde bir fiyatla mal alınmış ve üretici günün şartlarında kesinlikle mağdur edilmemiştir. 


Daha önce mevcut hükümetlerce imzalanan Dünya Ticaret Örgütü anlaşmalarından da kaynaklanmakta olup, imzalanan protokoller doğrultusunda Gümrük Vergilerine sınırlamalar getirilmiş ve ayçiçeğinde %27, ham yağda da %36 vergi oranının üzerinde vergi uygulanmamakta bunun sonucunda da yağ açığı olan ülkemizde ayçiçeği üreticisi mevcut düşük vergiler ve kaçaklar yüzünden korunamamaktadır. Söz konusu yasal zorluklar sebebiyle vergilerin arttırılamaması zaman içerisinde tarife kontenjanı ve gözetim fiyatı gibi ek tedbirler alınmasını gerektirmiş ancak yeterli olmamıştır. Hatta bu kampanya döneminden önce mevcut 675 $’lık gözetim fiyatının ayçiçeği üreticimizi koruma açısından yeterli olmayacağı düşünülerek Yönetim Kurulumuzca Ankara’da hükümet nezdinde girişimlerde bulunularak 800$’a çıkarılması sağlanmış akabinde de 1,130 Tl olan ithal fiyatının 1,180-1,190 Tl fiyatlarına yükselmesi sağlanmış ve Birliğimizce %40 bazlı ayçiçeğine  1.230 TL/ton olarak Ön Alım Fiyatı açıklanmış, Birliğin mevcut yağ ortalamasına göre Ön Alım Fiyatı 1.320 Tl/ton a baliğ olmuştur.


*Ayçiçeği üretimi ve trakya birlik mübayaası son yıllarda geçmiş yıllar ortalamasının üzerindedir. 


Ülkemizde ayçiçeği üretimi dünya fiyatlarının değişimine bağlı olarak gelişme göstermekte olup, Birliğimiz kurulduğundan bu güne kadar sadece 1992-93 iş yılında 588 bin ton ayçiçeği mubayaasında bulunulmuş, diğer 45 yılın ortalaması 249 bin ton civarındadır. Aynı zamanda son 5 yılın mübayaa ortalaması bu rakamın üzerinde ve son iki iş yılının ortalama mübayaası 300 bin tondur. Ayçiçeği üretimi ve Trakya Birlik mübayaası son yıllarda geçmiş yıllar ortalamasının üzerindedir. 





*Trakya Birliğin maceraya sürükleyecek bir sermayesi bulunmamaktadır


      Ana Sözleşme gereğide Trakya Birliğin çalışma konusu ayçiçeğidir. Ayrıca kanolanın görünen bir pazarı bulunmamakta daha çok bio dizel üretiminde kullanılmakta, bio dizel üretimi ile ilgili de oturmuş bir mevzuat bulunmadığından geçtiğimiz dönemde bio dizel üretimine yatırım yapan müteşebbislerin çoğu zarar etmiş veya batmıştır. Trakya Birliğin maceraya sürükleyecek bir sermayesi bulunmamaktadır.


      


      


      *Son yıllarda da üretilen yeni tohum çeşitlerinin  kabul görmesi sebebiyle  çok büyük mesafe katedilmiştir


Hibrit tohum üretimine geldiğimizde, hibrit tohum fabrikada üretilmez tarlada üretilir. Tohum üretimi de büyük sermaye ve zahmet isteyen bir konu olması sebebiyle tamamen dünya kartellerinin elindedir. Buna rağmen Türkiye pazarının %40’ına sahip bir firmanın yaklaşık 1/3 ortaklığı ile üreticimizin tohum ihtiyacı karşılanmakta bunun yanında da sermayesi tamamen Birlik ve Kooperatiflerimiz olan  tohum şirketimiz vasıtası ile de üreticimizin ihtiyacı karşılanmakta son yıllarda da üretilen yeni tohum çeşitlerin kabul görmesi sebebiyle  çok büyük mesafe katedilmiştir.





*Yönetim kurulu olarak kar payı dağıtımı için mecliste gerekli çalışmalar tarafımızdan gerçekleştirilmiş ve çalışmalar devam etmektedir. 


Sermaye konusu kanun ve mevzuatla düzenlenen bir hüküm olup, yeni Ana sözleşmemiz ile artık sermaye kesintisi ürün ile ilişkilendirilmemiş aksine mevcut sermaye borçları 20 takside bölünmek suretiyle ortağımıza ek külfet olmaktan çıkarılmıştır. Geçmişte 10 -15 yıl düzenli ürün döken ortaklar bundan sonra hemen hemen hiç sermaye ödemeyecektir. Ayrıca Ana sözleşme hazırlanma aşamasında Yönetim Kurulu olarak kar payı dağıtımı için mecliste gerekli çalışmalar tarafımızdan gerçekleştirilmiş ve çalışmalar devam etmektedir. 


      Bunun yanı sıra ortak sermayeleri TL olarak hesaplarda gözükmekte ancak, kar edilen yıllardaki dağıtılan risturnlar sermayeye eklendiğinden bir nevi kar payı dağıtılmış ve sermaye nemalandırılmış olmaktadır.


 


Mevcut yeni Anasözleşmede yer alan ek ödeme yükümlülüğü karlı durumda olan Babaeski Kooperatifimiz için geçerli olan bir durum olmayıp, Kooperatifin zarar etmesi durumunda Genel Kurul kararıyla alınacak olan bir tedbir durumudur.





*İlk yüzde, en son 76’ıncı sırada yer alan birliğimiz ve kooperatifimizde ortak menfaatleri her zaman en ön planda yer almaktadır.    


Yukarıda bahse konu tüm hususlardan da anlaşılacağı üzere, Trakya Birlik son 10 yılda yaklaşık 50 milyon $ yatırım yaparak,  fabrikalarının üretim kapasitelerini ve satışlarını yaklaşık iki katına çıkarmış 135.000 ton rafine yağ, 30.000 ton margarin, 200.000 ton karma yem ve küspe satışı, 56.000 ton ayçiçek stoklama ve 270.000 ton ayçiçeği işleme kapasitesine, yılda 180.000 milyon TL kredi dağıtma gücüne sahip ve yıllar itibariyle 500 büyük sanayi kuruluşu içerisinde devamlı ilk yüzde, en son 76’ıncı sırada yer alan Birliğimiz ve kooperatifimizde ortak menfaatleri her zaman en ön planda yer almaktadır.    











1