''Balkanlar'da çözülemeyecek sorun olmadığı kanaatindeyim”

''Balkanlar'da çözülemeyecek sorun olmadığı kanaatindeyim”

''Balkanlar'da çözülemeyecek sorun olmadığı kanaatindeyim”

''Balkanlar'da çözülemeyecek sorun olmadığı kanaatindeyim”

''Balkanlar'da çözülemeyecek sorun olmadığı kanaatindeyim”
03 Mayıs 2010 - 09:29

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) Genel Başkan Yardımcısı ve Balkan İletişim Ağı (BCN) Kurucu Başkanı Büyükelçi Murat Bilhan, ''Balkanlar'da çözülemeyecek sorun olmadığı kanaatindeyim.

 



 Türkiye'nin Sırbistan ve Bosna Hersek arasında arabuluculuk yapması ve bu konuda başarı elde etmesi tarihi önem taşıyor'' dedi.
TASAM, Tekirdağ Valiliği, Belediye ve Namık Kemal Üniversitesinin (NKÜ) iş birliği ile düzenlenen 3. Uluslararası Balkan Kongresi kapsamında ''Balkan İletişim Ağı Yıllık Konferansı'' yapıldı.
Bilhan, burada yaptığı konuşmada, TRT'nin Orta Doğu'daki açılımı Balkanlarda da yapabileceğini belirterek, kendilerine bu yönde bir talep gelirse bunu internet sitelerinde yayınlayarak Balkan ülkelerinde dikkate alınmasını sağlayabileceklerini söyledi.
TRT'nin bu konuda yeterli imkana sahip olduğunu anlatan Bilhan, TRT'nin Balkanlarda yayın hayatına başlamasının bu coğrafya için büyük faydalar sağlayacağını bildirdi.
* Balkan ülkelerindeki ihtilaflar
Büyükelçi Bilhan, Balkan ülkelerindeki ihtilafların geride kaldığını ve Balkan İletişim Ağı Yıllık Konferansı'na 13 ülkenin katılımının sağlanmasının büyük önem taşıdığını ifade etti.
Balkanlar'da çözülemeyecek sorun olmadığını belirten Bilhan, şöyle konuştu:
''Türkiye'nin Sırbistan ve Bosna Hersek arasında ara buluculuk yapması ve bu konuda başarı elde etmesi tarihi önem taşıyor. Balkanların 10 yıllık geçmişi içinde herkes herkesin boğazındaydı. Şimdi Balkanlardaki sıcak ihtilaflar ortadan kalktı. Bazı görüş ayrılıkları devam ediyor. Yunanistan ve Makedonya arasındaki isim ihtilafı ve Kosava-Sırbistan ihtilafı gibi. Ancak tüm bunlar sıcak savaş değil.''
* Türkiye'nin Balkanlar'daki liderliği
Büyükelçi Bilhan, Türkiye'nin liderliğinde Sırbistan ve Bosna Hersek yönetimlerinin bir araya getirilmesinin son derece önemli olduğunu belirterek, bunu şimdiye kadar kimsenin gerçekleştiremediğini belirtti.
İki ülkeyi barıştırma ve bir araya getirmenin büyük bir başarı olduğunu ifade eden Bilhan, ''Belki de Makedonya, Yunanistan ile olan ihtilafın çözümü için bizden yardım isteyebilir. Türkiye bu konularda büyük adımlar attı'' dedi.
Konferansta ülkelerin temsilcileri tarafından başta Balkan ülkeleri arasında daha fazla iletişim ve diyalog sağlanması olmak üzere ortak Balkan tarihini içeren bir kitap oluşturulması, Balkan ülkeleri arasında öğrenci değişimi yapılması, Balkanlarda ortak bir üniversite kurularak Balkan Bilimi bölümü açılması ve Balkanlar konusunda uzmanlar yetiştirilmesi gibi konular üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu.
Konferans sonunda, bir sonraki konferansın Makedonya'da yapılmasına karar verildi.
Tekirdağ'da 3 gündür devam eden 3. Uluslararası Balkan Kongresi, yarın katılımcılara düzenlenecek kent gezisiyle sona erecek. aa