BAHAD’tan eski göçmenlere Bulgaristan’daki gayrimenkullerine sahip çık çağrısı

BAHAD’tan eski göçmenlere Bulgaristan’daki gayrimenkullerine sahip çık çağrısı

BAHAD’tan eski göçmenlere Bulgaristan’daki gayrimenkullerine sahip çık çağrısı

BAHAD’tan eski göçmenlere Bulgaristan’daki gayrimenkullerine sahip çık çağrısı

BAHAD’tan eski göçmenlere Bulgaristan’daki gayrimenkullerine sahip çık çağrısı
19 Şubat 2011 - 09:47

* BAHAD Başkanı Kahraman; “19. Yüzyıl sonlarından itibaren Bulgaristan’dan Türkiye’ye olan göçlerle ortaya çıkan emlak sorununun tespit edilmesi için Bugüne kadar Türkiye genelinde Trakya bölgesi hariç derneğimize 3 bin 500 civarında mağdur başvuruştur. Eski göçmenlerin yoğunluğu Trakya Bölgesi’nde olmasına rağmen bu güne kadar bu göçmenlerimizden her hangi bir rağbet görmedik” dedi.


HABER MERKEZİ
1908 yılından sonra çeşitli tarihlerde Bulgaristan’dan zorunlu olarak Türkiye’ye göç eden vatandaşlara ait emlak sorunlarının boyutlarının tespit edilmesi ve geride bırakılan gayrimenkullerin kayıt altına alınabilmesi amacıyla Dışişleri Bakanlığı eşgüdümünde, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile  merkezi Bursa’da bulunan Balkanlarda Adalet Haklar Kültür ve Dayanışma Derneği (BAHAD) tarafından 2009 yılının Mart ayında başlatılan çalışmalar 2011 yılının Aralık ayına kadar sürecek.
BAHAD Başkanı Eşraf Kahraman, Kırklareli Dostluk Evin’de 18 Şubat 2011 Cuma günü saat 09.00’da düzenlenen toplantıda yaptığı açıklamasında 19. Yüzyıl sonlarından itibaren Bulgaristan’dan Türkiye’ye olan göçlerle ortaya çıkan emlak  sorununun boyutlarının tespit edilmesi ve Bulgaristan’da bırakılan gayrimenkullerle bu gayrimenkullerin sahipleri veya sahiplerinin varisleri arasındaki ilişkilerinin kayıt altına alınabilmesi amacıyla Dışişleri Bakanlığı, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ve BAHAD işbirliği ile çalışma başlatıldığını belirtti.
Kahraman, 2004 yılında özellikle Bulgaristan Türklerinin, Bulgaristan’da ve Türkiye’de haklarına müdahale etme amacıyla merkezi Bursa’da bulunan Balkanlarda Adalet, Haklar, Kültür ve Dayanışma Derneğinin kurulduğunu ifade etti.
BAHAD’ın Avrupa nezdinde bu güne kadar Bulgaristan Türkleriyle ilgili yoğun bir çalışma yaptığını vurgulayan Kahraman, önemli başarılara imza attıklarını dile getirdi.
Kahraman; “2004 yılında özellikle Bulgaristan Türklerinin, Bulgaristan’da ve Türkiye’de haklarına müdahale etme amacıyla merkezi Bursa’da bulunan Balkanlarda Adalet, Haklar, Kültür ve Dayanışma Derneğimizi kurduk. Derneğimizin yapmış olduğu başarılı çalışmaları gören Türkiye Cumhuriyeti Devletimiz özellikle Dışişleri Bakanlığı ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü bizi 2009 yılının Mart ayında Ankara’ya davet etti. Bize önemli bir görev verdiler. 1908 yılından bu yana Bulgaristan’dan çeşitli nedenlerle Anavatan Türkiye’ye göç eden vatandaşlarımızın Bulgaristan’da bırakmış oldukları gayrimenkullerini ve mal varlıklarını kayıt almamız istendi. Çalışmayı Dış İşleri Bakanlığı, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ve derneğimiz yürütmektedir.
* “Eski göçmenlerden başvuru yapan olmadı”
Bu güne kadar Türkiye genelinde Trakya bölgesi hariç derneğimize 3 bin 500 civarında mağdur başvuruştur. Ama ne hikmetse eski göçmenlerin yoğunluğu Trakya Bölgesi’nde olmasına rağmen bu güne kadar bu göçmenlerimizden her hangi bir rağbet görmedik. Kırklareli’de, Batı Trakya’da yaşayan Bulgaristan göçmelerimiz biraz duyarlı olsunlar. Biran önce Bulgaristan’da bırakmış oldukları mal varlıklarına sahip çıksınlar. Bulgaristan’daki mal varlıklarına sahip çıkmaları için 2011 yılının Aralık ayına kadar derneğimize başvurmaları gerekiyor. Bu önemli bir konu. Öncelikle Edirne şimdi de Kırklareli halkına bunları duyurma gereği hissettik.
* “Önce 12 sonra 22 Milyar Dolar talep ettiler”
Malumunuz bundan 3-5 yıl önce Bulgarlar benzeri bir çalışma başlattılar. 1915’lerde Bulgaristan’a geri dönen Trakya’daki Bulgarlar vatandaşlarının haklarıyla ilgili çalışma yaptılar. Bu vesileyle de Türkiye’den ilk aşamada 12 milyar Dolar, daha sonra 22 milyar Dolar talep ettiler ve bu konuyu da Avrupa parlamentosunun gündemine taşıdılar. Maalesef ne yazık ki bu Bulgar vatandaşlarının, burayı terk ederek Bulgaristan’a giden arkadaşlarımızın ellerinde de her hangi bir belge bulunmamaktadır. Ben sanıyorum bizim eski göçmenlerimizin de çoğunun elinde belge olmadığını düşünüyorum. Buda çok önemlidir. Dedelerinin orada bırakmış olduğu malvarlıklarıyla ilgili taşınmazın bulunduğu il, ilçe, köy, mahalle bilgileri varsa başvuru formları doldurulup kimlik fotokopileri ve ellerinde tapu, kroki varsa fotokopilerini çekip biran önce derneğimize başvurmalarını rica ediyorum” dedi.
BAHAD Başkanı Kahraman açıklama yaparken Derneğin Dış İlişkiler Sorumlusu Şükrü Altay’da hazır bulundu. (ue)