“Avrupa'nın en büyük Su Basar Ormanı UNESCO listesi’ne alınmalı”

“Avrupa'nın en büyük Su Basar Ormanı UNESCO listesi’ne alınmalı”

“Avrupa'nın en büyük Su Basar Ormanı UNESCO listesi’ne alınmalı”

“Avrupa'nın en büyük Su Basar Ormanı UNESCO listesi’ne alınmalı”

“Avrupa'nın en büyük Su Basar Ormanı UNESCO listesi’ne alınmalı”
02 Şubat 2011 - 09:17

Trakya'da çevre korumacılığı ve çevreci hareketlere verdiği desteklerle
tanınan Trakya Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Osman İnci,
Avrupa'nın en büyük su basar ormanı, İğneada longozlarının geleceğe
taşınabilmesi için UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınması
çalışmalarının ivedilikle başlatılması gerektiğini belirtti.


Prof. Dr. İnci, yaptığı açıklamada çevresel atıklar nedeniyle, eski güzelliğini yitiren Ergene Nehri'yle, İğneada Longoz Ormanları'nın ortak kaderi yaşamaması aciliyet ile sahip çıkılması gerektiğini söyledi.
UNESCO'nun ''Evrensel değerlere sahip kültürel eserleri ve doğal sitleri dünyaya tanıtmak, korumacılık ve mirasa sahip çıkma bilincini geliştirmek, kültürlerin ve kültürel değerlerin yok olmasını önlemek, işbirliğini artırmak'' amacıyla Dünya Kültürü ve Doğal Mirasın Korunması Sözleşmesi’nin 1972 yılında kabul edildiğini ve Türkiye'nin 1982'de bu sözleşmeye taraf olduğunu bildiren Prof. İnci, Türkiye'de UNESCO Dünya Mirası Asıl Listesi’ne İstanbul, Safranbolu, Boğazköy, Nemrut Dağı, Xanthos-Letoon (Likya), Divriği Ulu Camii ve Darüş şifası, Truva Arkeolojik Kenti, Pamukkale, Göreme-Kapadokya, Çatalhöyük'ün yer aldığını ve 22 eserinde aday listede bulunduğunu kaydetti.
* İğneada Avrupa'nın en büyük ''Su Basar'' Ormanı
İğneada Longoz Ormanları'nın UNESCO Dünya Kültür Mirası'na alınmasını ilk kez Marmara Çevre Platformu'nun (MARÇEP) bir toplantısında dile getirdiğini işaret eden İnci, şöyle devam etti:
''İğneada Longoz Ormanları'nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınması çalışmaları başlatılmalı. Ülkemizde 3 Longoz Ormanı (su basar) var. 2 bin 511 dönüm alanıyla İğneada Longozu Avrupa'nın en büyüğü ve en önemlisidir. İğneada Longozu, dışında ülkemizde Sakarya Karasu Acarlar Longozu ve Sinop Sarıkum Longozu yer almaktadır.
İğneada Longozu'nda 544 tür bitki, 46 tür canlı, 25 tür sürüngen, 50 tür memeli, 30 tür tatlı su balığı, 20 tür deniz balığı, 219 tür kuş barınmaktadır. Longoz Ormanları gürgen, kayın ve meşe ağırlıklı ağaçlar oluşmakta, lagün göller ise özel doğal yapılardır. Aynı zamanda bu bölge kuzey-güney kuş göç yolu üzerindedir.
Bu nedenle İğneada Longoz Ormanları’na önem veriyoruz. Dünyada da bu ormanların tanınması ve korunması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Türkiye'nin sahip olduğu kültürel ve doğal zenginliğe karşın Dünya Mirası listesindeki sayımız kesinlikle azdır. Bu durum kültür politikamızın sonucudur. Kültürel ve doğal varlıklarımızın korunması, geleceğe taşınması, dünyaya tanıtılması devlet kültür politikası ile olanaklıdır.''
İnci, İğneada Longoz Ormanları'nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine alınması yönünde Kırklareli İl Genel Meclisi'nin bu konuda bir karar alarak, birde komisyon kurulduğunu, konunun Kırklareli Valiliği’ne de taşındığını kaydetti. aa