Aile Eğitim Programı, aile içi huzuru sağlıyor

Aile Eğitim Programı, aile içi huzuru sağlıyor

Aile Eğitim Programı, aile içi huzuru sağlıyor

Aile Eğitim Programı, aile içi huzuru sağlıyor

Aile Eğitim Programı, aile içi huzuru sağlıyor
20 Ocak 2011 - 10:40

* Halk Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen “Aile Eğitim Programı”na katılan kursiyerler düzenlenen programda hem belgelendiler, hem de gönüllerinde eğlendiler.



HABER MERKEZİ
Çıraklık Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından 1993’ten beri Halk Eğitimi Merkezlerinde uygulanan 5-6 yaş Anne Çocuk Eğitimi Programı (AÇEP), 0-6 yaş Benim Ailem, 0-6 yaş Aile İçi Temel Eğitim Programı (AİTEP) ve 2-10 yaş  Baba Destek Eğitimi Programı (BADEP) programları revize edilerek 0-18 yaş “Aile Eğitim Programı (AEP)” olarak yeniden hazırlandı.
Düzenlenen bu kursa katılanlar için 19 Ocak 2011 Çarşamba günü saat 13.30’da Kırklareli Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda Belge Töreni düzenlendi. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende açılış konuşmasını yapan Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hayati Çapa şunları kaydetti:
“Yeni hazırlanan Aile Eğitim Programı ilk olarak 2010-2011 Eğitim-Öğretim Yılı’nda uygulanmaya başlandı. Yapılan bu program eğitim semineri almış olan AEP Öğretmenleri Gülten Dereli ve Meral Dolay tarafından Kırklareli Halk Eğitim Merkezi’ndi uygulandı.
Kırklareli Halk Eğitim Merkezi ve ASO Müdürlüğü’nde 4 Ekim 2010 Pazartesi günü verilmeye başlanan AEP Kursu’nun içeriğinde; iletişim yöntemleri, etkin dinleme, beden dili, aile içinde sağlıklı iletişim kurma ve cinsel eğitim gibi önemli konular yer aldı. Bu programa anne, babalar veya çocuk bakımı yapanlar katıldı.
0-18 yaş grupları için ilk defa verilen bu programın hedefleri; hayat şartlarının iyileştirilmesi, aile eğitimine ait araştırmalar, bireysel ve toplumsal kalkınmaya destek, şiddetin önlenmesi, cinsiyet ayrımcılığının önüne geçilmesi, ihmal ve istismarın önlenmesi, kadınların kendilerine güven kazanması, çocukların okula devamı ve başarılarının arttırılmasıdır.
Hiçbir ücret talep edilmeksizin verilecek olan bu eğitimden faydalanmak isteyenler Kırklareli Halk Eğitim Merkezi ve ASO Müdürlüğü’ne başvurup daha geniş bilgi alabilecek ve kurslara kayıt yaptırabilecekler.”
* “Anneliğin nu kadar zor olduğu bu kursa katılarak bir kez daha öğrendik”
Kursta eğitim alan annelerden Dilek Boztaş yaptığı konuşmasında; “14 hafta boyunca geldiğimiz bu kursta kendi adıma çok şey öğrendiğimize ve tecrübe sahibi olduğumuza inanıyorum. Anneliğin ne kadar zor olduğunu bu karsa katılarak bir kez daha anladık. Eğitim yoluyla toplumun temeli olan aileleri, çocuğun çok yönlü gelişimini desteklemek amacıyla, bilgilenmek için geldiğimiz bu kurs sonucunda kendim ve diğer kursiyerler adına çok şey öğrendiğimizi ve kazandığımızı düşünüyorum.
18 yaşına kadar her insanın çocuk sayılacağı, çocukla ilgili bütün girişimlerde, çocuğun yüksek yararının gözetilmesi gerektiğini öğrendik. Bu yüzden çocuğun yetiştirilmesi, korunması, sağlık, eğitim hizmetlerinden yararlanması haklar doğrultusunda yeteneklerinin geliştirilmesi ve kişisel gelişiminin sağlanması başta devlet olmak üzere toplumun ve ailelerin sorumluluğundadır. Bize bu imkanı sağlayan ve bu imkanı ayağımıza kadar getiren herkese kendim ve kursiyer arkadaşlar adına teşekkür ediyorum” dedi.  
* “Bu kurstan çok şey öğrendik”
“Böyle bir çalışmada yer aldığınız için ne kadar şanslı olduğunuzu bilemezsiniz. Bu kurs sayesinde birçok anne eğitim olarak yanlışlarını görüyor. En değerli varlıkları olan çocuklarını en az yanlışlıkla eğitmeye ve büyütmeye çalışıyorlar.
Ben anneanneyim, böyle bir şansı yakaladığım içinde çok mutluyum. Öğretmenlerimize çok şey borçluyuz. Kızım çalıştığı için torunuma ben bakıyorum. Kendi çocuklarımı yetiştirirken çok az hata yaptığımı zannediyordum. Bu programa katıldıktan sonra öyle olmadığımı gördüm. Ama biz onlardan daha şanssızdık büyürken. Şimdi torunlarımız daha şanslı sizlerle tanıştık. Çok güzel şeyler öğrendik. Hatalarımızı en aza indirmeye çalışıyoruz. Amacımız çocuklarımızı “Kendine güvenen, kendi ayakları üzerinde durabilen özgüveni gelişmiş bir birey olarak görmek” Çocuklarımızın da bir birey olduğunu, haklarının neler olduğunu, neleri yapmamız gerektiğini, kısacası Demokratik Aile olmayı öğrendik.
Karşımdakini dinlemeyi, sabırlı olmayı, iletişim kurmanın ne kadar gerekli olduğunu artık biliyorum. Bildiklerimi başkaları ile de paylaşıyorum. Hatalarını gördüğümde doğrusunu söyleyip bu kurslara katılmalarını öneriyorum.
Rahat olun öğretmenim siz hep bize derste soruyorsunuz “Öğrendiklerinizden neyi uyguluyorsunuz” diye biz yeri geldiğinde demokratik aile kuralları koyan, plan yapan, çocuğun haklarına saygı duyan, sürekli emretmeyen, konuşmasına fırsat veren, dinlemeyi bilen, sevgimizi gösterip, geri bildirimlerimizi anında gösteren kaliteli zaman geçirmeyi bilen kişiler olduk” dedi.
* “Burada öğrendiklerini başkalarına da aktarın”
Törende bir konuşma gerçekleştiren AEP Öğretmeni Meral Dolay; “Arkadaşlarınızla, arkadaşlarınızla, komşularınızla bir araya geldiğiniz zaman, bu kursta öğrendiğiniz konularla ilgili olarak onları da bilgilendirin. Şubat ayı içerisinde düzenleyeceğimiz bir diğer kursumuza da onlarında katılımını sağlamanızı istiyorum” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Kurs Öğretmenleri Gülten Dereli ile Meral Dolay tarafından temsili olarak birer kursiyere Belgeleri verilerek, kurs sonu dolayısıyla yaptırılan pasta kesildi. Törenin sona ermesinin ardından kursiyerler canlı müzik eşliğinde gönüllerinde eğlendiler. (s)